Mahfi Eğilmez kimdir? Mahfi Eğilmez doların yükselişi için ne dedi?

Dolar kurunun hızla yükselmesinin ardından ekonomistler durumu değerlendirdi. Dolar neden yükseldi? Mahfi Eğilmez doların yükselmesi için ne dedi?

Mahfi Eğilmez kimdir? Mahfi Eğilmez doların yükselişi için ne dedi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
7 Ağustos 2018 Salı 10:48

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın döviz imkânı oranı üst sınırını yüzde 45’ten yüzde 40’a düşürmesine rağmen TL'nin değer kaybetmesinin nedenlerini değerlendirdi. Mahfi Eğilmez doların yükselmesini neye bağladı? Dolar neden yükseliyor?

Dün normal seyreden doların ateşi akşam saatlerine doğru artmaya başladı. Rahip Brunson krizi ile birlikte Türk Lirası dolar karşısında büyük değer kaybı yaşarken Merkez Bankası'ndan (MB) müdahale geldi. Bankadan zorunlu karşılıklara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) kapsamında döviz imkânı oranı üst sınırı yüzde 45'ten yüzde 40'a düşürüldü. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 2.2 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçti. Gelişmeleri değerlendiren iktisatçı ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın son kararla faiz arttırma konusunda sorun yaşadığı izlenimi verdiğini belirtti. Konuyla ilgili olarak Mahfi Eğilmez Twitter hesabından ilginç bir yorum yaptı.

İşte Mahfi Eğilmez’in dolar yorumu

Mahfi Eğilmez, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, “Piyasanın faiz artışı beklediği bir ortamda MB, ROM değişikliğiyle yetindi. Bu durumda piyasalar MB'nin faizi artırmakta sorun yaşadığı izlenimine kapıldığı için Dolar kuru aldı başını gitti. ROM değişikliği yapmasa daha iyiydi” ifadelerini paylaştı.

Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) nedir?

Bankaların zorunlu karşılıklarının belirli bir yüzdesini altın veya yabancı para cinsinden yatırılmasına imkân tanıyan bir uygulamadır. Bu durum bankalar için bir zorunluluk değil bir alternatiftir. Bankaların mevduat olarak yatırılan TL ile belirli bir oranda altın ve ya döviz almaları belirli bir mekanizmaya bağlı olarak gerçekleştirilir. ROM’un amacı döviz varlıklarını arttırarak dış finansal şoklara karşı ekonominin dayanıklılığını arttırmaktır. Bankaların ROM sistemini kullanması yabancı para ve TL cinsinden kaynakların maliyetleriyle ilişkilidir.

Mahfi Eğilmez Kimdir?

1950 yılında İstanbulda doğdu. Ankara Atatürk Lisesini, A.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesini (İktisat ve Maliye Bölümü) bitirdi. Gazi Üniversitesi’nde Kamu Maliyesi dalında doktora yaptı. Yeminli Mali Müşavir ünvanına sahiptir. 1972 yılında Maliye Müfettiş Muavini olarak başladığı kamu hizmetinde Maliye Müfettişi, Gelirler Genel Müdür Yardımcısı (tedvir), Hazine Kamu Kurumları ve İştirakleri Daire Başkanı, Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşaviri, Hazine ve Dışticaret Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü, Hazine ve Dışticaret Müsteşar Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri, Hazine Müsteşarlığı Müşaviri olarak görev yaptı. 1997 yılında Hazine Müsteşarlığı’na atandı. 1997 yılı sonunda kamu hizmetinden ayrıldı.

Halen Garanti Bankası yönetim kurulu murahhas üyeliğinin yanısıra Garanti Leasing ve Doğuş İnsangücü Kaynakları A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor, Radikal Gazetesinde köşe yazısı yazıyor ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Politilkası dersleri veriyor. Katma Değer Vergisi (Teori - Uygulama) (1983); Hazine (1996); IMF, Dünya Bankası ve Türkiye (1996); Light Günlük (2000); Krizleri Nasıl Çıkardık? (Ercan Kumcu ile ortak 2001); Anitta’nın Laneti (2001) ve Ekonomi Politikası (Ercan Kumcu ile ortak 2002) adlı yedi kitabı ve çeşitli ekonomik ve mali konularda yayınlanmış makaleleri vardır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar