Evde bakım parası yatan iller 2018- Evde bakım (2022) maaşı ne kadar oldu?

Evde bakıma muhtaç yakınlarına bakanlar 2018 evde bakım parasının ne zaman yatacağını araştırmaya başladı. Haziran ayında yatacağı bilinen evde bakım maaşı yattı mı? Kasım 2018 evde bakım maaşı yatan illerin listesi haberimizde.

Evde bakım parası yatan iller 2018- Evde bakım (2022) maaşı ne kadar oldu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
14 Kasım 2018 Çarşamba 08:00

Yaşlıların bakımı için verilen evde bakım maaşının Haziran ayı ücretlerinin yattığı iller haberimizde. Evde bakım yapanların gözü kulağı bu haberde. Peki ya 2018'de evde bakım maaşı ne kadar oldu? Evde bakım parası almanın şartları neler? Tüm merak ettikleriniz haberimizde..

Evde bakıma muhtaç engelli veya yaşlı kişilerin yakınlarına ödenen bu maaş il il bazında ödeniyor. Bu kapsamda evde bakım maaşları sayesinde birçok ailenin ihtiyaçları karşılanıyor. 2018 yılının Haziran ayına dair evde bakım maaşları ne zaman yatmaya başlayacak?

Bilindiği gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından evde bakıma muhtaç yaşlı, engelli ve hasta kişilerin yakınlarına evde bakım parası ödenmesine ilişkin bir proje hayat geçirildi. Bu proje ile evde bakıma muhtaç kişilerin yakınları ekonomik açıdan rahatlıyor ve yakınlarına daha iyi bir ortam bakım sağlıyorlar. Evde bakım maaşı alanlar bakım parasının ne zaman yatacağını araştırmaya başladı.

Evde bakım maaşı yatan iller tam liste 2018 Mayıs ayı paraları detaylı bilgiler haberimizde. Yaşlı, ağır engelli, yardıma muhtaç kişilere bakan aile yakınına verilen evde bakım maaşı Nisan ayı hesaplara yattı mı?

Kasım 2018 evde bakım maaşı yatan illerin listesi

1- Tokat
2- Sakarya
3- Amasya
4- Giresun
5- Hatay
6- Siirt
7- Afyonkarahisar
8- Aksaray
9- Antalya
10- Osmaniye
11- Kırklareli
12- Kırşehir
13- İzmir
14- Bolu
15- Samsun
16- Niğde
17- Zonguldak
18- Bursa
19- Denizli
20- Eskişehir
21- Konya
22- Diyarbakır
23- Muğla
24- Bilecik
25- Mersin
26- Şanlıurfa
27- Uşak
28- Ankara
29- Manisa
30- Adana
31- Yalova
32- İstanbul
33- Adıyaman
36- Balıkesir

Evde bakım parası ne kadar oldu?

Ağır engelliler için alınan evde bakım maaşında ise kişi başı 2018 yılı gelir oranı 967.27 TL'dir. 2018 yılında 2022 sayılı yasada engelli zamlı maaşları şöyle oldu; raporu yüzde 40-69 arası olanlar bin 247 TL alacak. Raporu yüzde 70'den yukarı olanlar bin 845 TL alacak. 2018 yılı evde bakım zamlı maaşları 2018 Ocak-Temmuz arası bin 68 TL, 2018 Ağustos-Aralık arası bin 179TL

Evde bakım parası alma şartları neler?

Evde bakım aylığı için yüzde 50 ve üzerinde engelli olmak gerekiyor. Ayrıca raporda ‘ağır engelli’ bölümüne ‘evet’ yazılmış olması da aranan şart. Engel durumuna hastanelerdeki heyet karar veriyor. Bakım maaşı yaşlı, hasta ve muhtaca değil bakana veriliyor. Başvuru ‘Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne veya varsa ilçe müdürlüklerine yapılıyor. Bakım ödemesinin yanında yaşlının kendisine maaş veriliyor. Bunun için de bazı şartlar yerine getirilmeli. Yaşlılığı nedeniyle herhangi bir işte çalışamayan ve geliri olmayanlara bağlanan maaş halk arasında 65 yaş aylığı olarak biliniyor. Buna ‘2022 aylığı’ da deniyor. Başvuruda çok fazla belgeye ihtiyaç yok. Bürokratik engeller az. Amaç vatandaşın derdine çare olmak.

Ağır engelli olduğu belirtilen sağlık kurulu raporu- Bakıma muhtaçlık kriterlerinin olması- Gelir kriterlerine uygun olması

1 ) Evde bakım maaşı almak için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az %50 olan ve “ağır engelli” bölümünde “evet” yazan rapor gerekmektedir.

Bu maddede küçük çocuklar için ekstra bir durum söz konusudur. Küçük çocuklar zaten bakıma muhtaç oldukları için yaşıtlarına göre gerilik ancak yaşları ilerledikçe kendisini göstermektedir ve erken yaşta alınan sağlık kurulu raporlarında engel oranının tespiti bu sebeple zorlaşmaktadır. Bu yüzden küçük çocuklar için bu rapor süresiz olarak değil de 1 veya 2 senelik süreler dahilinde verilir. Ayrıca raporda bulunan ağır engelli ibaresi de işaretlenmez.

2 ) Madde 2 deki bakıma muhtaçlık kriterleri için bakıma muhtaç engelli tanımını irdelememiz yeterli olacaktır. Bakıma muhtaç engelli, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişidir.

3) Engellinin bulunduğu hanede yaşan tüm vatandaşların kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemelidir. Ancak bakmakla yükümlü olmadığı halde bir engelli vatandaşa bakanlar için hanedeki tüm gelir dikkate alınmaz sadece engellinin kendisine ait gelirlerin net asgari ücretin 3/2’ü geçmemesi gerekmektedir.

Evde bakım parası almak için başvuru nasıl yapılır?

Öncelikle valilik veya kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları alınacak.

İl veya ilçe idare kurulundan muhtaçlık kararı belgeleri alınacak.

Alınan belgeler ‘SGK-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek.

SGK alınan belgeleri inceleyecek ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verecek.

65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından (vasi) yapılması için mahkemeden ‘vasi’lik kararı alınacak.

Evde bakım maaşı nasıl alınır?

Evde bakım maaşı almak isteyen vatandaşlar yukarıda saymış olduğumuz 3 ana kriteri tespit ettirerek belgelemesi gerekmektedir. Daha sonra aşağıda bulunan evde bakım maaşı başvurusu yapmak için gerekli belgeler ile beraber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il müdürlüklerine müracaat etmelidirler.

*Engelli sağlık kurulu raporu
*1 adet fotoğraf
*Nüfus müdürlüğünden engelli ve bakıcı adına adrese dayalı vukuatlı nüfus örneği ve yerleşim yeri belgesi
*Engelli ile aynı evde yaşayan işyeri sahibi var ise bu kişiye ait geçici vergi beyannamesiEngelli kişiye ait kiralık mülk var ise kira kontratları, mülkler boş ise muhtardan mülklerin boş olduğuna dair yazı
*Engelliye ait tarım arazisi, ekili ürün, tarla var ise arazilerin bulunduğu İl yada ,İlçe Tarım Müdürlüklerinden gelir belgesi,
*Boşanma halinde boşanma kararı

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

ali En beğenilen yorum
Aksaray yatti diyosunuz ama yatmadi