DGS 0.5 ham puan kuralı nedir? DGS 0.5 ham puan kuralı kalkıyor mu?

ÖSYM tarafından açıklanan DGS sınavının ardından öğrencilerin puanına olumsuz etki yapan 0.5 ham puan kuralının kaldırılıp kaldırılmayacağı merak edilmeye başladı. Peki ya DGS 0.5 ham puan kuralı nedir? DGS 0.5 ham puan kuralı kalkıyor mu?

DGS 0.5 ham puan kuralı nedir? DGS 0.5 ham puan kuralı kalkıyor mu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
27 Ağustos 2018 Pazartesi 14:33

İki yıl üniversite okuyup dört yıllığa tamamlamak isteyenlerin girdiği ÖSYM tarafından hazırlanan DGS sınavı sonuçları belli oldu. Dikey Geçiş Sınavı DGS’de ‘0.5 Ham Puan Kuralı’ yüzünden onbinlerce öğrenci mağdur oldu. Ham puan nedeniyle mağdur olan öğrencilerin büyük çoğunluğu Danıştay’a dava açtı. ‘0.5 Ham Puan Kuralı’ uygulanan önlisans mezunları lisanslarını tamamlamak için girdikleri sınavdan hayal kırıklığına uğradılar. 2018 DGS’de 60 matematik sorusunun 54’ünü doğru cevapladı, fakat sözel soru cevaplamadığı için ‘0.5 Ham Puan Kuralı’na takıldı ve puanı hesaplanmadı. Peki ya DGS 0.5 ham puan kuralı nedir? DGS 0.5 ham puan kuralı kalkıyor mu?

DGS 0.5 ham puan kuralı nedir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’de bu yıl ilk kez 0.5 Ham Puan kuralı uygulandı. Yapılan son dakika açıklamasına göre ÖSYM'den DGS tercihi yapacak öğrencilere önemli bir uyarı geldi. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacak. Bu kurala göre adayların Sözel ve Sayısal Testlerinin ikisinden de en az 0.5 net ve üstünü yapmaları gerekiyor. Aksi halde DGS Puanınız hesaplanmayacak.

ÖSYM, kılavuzda ham puan ifadesi:

“DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.”

DGS: 0.5 ham puan kuralı kalkıyor mu?

21 Temmuz’da yapılacak 2018 Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girecek adayları ilgilendiren önemli değişiklikler var. Bunların başında da üniversite sınavlarındaki gibi 0.5 ham puan kuralı geliyor. Yani sayısal ve sözel olmak üzere 2 testten oluşan sınavda adayların her iki testten de 0.5 ham puan çıkarmaları gerekiyor. Bunu yapmayanların puanları hesaplanmayacak.  0.5 ham puan kuralı üniversite sınavı YKS’ye de gelmişti. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe ve matematik testlerinin her birinden en az yarımşar net çıkarma kuralı yani 0.5 ham puan kuralı değiştirildi.Sadece testlerden birinde 0.5 ham puan almak puanların hesaplanması için yeterli oldu.

“DGS için de 0.5 ham puan kuralında değişiklik olabilir mi?” sorusu geldi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer’den cevap:

“Kuralın değişmesi söz konusu değil. Bu yıl DGS ile ilgili yaptığımız önemli değişiklikler var. Bunlardan biri 0.5 ham puan kuralı getirilmesi. Adaylardan puanlarının hesaplanabilmesi için sayısal ve sözel testlerden 0.5 ham puan almalarını istiyoruz. Bu kuralla ilgili bir değişiklik olmayacak.”

DGS 0.5 ham puanının kaldırılması için change.org üzerinden kampanya başlatıldı. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

onur En beğenilen yorum
tabiki kalkmasın kurala uyanlar enayi mi ?