Salavatın anlamı nedir? Salavat arapça nasıl okunur, nasıl yazılır? Salavat zinciri nedir?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’i anmak anlamına gelen Salavat arapça nasıl okunur? Salavat arapça nasıl yazılır? Salavat zinciri nedir?

Salavatın anlamı nedir? Salavat arapça nasıl okunur, nasıl yazılır? Salavat zinciri nedir?
Son Güncelleme: 8 Kasım 2019 Cuma 20:45
8 Kasım 2019 Cuma 19:23

Salavatın anlamı nedir? Salavat arapça nasıl okunur? Salavat arapça nasıl yazılır? Salavat zinciri nedir? Şeklindeki sorular vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'e ve onun soyundan gelenlere saygı bildirmek için okunan dua hakkında detaylar haberimizde.

Salavat nedir? Salavatın anlamı nedir?

Salavat, İslam peygamberi Hz. Muhammed’e ve onun soyundan gelenlere (Ehl-i Beyt) saygı bildirmek için Müslümanlar tarafından okunan dualara denir. En yaygın biçimleri Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem şeklindedir. Kur'an’da Ahzab Suresi’nin 56. ayetinde Allah ve meleklerin Muhammed’e salâvat okuduğu belirtilerek, inanan kişilerin de ona salat ve selâm okumaları istenir. Müslümanlarda namaz içinde tahiyyata oturunca, namazdan sonraki dualarda, çeşitli dualarda (Mevlid) ve Muhammed’in adını söyleyince ya da yazınca ona salavat okurlar.

Salavât, Arapça salat kelimesinin çoğuludur. Türkçeye ilk anlam olarak namaz, dua şeklinde tercüme edilir. Ancak salavat kelimesinin tercümesinde, Allah'ın ve meleklerin Hz. Muhammed'e namaz veya dua etmesi inanç açısından uygun olmadığı için, ikincil anlamları olan selam, yüceltme (kutsama),rahmet, övgü, iltifat, ifadeleri tercih edilir.

Salavat arapça nasıl okunur, nasıl yazılır?

اللهم صلى على سيدنا محمد

Salavat çeşitleri çoktur ancak en bilinenleri Salli ve Barik Duaları içerisinde geçmektedir. Bu dualar Salavat duası olarak da zaman zaman adlandırılmaktadır. İşte, Salavat Duaları;

Salavat Duası: "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd."

Salavat Duası Anlamı: Salli Duası"Allah'ım! Muhammed'e ve ailesine rahmet kıl, tıpkı İbrahim'e ve ailesine rahmet kıldığın gibi. Sen övülmeye lâyıksın, şerefi yücesin."

Salavat Duası: "Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ bârekte alâ İbrahim'e alâ âli İbrahime, inneke hamîdun mecîd."

Salavat Duası Anlamı: "Muhammed'i ve ailesini mübarek kıl, tıpkı İbrahim'i ve ailesini mübarek kıldığın gibi. Sen övülmeye lâyıksın, şerefi yücesin." (bk. Buhârî, da'avât 33: Müslim, salât 66-68)

Salavat zinciri nedir?

Son zamanlarda 'hastamıza salavat zinciri topluyoruz', gibi mesajlar yayılmaya başladı. Rasululah S.A.V’in hastalara yapılmasını öğrettiği dualar yerine Allah Rasulü ve arkadaşlarının bilmediği metot yöntem ve sayı ile hasta iyileştirmeye çalışanlar oldukça revaç buldu. Hakikat şu ki her çıkan bidat bir sünneti öldürdü. Allah Rasulü Muhammed S.A.V’in öğrettiği bela, musibet ve hastalıklarda okunan dualar yerine din adına kendi çıkardıkları uyduruk sayılardaki tekrarlardan ibaret ibadetlerin dinde ne hadisten ne de Kur’an’dan herhangi bir dayanağı yoktur.

Konu ile ilgili olarak Din işleri yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul’un açıklamalarını ilginize sunuyoruz:

Değerli kardeşlerim, son yıllarda sanal medyada Hz. Peygamber’e şu kadar Salavat getirilmesi, şu kadar Yasin Tebareke okunması hatta hatimler edilmesi şeklinde kampanyalar düzenlenmektedir. İyi niyetle de olsa, bu tür gayretler, bizleri yanlış bir din anlayışına sürüklemektedir. Allah’a ve Rasulüne olan sevgimiz, İslam davasına sahip çıkmamız, bu tür gayretlerle değil, Yüce Kitabımızın ahkamına ve Sevgili Peygamberinizin ahlakına sarılarak gerçekleşir. Allah’ın emir ve yasaklarına, Rasülünün sünnetlerine uyarak gerçekleşir. Dava, dilde kalan dua ile değil, eyleme ve davranışlara dönüşen çabalarla kazanılır. Sahabe ve Selef alimlerimiz, fetihleri ve zaferleri oturdukları yerden yüzlerce binlerce dua ve salevat ile değil, bizzat mallarını ve canlarını ortaya koyarak kazandılar. Sizi, bu hususta asılsız çağrılara değil, Allah ve Rasul’ünün hayat veren gerçek yoluna; Kitaba ve Sünnete davet ediyorum.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar