Kanlı Ay tutulması Türkiye'de en net nerelerden izlenir?

Bu gece yaşanacak olan Kanlı Ay tutulmasının Türkiye'den en net görülebileceği ve gözlemleneceği birkaç yeri haberimizde sizler için derledik.

Kanlı Ay tutulması Türkiye'de en net nerelerden izlenir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
27 Temmuz 2018 Cuma 15:37

Merakla beklenen doğa olaylarından biri olan Kanlı Ay tutulması bu akşam Türkiye saati ile 20.15’te izlenecek. Uzun bir tutulma olması bakımından ve de Türkiye’den izlenebilecek olması bakımından doğa olaylarını sevenler için görsel bir şölen ortaya çıkacak. Kanlı Ay tutulmasını izlemek isteyenlerin merak ettiği ise tutulmanın en net nerelerde izlenebileceği. Azonceoldu.com olarak tutulmaya saatler kala tutulmanın en net nerelerde izlenebileceğini derledik.

Kanlı Ay tutulması 27 Temmuz Cuma akşamı Türkiye’de saat 20.15’ten itibaren izlenebilecek. Kanlı Ay tutulması 27 Temmuz akşamı geçekleşecek. Türkiye'de 20:15'te başlayarak gece 02:20'ye kadar süreceği doğa olayının en iyi ise 23:25 gibi gözlemleneceği belirtiliyor. Kanlı Ay Tutulması ile birlik kızıl bir görünüme bürünecek olan Ay, Türkiye’den en net şekilde izlenebilecek. Tutulma 5 saat 40 dakika sürecek. Söz konusu kanlı Ay tutulması Türkiye’den baştan sona kadar izlenebilecek. Her hangi bir ekipmana ihtiyaç olmadan tutulmayı baştan sona izlemek mümkün olacak. Tutulmanın ilk başladığı saatlerde Ay, Güneydoğu görülecek ilerleyen saatlerde ise Doğu yönünde görülmeye başlayacak.

Kanlı Ay tutulması nedir?

Kanlı Ay tutulması denilen doğa olayı, Ay'ın dolunay evresindeyken Ay tutulmasının yaşanmasıyla gözlemlenebiliyor. Tam bir tutulma olacağından dolayı Ay, tamamıyla Dünya'nın gölgesinde kalacak. Ama Ay hiçbir zaman tamamen karanlık hale gelmiyor. Dünya'nın atmosferinden geçen Güneş ışınları Ay'ın yüzeyinde kızılımsı bir renk oluşturuyor ve Ay'ın hafif kırmızı renge büründüğü bu olay da "Kanlı Ay" olarak biliniyor. Kızıl gezegen olarak bilinen Mars, 27 Temmuz günü son 15 yılı boyunca Dünya’ya olduğu en yakın konumda olacak. Kanlı Ay tutulması sırasında Ay’ın sağ tarafında parlak bir yıldız gibi belirecek olan Mars, Ay tutulması süresinde Ay’ı takip edecek.

Kanlı Ay tutulması Türkiye’de en net nerelerden izlenir?

Kanlı Ay Tutulması en iyi Ortadoğu, Afrika'nın doğusu, ve Asya'nın batısından izlenebilecek.

1.Bu doğa olayı Türkiye'de en iyi Doğu ve İç Anadolu'da gözlemlenecek.

2.İstanbullu ve İzmirliler de tam tutulmaya tanıklık edebilecek.

3.Tam ay tutulmasının en net görülebileceği yerlerden biri de Denizli olacak. 27 Temmuz gecesi saat 20.30-01.15 arasında Laodikya Antik Kenti'nde tam ay tutulması gözlemi konusunda Türkiye'deki tek organizasyonun Denizli'de gerçekleştirilecek.

4.Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde de izlenebilecek. Tutulmanın TSİ ile 20.15’te başlamasına karşın 21.24’e kadar Ay’ın ışığında belirgin değişim olmayacak. Saat 22.30’da ise Ay’ın tamamen yerin gölgesi içine gireceğini ve kızılımsı renge bürünecek. Tam tutulma bir saat 43 dakika olacak.

5.İstanbul Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde, Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ve Amatör Astronomlar Kulübü’nün desteğiyle 2017 yılının başından beri halka açık olarak her ay düzenlenen “Gözlem Geceleri” kapsamında 27 Temmuz Cuma akşamı, 1 saat 43 dakika sürmesi beklenen Ay tutulmasının izlenebileceği kaydedildi.

Kanlı ay tutulması bu gece ülkemizden de gözlemlenebilecektir.  Sırası ile;

🌖 20.15: Gölgeli tutulma

🌗 21.25: Parçalı tutulma

🌘 22.30: Tam tutulma

🌚 23.22: Azami tutulma

🌒 00.14: Tam tutulma sonu

🌓 01.19: Parçalı tutulma sonu

🌔 02.29: Gölgeli tutulma sonu

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar