Mehmet Ali Erbil’e uygulanan Trakeostomi nedir, kimlere ve nasıl yapılır?

Mehmet Ali Erbil’in sağlık durumu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Peki ama Mehmet Ali Erbil’e uygulanan Trakeostomi nedir, kimlere ve nasıl yapılır? İşte Mehmet Ali Erbil’e uygulanan Trakeostomi nedir, kimlere ve nasıl yapılır? yanıtı...

Mehmet Ali Erbil’e uygulanan Trakeostomi nedir, kimlere ve nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
14 Aralık 2018 Cuma 08:14

Mehmet Ali Erbil’e uygulanan Trakeostomi nedir, kimlere ve nasıl yapılır?sorusu Mehmet Ali Erbil’in kız kardeşinin paylaştığı bilgiler ile gündeme geldi. Haberimizde Mehmet Ali Erbil’e uygulanan Trakeostomi nedir, kimlere ve nasıl yapılır? sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Mehmet Ali Erbil yaklaşık 56 gündür zorlu bir süreçten geçiyor. İşte Mehmet Ali Erbil’in Trakeostomi hastalığı nedir, tedavi yolları ve belirtileri neler? sorusunun yanıtı. 

Mehmet Ali Erbil’e uygulanan Trakeostominedir? 

Trakeostomi bir tıp terimidir. Latincede "trakea: nefes borusu" ve "stoma: dışarı açılan delik" kelimelerinin bileşimden oluşmuştur. Nefes borusuna tıbbi amaçlarla gırtlak seviyesinin altından dışarı delik açılarak yeni bir nefes alma deliği elde etme işlemimin adıdır.

Mehmet Ali Erbil’e uygulanan Trakeostami işlemi nasıl yapılır? 

Trakeostomiye nasıl hazırlanmanız gerektiği size yapılacak işleme bağlı olarak değişmektedir. Örneğin eğer genel anestezi altına girecekseniz, işlemden birkaç saat öncesinden yeme ve içmeyi kesmeniz gerekir. Ayrıca kullandığınız bazı ilaçlara ara vermeniz de gerekebilir. Bu tür ilaçlara da kan inceltici ilaçlar örnek verilebilir.

Hastanede kalış

Trakeostomi işleminden sonra vücudunuz iyileşinceye kadar bir kaç gün boyunca hastanede kalmanız gerekecektir. Hastanede kalış süresi boyunca aşağıdaki malzemeleri yanınızda bulundurmanız yararınıza olacaktır:

Kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacak pijama gibi giysiler ve terlikler yanınıza alınız.

Diş macunu, fırçası ve tıraş takımları gibi kişisel bakım malzemelerini çantanızda bulundurunuz.

Vakit geçirmede size lazım olacak kitap ve dergi alınız.

İşlemden sonraki ilk zamanlarda konuşamayacağınızdan dolayı, iletişim kurmak için kâğıt ve kalem bulundurunuz.

Mehmet Ali Erbil trakeostomi

Trakeostomi kimlere nasıl uygulanır?

Aşağıdaki durumlarda Trakeostomi işleminin yapılması gerekli olabilmektedir: Solunum makinesini (vantilatör) bir ya da iki hafta gibi uzun bir süre kullanmanızın gerektiği durumlarda, Kendi kendinize nefes almada güçlük çektiğiniz acil vakalarda, Boğazdan nefes alımını zorlaştıran felç ve öksürme gibi durumlarda, Baş bölgesi ve boyun bölgesinde yapılan ameliyatlardan sonraki iyileşme sürecinde nefes almaya yardımcı olması için, Gırtlak veya ağızda oluşan kanser türlerinde solunum yollarını tıkama ya da daraltma ihtimali olan durumlar için önlem olarak trakeostomi işlemi uygulanır.

Acil yardım olarak trakeostomi:

Çoğu durumda trakeostomi işlemi hastane şartlarında yapılmaktadır. Ancak bazen hastane dışındaki bazı vakalarda da boğazdan delik açılması gerekebilir. Acil olarak boğazdan delik açılmasını gerektiren durumlara trafik kazaları veya başka herhangi bir iş kazası örnek verilebilir. Hastane dışında yapılan bu uygulamaya “krikotirotomi” veya “krikotriodotomi” denir. Ancak işlem hastane dışında gerçekleştirildiği için bir dizi komplikasyon riski taşımaktadır. Kişi hastaneye getirildikten sonra krikotirotomi işlemi ile açılan delik trakeostomiye dönüştürülür.

Sağlık Bakanı Mehmet Ali Erbil’i aradı

Mehmet Ali Erbil’in kardeşi Prof. Dr. Yeşim Erbil,

"Abim hala yoğun bakımda. Solunum cihazına bağlı ancak gündüz saatlerinde belli aralıklarla cihazdan ayrılıyor. Bunun amacı kendi solunumu ile nefes alıp yeterli oksijeni alabilmesi için bir anlamda jimnastik gibi bir uygulama. Trakeostomi (delik) olduğu için ses çıkarması zor ama yine zaman zaman sesini rahat çıkarabilecek konuma getiriliyor. Doğal olarak şu anda "sohbet" edecek durumda değil.

Nerede olduğunu biliyor ancak tüm olanları özellikle anlatmıyoruz. Zeminde olan hastalığı (kaçış sendromu) nedeni ile normal koşulda küçük olumsuz şeyler abimde çok gürültülü seyrediyor.

Bu nedenle ilerleme kaydederken bazen biraz geriye gidebiliyoruz. Sık sık bilgi paylaşmamamızın nedeni ilerleme kaydederken geri gidiş de olabilmesi.

Abim kedileri çok sever, biz de sizler gibi böyle bekliyoruz güzel gelişmeleri. Henüz tam olarak "tamam iyileşti" diyemiyoruz. Yol uzun. Öncelikle solunum cihazından tamamen ayrılması sonra da 56 günlük yıpratıcı sürecin hasarlarının onarılması gerekiyor. Temel hayati fonksiyonlar daha öncelikli olduğu için diğer detayların düzelmesini zamana bırakmak lazım.

Çok arayan soran var, asla vefasızlık söz konusu değil. Ben camiadan uzak olmama karşın bana bile soranlar oluyor. Sizler hep dua ediyorsunuz, benim hastalarım öncelikle abimi soruyor. Sağ olun! Hepinizden Allah razı olsun.

Sağlık Bakanımız beni aramıştı, Kültür Turizm Bakanımız hastaneye gelmişti. Benim bilgim dahilinde başka siyasi cenahtan arayan soran yok. Çok önemli de değil arayan da sağ olsun aramayan da...

O bizim kıymetlimiz, canımız, sizin evinizin yaramaz çocuğu.. Umarım daha güzel haberleri en kısa sürede size veririm.. İnanılmaz bir çaba ile abime emek veren doktor arkadaşlarıma, hemşire kardeşlerime tüm ekibe teşekkür ederiz. Ben inanıyorum, bu kadar gün neler neler atlatıldı, daha iyi olacak inşallah..." açıklamasını yaptı. 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar