Yılmaz Büyükerşen kimdir? Yılmaz Büyükerşen hangi partili, Alevi mi?

Erken seçim kararının verilmesinin ardından CHP Cumhurbaşkanı adayının Yılmaz Büyükerşen olacağı iddialarından sonra kim olduğu merak konusu oldu. Yılmaz Büyükerşen kimdir, nereli, kaç yaşında? Yılmaz Büyükerşen hangi partili, Alevi mi?

Yılmaz Büyükerşen kimdir? Yılmaz Büyükerşen hangi partili, Alevi mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
24 Nisan 2018 Salı 10:03

Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Haziran 2018 için erken seçim gidileceğini açıkladı. Partiler bu kararın ardından Cumhurbaşkanı ve Milletvekili adaylarını belirlemeye başladı. Gelen seçim detaylarına göre CHP Cumhurbaşkanı adayı Yılmaz Büyükerşen. Peki ya kimdir Yılmaz Büyükerşen, nereli, kaç yaşında, Alevi mi? Tüm detayalar haberimizde.

Yılmaz Büyükerşen’in 24 Haziran tarihinde yapılacak olan erken seçimde Cumhurbaşkanı adayı olarak yer alacağı iddia ediliyor. Henüz netlik kazanmasa da şuan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini icra ede Yılmaz Büyükerşen'in kim olduğu, hayatı, kariyeri ve özel yaşamı gibi bilgiler detaylı bir şekilde araştırılmaya başlandı. Kanal D'nin kurucularından ve Anadolu Üniversite'sinin eski rektörü Yılmaz Büyükerşen kimdir?

Yılmaz Büyükerşen kaç yaşında, nereli, ne mezunu?

Yılmaz Büyükerşen, 8 Kasım 1937 tarihinde Eskişehir'de doğdu. Atatürk Lisesi'nde tahsil gördü. 1962 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. 1968'de doçent, 1973'de de profesörlüğe yükseldi. 1976'da da mezun olduğu akademinin başkanlığına seçildi. 1982 senesinde de Anadolu Üniversitesi'nin rektörlüğüne tayin edildi. Bunun yanında Türkiye'nin ilk Sinema ve Televizyon Okulu'nun oluşturulmasına öncülük etti. Ayrıca Eskişehir'de ikinci üniversitesinin kurulmasında da büyük rol oynadı.

Yılmaz Büyükerşen hangi partili?

Yılmaz Büyükerşen, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde Demokratik Sol Parti'den (DSP) Eskişehir büyükşehir belediye başkanı oldu. 2004-2009 seçimlerinde de yeniden aynı göreve geldi. 27 Ocak 2011'de de istifa etmesini isteyen DSP yönetiminin talebine uyarak partiden istifa etti. Daha sonra 27 Şubat 2011'de Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) katıldı.  2004 yılında da DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit tarafından yapılan genel başkanlık teklifini geri çevirdi. Öte yandan Ayhan Şahenk Vakfı'nda yönetim kurulu üyeliği de yapan Büyükerşen, aynı zamanda Kanal D'nin kurucularındandır.

Yılmaz Büyükerşen nelerle uğraşıyor?

Yılmaz Büyükerşen, güzel sanatlara olan yatkınlığını rektörlüğü döneminde üniversitelere açtığı bölümler ve özel yaşamında yaptığı balmumu heykellerde göstermiştir. Belediye başkanlığı döneminde ise Eskişehir'e koyduğu heykeller ile sanata ilgisini belli etmiştir. Ancak bu heykeller zaman zaman halkın tepkisini çekmiştir. Öte yandan Büyükerşen, 19 Mayıs 2013 tarihinde kendi adını taşıyan Türkiye'nin ilk balmumu heykel müzesini açmıştır.

Yılmaz Büyükerşen Alevi mi?

Yılmaz Büyükerşen’in Alevi olduğuna dair net bilgi yer almasa da Alevi alanında çıkan haberlere göre birçok yere destek verdiği görülmektedir.

Olağan Yönetim Kurulu toplantılarını her ay farklı bir şehirde gerçekleştiren Alevi Vakıfları Federasyonu, Eskişehir’de yaptıkları toplantı sonrası Genel Başkan Remzi Akbulut ve yönetim kurulu üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen’e nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarete Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İsmail Kılıç ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Başkan Büyükerşen’e Alevi vakıf ve derneklerine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Remzi Akbulut, toplumun tüm kesimleriyle birlik ve beraberlik içinde dostça yaşamak istediklerini söyledi. Başkan Yılmaz Büyükerşen, Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanının ziyaretlerinin kendisini mutlu ettiğini belirterek, "Kardeşçe yaşamak için her türlü çabayı gösteren Alevi vatandaşlarımızı temsil eden vakıf ve derneklerini elimizden geldiğince desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar