İş kuran gençlere prim teşviki şartları neler, teşvik ne kadar 2018?

SGK’dan iş kuran genç girişimcilere verilecek olan prim teşvikinin detayları belli oldu. Peki ya iş kuran gençlere prim teşviki şartları neler 2018?

İş kuran gençlere prim teşviki şartları neler, teşvik ne kadar 2018?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
26 Temmuz 2018 Perşembe 12:16

Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) kendi işinin patronu olmak isteyen genç girişimcilere prim desteği teşvikinde bulunacak. İş kuran genç girişimcilere sağlanacak olan prim desteğinin detayları belli olmaya başladı. Peki ya SGK’dan prim teşviki almak için şartlar neler? İşte tüm ayrıntılarıyla haberimizde..

İş kuran gençlere prim teşviki şartları neler 2018?

-SGK’nın sağladığı prim teşvikinden faydalanacak olan genç girişimcilerin 18-29 yaş aralığında olması gerekiyor.  Aksi halde bu haktan faydalanamayacak.

-İş kuran gençlere verilecek olan prim teşvikinden 1 Haziran’dan sonra kendi işini kuran gençler faydalanacak. SGK’ya 4/b (esnaf) statüsünde ilk defa tescil işleminin de 1 Haziran 2018 tarihinden sonra olması koşulu aranacak.

-Genç girişimci teşvikinden yararlanmak için kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor.

-Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştıranlar da teşvikten yararlanacak.

-Seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak da teşvikten yararlanmayı engellemeyecek.

-Gençlerin prim teşvikinden yararlanabilmeleri için tüm ortakların ayrı ayrı teşvik şartlarını taşımaları gerekiyor. Bu nedenle tüm ortakların 18-29 yaş arasında olması zorunlu. Örneğin, 3 ortaklı bir şirkette ortaklardan birinin yaşı 30 olursa, diğer ortaklar da teşvikten yararlanamayacak.

-Teşvikten yararlanmak için faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması gerekiyor.

İş kuran genç girişimcilere ne kadar prim teşviki yapılacak?

Teşvik kapsamında genç girişimcilerin asgari ücrete karşılık gelen bir yıllık prim tutarları Hazine tarafından karşılanacak. Bu da aylık 700.17, yıllık 8 bin 402 lira teşvik anlamına geliyor.  Maliye Bakanlığı, 10 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe giren hüküm uyarınca, 29 yaşını doldurmamış genç girişimcilere, vergi avantajı sağlıyor. Genç girişimcilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarının 75 bin liraya kadar olan kısmı, gelir vergisinden muaf tutuluyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar