Metan gazı nerelerde kullanılır? Metan gazı nedir, nelerden oluşur? Metan gazı patlaması zehirli mi?

Gaziantep'te metan gazı patlaması meydana geldi. Metan gazı nerelerde kullanılır? Metan gazı nedir, nelerden oluşur? Metan gazı patlaması zehirli mi? soruları gündeme geldi. İnsanların en çok arattığı soru ise Metan gazı osurukta var mı? oldu.

Metan gazı nerelerde kullanılır? Metan gazı nedir, nelerden oluşur? Metan gazı patlaması zehirli mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
12 Şubat 2019 Salı 13:57

Metan gazı nerelerde kullanılır? Metan gazı nedir, nelerden oluşur? Metan gazı patlaması zehirli mi? soruları Gaziantep'te yaşanan patlamayla gündeme geldi. İşte Metan gazı nerelerde kullanılır? Metan gazı nedir, nelerden oluşur? Metan gazı patlaması zehirli mi? sorularının yanıtları. 

Metan gazı nerelerde kullanılır?

Metan gazı topraktan ve vücudumuzdan çıkar. Zehirli değildirve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Ancak çok patlayıcıdır veasfiksasyonla (oksijensiz kalma) ölüme yol açabilir. Metanla ilgili tehlikelerlenasıl başa çıkılacağını anlamak önemlidir.

Metan gazı nedir, nelerden oluşur?

Metan başka kimyasallarla %5 kadar düşük oranlarda bilekarıştığında patlayıcı olabilir. Kanalizasyon sisteminde çalışma olduğunda vehidrojen sülfit, metanla doğal olarak karıştığında metanın kokusu alınabilir.Eğer hoş olmayan, çürük yumurtaya benzer bir kokuyu alabiliyorsanız metanseviyesi patlamaya sebep olacak kadar yüksek olabilir. Yüksek konsantrasyondametan gazı tutuştuğunda ölümcül olabilir. Toprağın altından gelen doğal metan madenlerdetrajik patlamalara sebep olmuştur.

Metan gazı patlaması zehirli mi?

Asfiksasyon

Zehirli olmamasına rağmen metan basit asfiksantlardandır(boğucu madde). Çünkü nefes almak için gerekli olan oksijenin yerini alır. %16’dandüşük oranlarda oksijen tehlikeli, %10’dan düşük oranlarda oksijen ölümcülolabilir. Ev veya iş yerlerinde izin verilebilir metan gazı oranını belirleyenbir standart yoktur ancak insanların nefes alması gereken yerlerde gerekenoksijen miktarı minimum %18’dir.

Karbonmonoksit Zehirlenmesi

Metan kendi başına zehirli olmasa da başka maddelerlekarıştığında zehirli olma tehlikesi taşır. Bu potansiyel %97 oranında metaniçeren doğal gaz evlerde ve iş yerlerinde kullanılınca söz konusudur. Doğalgazın doğru havalandırma olmadan yakılması, fark edilmesi zor ve zehirli bir gazolan karbonmonoksit üretebilir. Karbonmonoksitin görece düşük değerleri 20 dakikada baş dönmesi ve mide bulantısına,2 saat içinde ölüme yol açabilir. Daha yüksek seviyede 3 dakika içinde ölümgörülebilir.

Metan gazı osurukta var mı?

Hapsedilen bu gaz, yiyip içerken yutulan hava, kandan bağırsaklara sızan gaz ya da bağırsaklarda oluşan kimyasal tepkimelerin ortaya çıkardığı gaz olabilir. Tipik bir osuruğun %59'u nitrojen, %21'i hidrojen, %9'u karbondiyoksit, %7'si metan ve yalnızca %4'ü oksijendir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar