Gabari uyarı sistemi nedir, nasıl çalışıyor?

Üst geçit kazalarını önlemek amacıyla yeni bir uyarı sistemi geliştirildi. Uygulanacak olan gabari uyarı sistemi nedir, nasıl çalışıyor?

Gabari uyarı sistemi nedir, nasıl çalışıyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
7 Aralık 2018 Cuma 14:21

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni bir uyarı sistemi geliştirdi. Artık yolların bazı yerlerin bazı bölümlerinde gabari uyarı sistemi olacak. Peki ya gabari ne demek, gabari uyarı sistemi ile üst geçit kazaları nasıl önlenecek? Detaylar haberimizde.

Gabari nedir?

Araçların yüklü veya yüksüz olarak karayolunda güvenli seyirlerini temin amacı ile uzunluk, genişlik ve yüksekliklerini belirleyen ölçülerdir.

Gabari uyarı sistemi nedir?

Araçların köprü altından geçmesi için en yüksek boyutları bildiren sisteme gabari deniliyor. Bu ölçüye uymayan araçlar gabari uyarı sistemi ile denetlenecek ve köprülerin altından geçemeyecek. Geçmek isterlerse de uyarıcı levhalarla, sirenlerle ve ışıklı tabelalarla uyarılacak.

Gabari uyarı sistemi nasıl çalışıyor?

Araç boyu yani gabarisi 4metreden yüksek olan araçlar sensörler vasıtasıyla algılıyor ve aracın farklı bir yönden çıkması gerektiği uyarısını veriyor. Kamyonlar, tırlar ve yüksekliği 4 metrenin üzerinde olan araçları kapsıyor.

Gabari uyarı sistemi yüksek olan araçların daha alçak alanlara çarpmalarını önler. Sistem, araçların yüksekliğini tespit eder ve yaklaşmakta olan köprüler, tüneller ve diğer yüksek yapılar hakkında sesli bir alarm ile sürücüleri ayrı ayrı uyarır. Tüm hava koşullarında araçların yüksekliklerini tespit eder ve yaklaşmakta olan engeller hakkında sürücüyü uyarır.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar