Hazine arazilerini çiftçiye kiralama şartları neler? Ecrimisil nedir?

Yapılan açıklama ile birlikte hazine arazileri artık kiralanabilecek. Peki ya Hazine arazilerini çiftçiye kiralama şartları neler? Ecrimisil nedir?

Hazine arazilerini çiftçiye kiralama şartları neler? Ecrimisil nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
14 Eylül 2018 Cuma 16:45

Hazine arazileri bundan böyle çiftçiye ecrimisil karşılığında kiralanabilecek ve 218 çiftçi bundan faydalanabilecek. Çoğu kişinin merak ettiği konu ise Hazine arazilerini çiftçiye kiralama şartları neler? Ecrimisil nedir? Detaylar haberimizde.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle “Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Çiftçiye Kiralanması'' projesi hayata geçiriliyor. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, projenin ayrıntılarını açıkladılar.  Çiftçiler bir mülkiyet sahibi olma noktasında bu arazileri kiralayıp akabinde bedeliyle satın alabilecekler. Çiftçiye kiralanacak olan toplam arazi yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare.

Hazine arazilerini çiftçiye kiralama şartları neler?

Hazine arazilerinin çiftçi tarafından kiralanabilmesi için 31 Aralık 2017 tarihinden önce bu arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmış olması gerekiyor. Bunun tespiti bakanlıklarca Milli Emlak Genel Müdürlüğü İl Müdürlükleri bünyesinde yapılmış olması gerekiyor. Hazine arazilerini kiralamak için son başvuru tarihi 19 Kasım 2018. Başvuru tarihi itibariyle arazilerin fiilen kullanımının devam etmesi ve arazilerin ecrimisil borcunun olmaması gerekiyor. Mevcuttaki ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden. Kiranın yüzde 25'ini peşin, kalanını iki taksitle ödeyebilecek. Bunu ister hasat dönemlerinde, isterse de yıl sonunda tek seferde verebilirler. Başvurular Çevre Şehircilik İl Müdürleri bünyesindeki Milli Emlak Müdürlüklerine yapılacak. 19 Kasım 2018'den sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

Kira süresi sonunda çiftçiler bu arazileri satın alabilecek. Bu araziler eğer belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeyse hazine arazilerinin rayiç bedelinin tamamı üzerinden doğrudan satılacak. Satışta çiftçiye taksit imkanı da tanınacak. Taksitle ödenmesi halinde en fazla beş yılda on eşit taksitle vade farkıyla ödeme yapılacak. Satın alınacak arazi eğer belediye ve mücavir alanı dışında ise rayiç bedelinin yarısı üzerinden bu araziler doğrudan satın alabilecek. Bu bedeli çiftçi peşin öderse yüzde 20 indirim alacak. Yarısını peşin öderse indirim oranı yüzde 10 olacak. Taksitte ise 6 yılda 12 eşit ödeme yapılacak. Satın almak istemeyenler ise dilerlerse kira süresini uzatabilecekler. Hazine arazileri çiftçiye 10 yıl süreyle kiralayacak.

Ecrimisil nedir?

Bir hazine taşınmazının veya şahsa ait bir taşınmazın; idarenin izni ve taşınmaz sahibinin rızası olmadan işgal edilmesi sonucunda, işgal eden kurum ya da kişiden taşınmazın işgal edilmesinden önce elde edilebilecek gelir bedelini talep eden tazminat şekline ecrimisil denilmektedir. Kısaca işgal tazminatı olarak da tanımlanan ecrimisil tazminatında işgalcinin ya da idarenin kusurlu olup olmadığına bakılmamaktadır.

Ecrimisil bedeli nedir?

Ecrimisil bedeli illere ve arazilerin rayiç bedellerine göre değişiyor. Tarım arazilerini çiftçilere doğrudan ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden on yıla kadar kiralanması sağlanıyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar