Pakistan ve Hindistan'da Türk var mı? Keşmir'in önemi ne? Keşmir müslüman sayısı kaç?

Keşmir önemi ve doğal güzellikleri.Keşmir Müslüman nüfusu en çok merak edilen konulardan bir tanesi oldu. Hindistan ve Pakistan arasındaki uçak düşürme krizi bütün haberlerin ana konusu oldu. İşte Pakistan ve Hindistan'da Türk var mı? Keşmir'in önemi ne? Keşmir müslüman sayısı kaç? soruların yanıtı.

Pakistan ve Hindistan'da Türk var mı? Keşmir'in önemi ne? Keşmir müslüman sayısı kaç?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
27 Şubat 2019 Çarşamba 11:45

Pakistan ve Hindistan'da Türk var mı? Keşmir'in önemi ne? Keşmir müslüman sayısı kaç? soruları Hindistan ve Pakistan arasındaki uçak düşürme krizi ile gündeme geldi. Azonceoldu olarak Keşmir meselesini kısaca sizlere anlatıp, Keşmir kimin? Keşmir Müslüman sayısı kaç? sorularının da yanıtlarını vereceğiz. 

Keşmir kimin?

Cemmu ve Keşmir, Hindistan'ın en kuzeyde bulunan eyaletidir. Büyük çoğunluğu Himalaya Dağları üzerinde bulunur. Pakistan tarafından Hindistan İşgalindeki Keşmir olarak adlandırılır. Başkenti kışın Cemmu yazın ise Srinagar'dır. 222,236 km² alana sahiptir.

Keşmir (Hindu / Dogri: कश्मीर, Beluçça: کشمیر), Hindistan, Pakistan ve Çin'in sınırlarında bir dağlık bölgedir. Himalayalar'ın batı ucunun güneyindeki vadi bu adla anılmıştır. Bölgede üretilen Kaşmir adlı kumaşın ismi de buradan gelmektedir.

1947'de Britanya'nın sömürgesinden bağımsızlığı kazandığında nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlarından ibaret olduğundan Pakistan, Keşmir Emirliği'ne ait bu bölgeyi talep etmiştir. Ancak Keşmir Emirliği'nin kendisi Hindistan'a bağlanmasını istediği için Hindistan da bölgede hak iddia etmiştir.

Srinagar başta olmak üzere bölgenin güney kısmı Hindistan'ın Cemmu ve Keşmir eyaleti olmuş kuzey kısmı ise Pakistan'ın kontrolü altına girmiştir. Pakistan'ın kontrolü altındaki bölgeye 'Azadi Keşmir' denilmektedir.

1960'ta doğu kısmı Aksai Çin'i Çin Halk Cumhuriyeti işgal etmiş ve hala kontrol altında tutmaktadır.

Orta Asyadaki sorunlu bölgeyi en son 1977'de Pakistan topraklarına katmıştır.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı.

Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor. Türkiye de sorunun BMGK kararları çerçevesinde çözülmesini savunuyor.

Pakistan Hindistan Türk var mı?

Toplam nüfusun %96,68'i Müslümandır. Müslüman nüfusun %20'sini Şiiler, geriye kalanını Sünniler oluşturmaktadır. Nüfusun %3,32'sini ise Hıristiyan, Hindu, Sih ve Budistler oluşturmaktadır.Laik Hindistan, Hindu, İslam, Hristiyanlık, Jainizm, Sihizm ve diğer sayısız dini geleneğe ev sahipliği yapar. Hinduların yanında Müslümanlar önde gelen dini gruptur ve Hint toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır. Hindistan Endonezya'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan: 108 Türk kökenli göçmen

İskitlerin Kuzey Hindistan'ı zaptı ile tarihin 900 yıllık döneminde Türklere yurtluk yapmış Pakistan ve Hindistan coğrafyasında bugün nüfusları 22 milyonu bulan, Urduca konuşan ve özbeöz Türk kanı taşıyan Mugal Türkleri’nden ne kadar haberdarız?

İngilizlerin, Hint-Moğol veya Mughal İmparatorluğu diyerek Türk kimliğini gizlemeye çalıştığı Babürlüler’in torunları bugün Hindistan ve Pakistan’da yaşamaktadır. Geniş bir alana yayılmış olan Mugal Türkleri, Pakistan’ın Sind ve Pencap Eyaletlerinde, Jammu-Keşmir’de, ayrıca Hindistan’ın Uttar Pradeş, Karnataka, Andra Pradeş, Delhi, Gucarat, Madhya Pradeş, Tamil Nadu ve Bihar bölgelerinde dağınık biçimde yaşamlarını sürdürüyor.

Pakistan’da yaşayan bir Mugal Türkü arkadaşım bizimle iletişime geçtiğinde ”Biz sizleri unutmadık, Türkiye’de ve diğer ülkelerde çok sayıda kardeşimizin yaşadığını biliyoruz” demişti. Bizim onlardan haberdar olup olmadığımız sorusuna, evet ben sizleri biliyorum ancak Türkiye’de pek çok kişi sizi tanımıyor, bilmiyor ancak sizi Türkiye ve Türk Dünyası’na tanıtmak için elimden geleni yapacağım yanıtını verdiğimde çok duygulandığını, bu konuşmayı ailesine anlattığında ise dakikalarca ağladıklarını söylemişti.

Türklüğün ve Türk Dünyası’nın pek çok bilinmeyeni, pek çok karanlık noktası var; biz bu paylaşımla bu alanlardan birine az da olsa bir ışık tutabilmişsek ne mutlu bize.

Keşmir neden önemli?

Keşmir Pakistan ve Hindistan için stratejik bir öneme sahipken aynı zamanda dünyaca bilinen doğal güzelliklere sahiptir. Dünyanın en yüksek sıradağlarının yer aldığı Himalayalar ile Karakurum, Pir ve Pancal dağlarının uzantısı Keşmir’de birleşir. Ayrıca Himalayaların üzerindeki dünyanın ikinci yüksek dağı K2  Godwin Austen (8.611m) ve Nanga Parbat (8.126m) dorukları Keşmir sınırı içinde olup bu dagların etekleri ve yeşil vadileriyle cennet vadi olarak adlandırılmıştır. Bu dağların eteklerinde dünyaca bilinen Keşmir keçileri yetişmektedir. Bu keçilerin ince ve yumuşak yününden “kaşmir” kumaşı elde edilmekte olup endüstri faliyetleri bu alana yoğunlaşmıştır. Aynı zamanda yöre halkı ipek üretimi ve ipek dokumacılığa ile endüstri faliyetlerini gerçekleştirmekte olup dünyanın birçok ucuna ipek dokuma halıları ulaştırırlar. Keşmir vadilerinin verimli toprakları tarım bölgeleridir. Bu bölgelerde buğday, arpa, mısır, pirinç, tütün tarımı ve meyvecilik yapılmaktadır. Halk geçiminin büyük kısmını tarımdan kazanmakta olup bölgede tarım gelişmiştir. Bu tarım arazilerini besleyen Güney doğuda doğan Indus ırmağı (3.050m.) derin vadiler boyunca akarak Cammu ve Keşmir eyaletini aşar. Gilgit, Cinap, Jhelum, Şiok ve diğer ırmaklarıyla ındus karışır. Bu nehirler Hint yarımadası ovalarını besledikten sonra Hint okyanusuna dökülür. Bölgenin tarım bakımından gelişmiş olması verimli ovalarının ve verimli su kaynaklarının bulunmasından kaynaklanmaktadır. Bu su kaynakları Pakistan ve Hindistan tarımı ve enerjisi içinde büyük anlam ifade etmektedir. Hatta Jelum nehri üzerine kurulan vula barajının inşası ve projesi olan mangla barajı  Pakistanın tarım sektöründe hayati bir önem taşıyan arazilerinin susuz kalma ihtimali ve nehirler üzerinden sağladığı elektrik kontrolünü sağlayamayacağı durumu Pakistan’ı endişelendirmiş bu siyasi bir mücadele haline gelmiştir.

Keşmir yakut, linyit, boksit ve alçı taşı gibi zengin yeraltı kaynaklarına sahiptir. Keşmir iklim bakımından yüksek dağlarıyla 3000m’nin üzerinde sürekli kar ve buz tablosuna sahipken, Keşmir, Cıhlam ve Camba vadilerinde ılıman iklim yeşil tabiat tablosunu oluşturur. Keşmirin yazlık şehri durumunda olan ve Cammu Keşmir’in başkenti olan Srinagar, Keşmir vadisinden ve denizden 176 m yüksekte kurulmuş. Cami, medrese ve türbelerle süslü islam merkezidir. Ayrıca Srinagar’da kurulan Cammu ve Keşmir Üniversitesi 1948’de kurulmuş olup 1969’da iki tam teşekküllü üniversite haline gelmiş. Keşmir Üniversitesi, Srinagar’daki Hazratbal’da bulunmaktadır. Doğu tarafında dünyaca ünlü Dal Gölü ve batı tarafında Nigeen Gölü ile çevrilidir. Üniversite, bölgenin eğitimsel, ekonomik, bilimsel, ticari ve kültürel ortamını arttırmak için üretken öğrenme için entelektüel olarak uyarıcı bir ortam sağlamayı amaçlamaktadır. Üniversite bu yolda tüm önemli fakülteleri sağlamaktadır; Uygulamalı Bilimler ve Teknolojiler, Biyoloji Bilimleri, Fiziksel ve Malzeme Bilimleri, Sosyal Bilimler, Tıp, Diş Hekimliği, Mühendislik, Oryantal Öğrenim ve Müzik ve Güzel Sanatlar fakülteleriyle topluma yenilikçi vizyon yansıtılmak istenmektedir.

Nasıl I. ve II. Dünya savaşları nedeni arasında Almanya’nın kaybettiği değerli kömür yataklarının olduğu Alsas Loren bölgesinin ekonomik boyutu etkili olduysa Hindistan ve Pakistan’ın Keşmir için üç kez savaş yaşamış olmasında ve  nükleer güçle birbirlerini tehdit etmesinde de Keşmir bölgesinin ekonomik boyutu etkili olmuştur. Evvela bölge doğal güzellikleriyle turist çekmekte olup aynı zamanda kış turizmi ile kayak merkezidir. Diğer  etkili faktör ise bölgenin uyuşturucu trafiğinin merkezi olması ve birçok aktörün burdan sağladığı kazançla besleniyor olmasıdır. Avrupanın önde gelen eroin üreticisi olup Birleşik Devletlerin uyuşturucusunun %20’si bu bölgeden gelmektedir. Bölgedeki eroin üreten üç ülke arasında en çok paya Pakistan sahiptir. Pakistan’ın uyuşturucu satışından elde ettiği yıllık gelir yaklaşık 2.7 milyon Amerikan Dolarıdır. Uyuşturucu trafiği Pakistan ekonomisi ve politikasıyla yakından ilişkilidir. Orta Avrupa’ya Balkanlar üzerinden ulaşan kara yolunun dışında Hindistan-Pakistan sınırı önce Hindistan’a daha sonrada başka ülkelere ulaşmak üzere uyuşturucu trafiğinin yoğun olduğu bir bölgedir. Jammu ve Keşmir eyaletindeki terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığı her iki tarafında kolay para gereksinimi karşılamaktadır.

Hindistan hükümeti Cammu ve Keşmir eyaletlerini Hindistan ile birleştirmek için bir demiryolu inşa etmiştir. Yol dağlarla çevrili olan deprem bölgelerinden geçtiği için mühendislik harikası olarak nitelenmiştir. Yeni dünya düzeni kurulurken Keşmir bölgesinin Güney Asya’da jeopolitik önemi stratejik anlamda sahip olduğu geniş yelpazeyle  gün geçtikçe artmakta ve değerlenmektedir.

Türkiye’nin Güney Asya’da yer alan Pakistan ile  olan dostluğu, ilişkileri çok eskiye dayanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan on altı yıldız tarihteki bağımsız on altı büyük Türk devletini temsil etmektedir. Bu yıldızlardan biri olan Asya Hun İmparatorcuğu MS I.yüzyılda bugünkü Afganistan, Pakistan ve Kuzeybatı Hindistan devletlerinin kurulmasında rol almıştır.Pakistan’ın Türkiye ile ilişkileri her zaman karşılıklı dostluk, işbirliği ve destek yönünde olmuştur. Birçok jeopolitik anlaşmazlık dahil her zaman birbirleriyle dayanışma halinde olmuşlardır. Pakistan ve Türkiye ilişkileri iki ülke arasındaki kültürel, dini ve jeopolitik bağlantılar sebebiyle de güçlüdür. Pakistan, Hindistan’daki Babür kurallarından dolayı Türk-Moğol kültüründen ağır bir şekilde etkilenmiştir. Üstelik Türk halkı Orta ve Güney Asya’nın engin topraklarındaki yerel halk üzerinde hüküm sürmüşlerdir ki bu yüzyıllar süren kültürel bir etki bırakmıştır yerel insanların üzerinde. Pakistan, Türk dili konuşan bir ülke olmamasına rağmen Urduca Türkçe dilinden etkilenmiştir hatta “Urdu” sözcüğü bir Türkçe sözcük olup “Ordu” modern Türkiye’deki “Asker” kelimesinde gelmektedir.

Keşmir bölgesi için  Asya’nın Filistini diyebiliriz. 1900’lü yılların ortalarından bu yana Pakistan ve Hindistan’daki dış politika ve iç güvenlik tartışmalarının en önemli gündemini oluşturan Keşmir sorununun çözülmesi, şiddetin ve çatışma halini ortadan kalması Güney Asya bölgesindeki sorunlarında çözümü için gereklidir. Türkiye Keşmir sorununun uluslararası bir sorun olduğunu bu sorunun çözülmesinin dünya barışına büyük katkı sağlayacağı kanaatindedir. Ayrıca Güney Asya’nın gelecekte daha büyük bir önem arz edeceğini sorunu çözmenin her iki ülkenin de lehine olacağını belirtmektedir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hindistan devletini yaptığı ziyarette bu süreçte Hindistan ve Pakistan ile  dostane ilişkileri olduğunu bu sorunun çözümü konusumda iki devletin de diyalog kurmasını ve birbirlerine karşı güven ilişkisini tesis etmesinin gerektiğini Türkiyenin bu yolda arabuluculuk görevi olduğunu diyalogları yakından takip edeceğini belirtmiştir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar