2019 evde bakım maaşı ne kadar olacak?

Evde engelli ve yaşlı bakımı için ödenen ücret 2019 ocak ayından itibaren zamlı olacak. Peki ya 2019 evde bakım maaşı ne kadar olacak?

2019 evde bakım maaşı ne kadar olacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
5 Aralık 2018 Çarşamba 08:24

Devlet tarafından bakıma muhtaç engelli ve yaşlı ailelerine hayat standartlarını yükseltmek, kolaylık sağlamak amacıyla evde bakım desteği sağlanıyor. Evde bakım maaşından yararlanan kişi sayısı bugünkü sayısıyla 500 bini aşmaktadır. 2005'ten itibaren Sosyal Hizmetler Kanunu'yla başlatılan evde bakım yardımı, Ocak 2019 ile zamlanacak. Evde bakım maaşı alanlar ise 2019 evde bakım maaşı ne kadar olacak? Sorusunun cevabını merak ediyor.

2019 evde bakım maaşı ne kadar olacak?

Halen bin 179 lira 40 kuruş seviyesinde bulunan aylık tutar, memur maaş zammıyla yükselecek. Enflasyon tahminlerine göre memurların Ocak zammının yüzde 11.15 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu tahmine göre evde bakım maaşı bin 311 liraya çıkacak. Söz konusu ödemeden yararlanmak için engellinin Sağlık Kurulu raporunda, engel oranının yüzde 50 ve üzerinde olarak belirtilmesi, ayrıca 'ağır engelli' ibaresinin yer alması isteniyor. Raporla birlikte bakım ücreti alacak kişilerin gelirine de bakılıyor. Hanede kişi başı gelirin 967,27 liradan az olması isteniyor.

Evde bakım maaşından kimler faydalanabilir?

Evde hastası ve ağır engelli raporu olan herkes evde bakım parası almak için başvurabilir. Gerekli şartları yerine getirenlere aylık bin 179 lira lira maaş bağlanıyor. Başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyen, tek başına ihtiyaçlarını (beslenme, giyinme, tuvalet, merdiven inip çıkabilme gibi) gideremeyen hastalara bakanlar, evde bakım maaşı alabilmektedir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın takibinde olan evde bakım parasına gerekli olan şartları taşıyan herkes başvurabilmektedir. Gerekli şartları sağlayan ve engellisine bakan kişiye evde bakım maaşı aylık olarak ödenmektedir. Evde bakım parasının alınabilmesi için engellinin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olması gerekmektedir.

Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme, içme, tuvalet ve temizlik vb. ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, özürlülere verilecek özürlü sağlık kurulu raporlarında “Ağır Özürlü (Evet, Hayır)” kısmında “Evet” işaretlenmiş her özürlü başvuru hakkına sahiptir.

Evde bakım maaşı şartları neler?

- Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.

- Özürlü kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması yani tuvalet, beslenme ihtiyacını, giyinip-soyunabilme, merdiven inip çıkabilmek.

- Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun (606.95 TL/ 1 Temmuz 2015-31 Aralık 2015) bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir. (Aile bireylerinin hesaplanmasında üvey evlatlar, vatani görevini yapmakta olan bireylerde sayılmaktadır. Ayrıca, aile bireylerinin geliri toplamında üniversitede okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı ne olursa olsun gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.)

- 30.07.2006 tarih 26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak.

Evde bakım maaşında istenilen belgeler neler?

- Özürlü ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.

- Devlet Hastanelerinden alınan ağırlı özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi

- Özürlüye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.

- Özürlüye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti.

- Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı.

- Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı

Evde bakım maaşı başvurusu ne zaman sonuçlanır?

Başvurunun SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaşmasını takiben, özürlü ve ailesi hakkında, sosyal çalışmacı, doktor, fizyoterapist, çocuk gelişimci, hemşire, sağlık memuru ve sosyolog unvanına sahip en az üç kişiden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, özürlüyü ve ailesini ikametinde ve ikamet adresinde yaşamıyorlarsa fiilen yaşadıkları yerde gerekli incelemeleri yaparak bakım raporu hazırlar. Bakım raporunun hazırlanması sürecinde, acil durumlar haricinde, yukarıdaki belgelerin SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaşması ile başvuru sahibinin oturduğu yer dikkate alınarak işlem sıralaması yapılır. Başvurunun sonuçlanması, normal süreçte 3-6 aylık bir süre aldığı belirtilmektedir.

2018 yılında 2022 sayılı yasada engelli zamlı maaşları

– Raporu yüzde 40-69 arası olanlar bin 247 TL

– Raporu yüzde 70’den yukarı olanlar bin 845 TL

 2018 yılı evde bakım zamlı maaşları

– 2018 Ocak-Temmuz arası bin 68 TL,

– 2018 Ağustos-Aralık arası bin 179 TL

2019 yılı evde bakım zamlı maaşları

2019 Ocak’ta bin 311 TL olması bekleniyor

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

CUMAÇETİN En beğenilen yorum
akpmilletinelinikolunubaylıyor/şubugelirneci/azgecmesiyle//aylıkkesilirmi//buinsanlarfazlalıktan//dolayızenginin/zengimiolcak/evdecolcocunu//calıştıramıyor//akpoyverdisekondapirimvecekhalimizyok//yandaşlıkyokkelekterimizde//milletelinikolunusalyarakgezsinşu/bu/gelirneci/yadevletin//enayıpkelimesibu//yazı/vaybumuşvayşuyumuşbıktıkyandaşmetya//gaztecileryalanındanbu//insanlarınbebelininasılödeceklerse//duruptakaşınaninsan/cokkulhakıyetimöksüzdulokadardaislerimizvariken//bunların//yüzündenaylıkalamıyok/yazı/yazıptakimkimi/kandıyorsa/bukadarinsanınbebelinindenkultulmayınız//devletinkapısınıcalacaksınızbuneyinnesidicenize/miletinalacayınanuyraşıyorsunuz//devletcıkarıicincalışmacanbilletincıkarıicincalışacanonlarınsevabınıalacaksın/birinsanicinkanunyokkanundevleticinvar/bunudurdurunduramıyorsanız