Tropical Medicane(Kırbaç Kasırgası) kasırgası nedir, nereleri etkileyecek?

Türkiye’de görülmeyen sıkça ABD’de sıkça görülen Tropical Medicane olarak adlandırılan tropikal depresyon Türkiye’de yaşanacak. Peki ya Tropical Medicane(Kırbaç Kasırgası) kasırgası nedir, nereleri etkileyecek?

Tropical Medicane(Kırbaç Kasırgası) kasırgası nedir, nereleri etkileyecek?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
29 Eylül 2018 Cumartesi 08:38

ABD’de sıkça görülen kasırgalardan biri olan Tropical Medicane(tropikal depresyon) kasırgasının Türkiye’de görüleceği açıklandı. Peki ya Tropical Medicane(Kırbaç Kasırgası) kasırgası nedir, nereleri etkileyecek, ne zaman yaşanacak?

Tropical Medicane(Kırbaç Kasırgası) ne zaman yaşanacak?

İyon Denizi üzerinden gelen Tropical Medicane olarak adlandırılan kasırganın yönünün değişmemesi halinde büyük zararlara sebep olabileceği tahmin edilirken, kasırganın pazar ya da pazartesi günü yurdumuza ulaşması bekleniyor.  Cumartesi gününden itibaren Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket edecek.Kırbaç kasırgasının 30 Eylül Pazar günü Kıyı Ege’de rotası tam belli olmamakla birlikte Çanakkale, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Balıkesir arasından kıyı şeridinden giriş yapması bekleniyor. Yunanistan'da başlayan kasırganın hızını kesmeden ve yükünü kesmeden ilerlemesi durumunda Türkiye'de de etkili olacak. Şiddetli rüzgarların Akdeniz'de bot ve gemilere zarar vermesi beklenirken, Yunanistan ile Türkiye'nin kuzeydoğu kesimlerinde de şiddetli rüzgarların etkisini devam ettirebileceği, bunun da beraberinde dalgalar getirebileceği düşünülüyor. 

Tropical Medicane(Kırbaç Kasırgası) nerelerde görülüyor?

'Mediterranean' (Akdeniz) ve 'hurricanes' (kasırga) kelimelerinin birleşiminden oluşan Tropical Medicane isimli kasırgalar genellikle Akdeniz üzerinde etkili oluyor. ABD ve Filipinler'de etkili olan tropikal fırtınalar hayatı olumsuz etkiliyor. Bazı notkalarda 150 KM hızı aşması beklenen rüzgar tehlike oluşturacak. Özellikle kıyı kesimlerde ciddi etkiler oluşturabilecek rüzgar ve yağışlarla beraber metrelerce yükseklikte dalgalar da bekleniyor. İzmir'de bofor rüzgar ıskalasında son ölçek olan 12 bofor kuvvetine ulaşması bekleniyor.

Tropical Medicane(Kırbaç Kasırgası) kasırgası nedir?

Akdeniz üzerinde oluşan bu kasırgaların adı “Mediterranean” ve “hurricanes” kelimelerin birleşiminden oluşuyor. Tropical Medicane adi verilen bu kasırgalar Akdeniz’in orta kesimlerinde etkili olurken, ilk defa yurdumuzu ciddi boyutta etkilemesi bekleniyor.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar