Okullara neden TSE belgesi getiriliyor? TSE belgesi nedir, nasıl alınır?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un okullara TSE belgesi getireceğiz açıklamasının ardından Okullara neden TSE belgesi getiriliyor? TSE belgesi nedir, nasıl alınır? Soruları yanıt aradı.

Okullara neden TSE belgesi getiriliyor? TSE belgesi nedir, nasıl alınır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
2 Kasım 2018 Cuma 08:42

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okullara TSE(Türk Standartları Enstitüsü) belgesi getirileceğini açıkladı. Peki ya okullara neden TSE belgesi zorunluluğu getirilecek? Detaylar haberimizde.

TSE belgesi nedir?

Türkiye’de standardı oluşturulan konularda, imalata yeterlilik belgesi almaya hak kazanmış firmaların söz konusu ürünlerinin, ilgili Türk Standartlarına uygunluğunu belirten ve yapılan sözleşme ile TSE markası kullanma hakkı verilerek firma adına düzenlenen ve üzerinde TSE markası kullanılacak ürünlerin ticari markasını, cinsini, sınıfını, tipini ve türünü belirten ve geçerlilik süresi bir yıl ile sınırlı olan belgedir.

TSE belgesi ne işe yarar?

TSE Belgesi Türkiyede Türk Standardları Enstitüsü tarafından belirlenen Türk ve Avrupa standardlarını kapsayarak hazırlanan standartların, kapsadığı kriterlere uygunluğu onaylanan kurum ve kuruluşlara verilen bir yıl geçerli belgedir. TSE Belgesi alan üretim veya hizmet firmaları ilgili belge sayesinde devlet ihaleleri, ithalat ve ihracat hizmetleri, müşteri güveni, standartlaşmış ürün veya hizmet çıktısı sağlamaktadır.

TSE belgesi maliyeti nedir?

TSE Ürün Belgelendirmede  TSE belgesi almak için TSE'ye başvuru yapacağınız her bir standart başına yurtiçi başvurularında 2500 TL  TSE belgesi avans ücreti yatırılır. Yatırdığınız avans ücretinin dekontu ile TSE başvuru işlemi gerçekleştirilir. Bu tutar ilk başvuru aşamasında belgelendirme hizmetleriyle ilgili yapılacak harcamalardan mahsup edilmek üzere alınan ücrettir.

Bir ürün üzerinde ilgili standart/kritere göre TSE belgesi almak için laboratuvarda yapılan muayene ve deneyler sonucunda ilgili laboratuvar tarafında muayene ve deneylerin ücretleri, başvuru/ belge sahibi tarafından ilgili laboratuvara ödenir.

Deneyler firma bünyesinde yapılıyorsa; Başvurusu yapılan standarttan denetçinin alacağı numune adeti x  TSE DKLMB’nin belirlediği muayene ve deney ücretinin %50’si tahakkuk ettirilen ücrettir. Deneyler TSE’nin laboratuvarlarında yapılıyorsa ; Başvurusu yapılan standarttan denetçinin alacağı numune adeti x  TSE DKLMB’nin belirlediği muayene ve deney ücretinin %100’üdür. TSE Denetim esnasında denetçiler tarafından alınacak numune adeti X deney ücreti birim fiyatı üzerinden hesaplama yapılacak olup numuneler alındıktan sonra ödeme gerçekleşecektir. Her bir standart için belirlenmiş olan deney ücretleri değişmektedir. Görevli inceleme uzmanı/uzmanlarının, gün içerisinde gerçekleştirdiği inceleme sayısından, incelemenin gerçekleştiği kuruluş ve gün başına tahakkuk ettirilen ücrettir. Gün başına ödenecek ücret 950 TL dir.

Okullara neden TSE belgesi getiriliyor?

Tüm Türkiye’yi yasa boğan okullardaki ölümlü kazaları sona erdirecek yeni bir uygulama geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı kazaların bir daha yaşanmaması ve okul ortamlarında öğrencilerin sağlık ve can güvenliğine yönelik tehdit ve risklerin sıfırlanması için teyakkuza geçti. TSE ile ortak çalışma başlatan Bakanlık, 81 ildeki tüm okullar için standartlar belirleyecek ve uygulamaya koyacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ülke genelindeki tüm okulların sağlık ve güvenlik standartlarına uygun hale getirilmesi ve öğrencilere yönelik olası risklerin ortadan kaldırılması için kapsamlı bir çalışma başlatıldığını söyledi. Kısacası okullarda ölümlü ve yaralanmalı kazalara karşı TSE belgesi getiriliyor.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar