Öcalan’ın manevi oğlu terörist Mazlum Kobani kimdir?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği gündem yaratan mektupta da isminin geçmesiyle, kim olduğu daha çok konuşulmaya başlanan kırmızı bültenle aranan terörist Mazlum Kobani ismini kullanan Ferhad Abdi Şahin kimdir?

Öcalan’ın manevi oğlu terörist Mazlum Kobani kimdir?
Son Güncelleme: 25 Ekim 2019 Cuma 19:26
25 Ekim 2019 Cuma 15:56

Gerçek adı Ferhad Abdi Şahin olan kod adlı terörist Mazlum Kobani 1967 yılında Afrin’de doğdu. Terörist başı Öcalan 1979'da Suriye’ye geçtiğinde bir dönem onun ailesinin evinde kaldı. Elebaşı Öcalan’ın 19 yıllık Şam hayatı sırasında yardımcılığını, özel sekreterliğini yürüttü. Örgütte “Öcalan’ın evlatlığı” olarak biliniyor.

Şahin Cilo veya Mazlum Kobani gibi farklı kod adları da bulunan örgüt lideri, PKK'nın üst düzey liderlerinden biri. 1967 doğumlu olan Şahin, PKK'nın kurulmasından kısa bir süre sonra 1990 senesinde örgüte katılmış bir isim.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye karargahında idari işler sorumlusu olarak başlayan Şahin, 1996'da örgütün Hakkari'nin Şemdinli ilçesi sorumlusu, 1997 ile 2003 yılları arasında da Avrupa sorumlularından biri oldu. Suriye rejimi tarafından beş kez hapse atıldı.

Beş kez hapse girdi

Terörist, bu tarihten sonra Mahmur Kampına döndü ve burada bir sene faaliyet gösterdi. Ardından Suriye rejimi tarafından 5 kez hapse atıldı ve 2009 yılına kadar zamanın büyük bölümünü hapiste geçirdi.

Sonrasında bölücü terör örgütü PKK'nın operasyonel kollarından olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) sorumlusu yapılan Şahin'in iç savaşın başlamasının ardından Suriye'ye geçti.

ABD ile görüşüp ittifakı sağladı

Terörist Şahin, bölgede bulunduğu süre boyunca DAEŞ'e karşı mücadelede İran ve ABD ile görüşmeleri yürüttü. DAEŞ'e karşı mücadelede ABD ile ittifak kurulmasını sağlayan Mazlum Kobani, 2014 yılına gelindiğinde Washington yönetiminin bölgede temas kurduğu bir aktör haline geldi.

2017 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Irak'taki Sincar Dağları ve Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Kobani'deki Karaçok Dağı'nda PKK hedeflerini bombaladıktan sonra ABD Özel Harekat subaylarının ekibi bölgeyi ziyaret etti ve incelemelerde bulundu. Bu inceleme ekibinde Şahin de yer aldı.

ABD'nin DAEŞ'le mücadele adı altında bölgeye binlerce tırlık silah ve mühimmat yollamasıyla Şahin, önemli bir güç elde etti. Bu güçle Türkiye sınırının da dahil olduğu Suriye'nin kuzeyi Şahin'in yönetimindeki PKK/YPG'nin eline geçti.

Rusya da Soçi mutabakatından saatler sonra Şahin ile temas kurdu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu başkanlığında üst düzey askerlerden oluşan bir heyet Mazlum Kobani ile telekonferans yöntemiyle bir görüşme yaptı.

Şahin, TSK'nın Amerikan askerlerinin çekilmesiyle başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrasında Suriye Devlet Başkanı Esad ile uzlaşarak kontrolündeki terörist unsurları Münbiç ve Kobani'den çekerek rejim güçlerine teslim etti.

Trump “General Mazlum” dedi

Mazlum Kobani, Rus ve ABD'li birçok üst düzey isim görüşmeler yaptı. ABD Başkanı Donald Trump da "General Mazlum" dediği terörist için "Nazik sözleriniz ve cesaretiniz için teşekkür ederim. En içten saygılarımı lütfen Kürt halkına iletin. Sizi yakın bir zamanda görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum" tweet'ini attı.

Twitter’dan mavi tik

ABD'li senatörlerin vize talebinde bulunduğu PKK ele başı Abdullah Öcalan'ın da 'manevi evladı' olan terörist Mazlum Kobani'ye, ABD merkezli sosyal medya platformu Twitter 'mavi tik' vererek teröristi meşrulaştırmayı onayladı.

Türkiye "General Mazlum" şeklinde anılmasına karşı

2018'de ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Robert Manning, gerçekleştirdiği bir basın toplantısında "DAEŞ'den kurtarılan bölgelerde general Mazlum'u ve Suriyeli yerel güvenlik güçlerini desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullanması ve Şahin'den 'General Mazlum' şeklinde bahsedilmesi Ankara ile Washington arasında gerginliğe yol açtı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy "Pentagon sözcüsü Afrin açıklamasıyla saçmalamış" ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak 2019 yılına gelindiğinde Şahin Barış Pınarı Harekatı sırasında SDG'nin liderliğini üstlendi.

Erdoğan: ABD bu adamı bize teslim etmeli

Bu temaslara Türkiye'dan tepki geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan son açıklamasında, "Mazlum denen kod adlı burası çok ilginç, kırmızı bültenle aranan bir terörist. Bu ne demektir? Aramızda ABD ile suçluların iadesi anlaşması vardı. Amerika'nın bu adamı bize teslim etmesi lazım" diye konuştu.

Adalet Bakanı Gül: Kırmızı bülten çıkarıldı

Akçakale'de konuşan Gül, "Kırmızı bülten çıkarıldı. Bu kırmızı bülten 196 ülkede geçerli. Dün tekrar ABD'ye bir kez daha iletildi. Bu teröristin ABD'ye girmesi halinde yakalanıp Türkiye'ye iadesi gerekmektedir. ABD de bu iade sözleşmesinin tarafı olduğu için ABD'nin terör elebaşı yöneticisini iade etmesi gerekmektedir. ABD'ye girdiği anda geçici tutuklama prosedürüne karşı gerekli yazışma yapılacak" dedi.

Kırmızı bültende 9. sırada

Ekim 2015'ten beri Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan "en çok aranan teröristler listesi" kırmızı kategorisinde dokuzuncu sırada yer alan Şahin'in başında 4 milyon lira para ödülü bulunuyor. SDG'nin önemli bir gücünü oluşturan YPG, Türkiye'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından da terör örgütü olarak tanınan PKK'nın Suriye kolu olarak biliniyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar