Çukur dizisi gerçekte kimi anlatıyor? Kürt İdris gerçekte kim, İdris Özbir kimdir?

Ali Özbir ve Doğan Özbir'in açıklamalarıyla Çukur dizisinin Kürt İdris'i gerçekte İdris Özbir mi? sorusu gündeme geldi. İşte Çukur dizisi gerçekte kimi anlatıyor? sorusunun yanıtı. Çukur dizisinin Cumali'si gerçekte Doğan Özbir mi? Esra Erol'un eşi Ali Özbir mafya mı kimdir?

Çukur dizisi gerçekte kimi anlatıyor? Kürt İdris gerçekte kim, İdris Özbir kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
23 Ocak 2019 Çarşamba 11:22

Çukur dizisi gerçekte kimi anlatıyor? Kürt İdris gerçekte kim, İdris Özbir kimdir? soruları Hürriyet'te yer alan bir haberle gündeme geldi. AzOnceOldu ekibi olarak sizlere derlediğimiz haberi aşağıda bulabilirsiniz. 

Çukur dizisinin Cumali'si gerçekte Doğan Özbir mi?

İdris Koçovalı karakterinin babası Kürt İdris’in hayatından izler taşıdığını söyleyen Ali Özbir’in açıklamasına bir destek de kardeşi Doğan Özbir’den geldi. Özbir “Babamın hayatının anlatıldığı doğru. 

Dizideki Cumali de ben oluyorum, doğum tarihimiz bile aynı verilmiş. Tam olarak beni anlatsa da senaryoda takıldığım noktalar var. Mesela sevgilisinin yanında Cumali’nin gözleri doluyor. Kabadayı ağlamaz, gözleri dolmaz.”

Çukur dizisinin Kürt İdris'i gerçekte İdris Özbir mi?

Kabadayı başka mafya başka

Özbir, kabadayılık ile mafyanın karıştırılmaması gerektiğini de söyledi: “Dizide bazı tasvip etmediğimiz noktalar var. Bu kadar silah falan... Biz devlet terbiyesi ile büyüdük. Mafya değil kabadayı çocuğu olarak büyüdük. Gençler kötü şeyleri örnek almasın. Kabadayının en büyük ilkesi, her zaman garibandan yana olmaktır.”

İdris Özbir kimdir?

Türkiye’nin gelmiş geçmiş en afilli mafya babalarından olan İdris Özbir (Kürt İdris), 1937 yılında Kars’ta dünyaya gelmiştir.

İstanbul’a geldiğinde bir kelime dahi Türkçe bilmiyordu. ”Kürt” lakabıda buradan gelmektedir. 1970′li yılların başında İstanbul şehrine gelerek mafyalık bazında ufak tefek suçlar işleyerek adını biraz olsun duyurmuştur. 1980 yıllarında bodyguard’lık yani kulüplerde ve barlarda fedailik yaparak çeşitli mafya babalarıyla da tanışma imkanı bulmuştur. Ünlü mafya babalarından Dündar Kılıç ile sıkı bir dost oldukları bilinirdi. Bir süre sonra kendi mafya grubunu kurmaya karar vermişti.

1990 yılından sonra işlediği suçlarla adını mafya dünyasına iyice duyuran ”Kürt İdris’‘ güvenlik güçleri tarafından da takip edilmeye başlandı. Kendisi yeraltı kariyerine, hazine arazilerini parselleyip satmaktan, çek – senet tahsilatı yapmaktan, kasten adam yaralamadan, adam kaçırma ve tehditten, ayrıca ulusrarası civaoksit kaçakçılığı gibi cezası yüksek tehlikeli işlerle uğraşmıştır. Ama tüm bunların yanında Kürt İdris, mafyalık yaptığı yıllar boyunca kadın ticareti ve uyuşturucu kaçakçılığı işine katiyyen girmemiştir.

Resmi kayıtlarda belirtilen başlıca suçları şunlardır:

Suç örgütü yöneticiliği yapmak

Silahla tehdit

Çek – senet işleri

Gasp

Ufak çaplı silah kaçakçılığı

Arazi mafyacılığı

İdris Özbir, İstanbul DGM’de görülen davada diğer sanıklarla birlikte yıldırma ve korkutma gücünü kullanarak çek – senes tahsilatı ile arazi ihtilaflarında aracılık yapmakla suçlanıyordu. 8 ay kadar cezaevinde yatan Özbir, 10 Nisan 2001 tarihinde suçsuz olduğu kesinleşince serbest bırakılmıştı.

Kendisi mafya babalığını faal olarak devam ettirirken işlediği suçlardan dolayı tam 10 kez idam cezasıyla karşı karşıya gelmiştir.

Ölmeden önce gazetecilere verdiği bir demeçte; “Mustafa Kemal’e, İsmet Paşa’ya, Kenan Evren’e ”baba” diyen bu millet bana da baba demiştir, sağ olsun” diyerek ilgiyi üzerine çekmeyi başarmıştır.

Bir dönem sırf eğlenmek amacıyla müzik piyasasına giren ama bu konuda mafyalık kadar başarılı olamayan Özbir’in, İbrahim Tatlıses’i kendi himayesine alıp ve yeraltı dünyasının temel taşı olan ünlü mafyalarıyla tanıştırdığı söylenir.

Bunun yanı sıra İdris Özbir, sanat camiasından ünlü şarkıcı Bülent Ersoy’la olan anısını şöyle paylaşmıştır; “Bülent Ersoy yiğittir. Eski zamanlarda Başkent Gazinosu’nda eğleniyoruz, yanımda iki profesör, üç milletvekili vardı. Polis mekana baskın yaptı. Bülent Ersoy yanıma gelip; ”Silahınız varsa verin saklayayım.” dedi. Çok duygulandım, meftun oldum ona. Olsa da sana vermem deyip teşekkür ettim.”

Özbir hayatı boyunca ilginçtir ki sadece bir kez cezaevine girmiştir. İdris Özbir kendi davalarında yargılanmaya devam ederken 2002 yılında akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Özbir’in cenazesi ünlü mafya babalarına yakışır cinstendi. Şöyleki; Türkiye’nin önde gelen mafyaları, sanatçıları, politikacıları yani ülkenin en önde gelen şahısları cenazesindeydi.

Kürt İdris’in ölümünden sonra öz oğulları miras kavgası nedeniyle birbirleriyle çatışmışlardır.

Ali Özbir kimdir? 

Mafya babası olan Kürt İdris’in oğlu olan Ali Özbir kendisi hakkında merak edilen herşeyi yanıtladı.yaptığı işten özel hayatına, özel hayatından mafya babasının oğlu olmasına kadar herşeyi anlattı. Ali Özbir, Kürt İdris’in en büyük oğlu. Mafya babasının oğlu olmanın avantajları kadar dezavantajlarını da yaşamış. Özellikle okul çağlarında. Mafya Babası Kürt İdrisin Oğlu Mafya babasının oğlu Olmak nasıl? Bunun avantajları kadar dezavantajlarını da yaşadık. Okuyup kurtardım kendimi. Yararlarını iş hayatında çok gördük. Her girdiğimiz kapı açıldı. Yeniden dünyaya gelseydim yine böyle bir babanın evladı olmak isterdim. Bunun yanında sıkıntılarımız da oldu. Adam öldürüyorlar, bir kapıdan girip bir kapıdan çıkıyorlar. Biz bir silahla yakalansak olay olur, gazetelik oluyoruz. İş hayatında zorluklar yaşadık. İşyerlerimizi polisler basıyor zaman zaman. Bunlar da bizi rahatsız ediyor tabii. Ama bunlara alıştık. Gökçeada Meselesi Zaman zaman kanunlarla başı derde girdi, hapishaneye düştü. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar