Statükocu ne demek, siyasette ne anlama geliyor?

Fatih Portakal, 24 Haziran seçimleri sonrasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu için eleştirilerde bulundu ve CHP için “statükocu” ifadesini kullandı. Peki ya Statükocu ne demek, siyasette ne anlama geliyor?

Statükocu ne demek, siyasette ne anlama geliyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
29 Haziran 2018 Cuma 11:45

Muhalif kimliğiyle bilinen FOX Ana Haber Bülteni sunucusu Fatih Portakal, canlı yayında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu için sert eleştirilerde bulundu.  Fatih Portakal, CHP için 'statükocu' ifadesini kullanırken, "Şöyle bir baktığınızda değişim en çok hangi partide yaşanıyor dediğinizde iktidar partisinde, AKP'de yaşanıyor. Çok garip bulabilirsiniz ama öyle" dedi.

İşte Fatih Portakal'ın açıklamaları;

"Kendisi dışında herkesi 'kaybetti' olarak gören bir zihniyetten bahsediyoruz. Kemal Bey biliyorsunuz, 'kaybeden' dedi, 'Kaybeden AK Parti'dir' cümlesini kurdu. Benim en garipsediğim cümlelerinden bir tanesi de 'Kimse koltuk sevdalısı' olmasın dedi ama diğer taraftan defalarca seçim kaybedip hala o koltuğu tutan bir Kemal Kılıçdaroğlu var. Böyle zihniyetlerin değişmesi gerekiyor işte."

Bu açıklamaların üzerine Fatih Portakal’ın kullanmış olduğu statükocu kelimesi merak edilmeye başladı.

Statüko nedir?

Öteden beri sürüp gelen, var olan durumun değişmesini istemeyen kimse. Latince 'status quo' kelimelerinin Türkçeleşmiş hali olduğunu söyleyebileceğimiz 'statüko'; Türk Dil Kurumu sözlüğünde 'Süre gelen durumun devam ettirilmesi' açıklaması ile tanımlanır. Statüko kelimesi esas olarak gündelik yaşamda çok kullanılan bir sözcük değildir. Kullanım istatistiği incelendiğinde genellikle lisans ve lisansüstü eğitim alan kişiler ile politikaya ilgi duyanlar tarafından kullanılır.

Statükocu ne demek, siyasette ne anlama geliyor?

Televizyonların ana haberler bültenlerini izlemeyi alışkanlık haline getirmiş bulunanlar, özellikle geçmişten günümüze süregelen olumsuz durumları dile getirmek için statüko sözüne cümlelerinde yer verirler. Bu kelime, aslında mutlak olumsuz bir durum belirteci ya da bildirgeci değildir. Eğer ki geçmişten beri süreklilik arz eden olay olumlu ise yine statüko uygulanmaya devam etmiş olur. Örneğin; üç ayda bir düzenli ve devamlı olarak doktor kontrolünden geçmekte statükonun korunması anlamına gelir. Nihayetinde statüko geniş zaman ile ifade edilen eylemlerin tümüdür. Bir durumun statüko olması için geçmişten beri yaşanıyor olması gerekir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar