için kaldı

Coronavirüs (koranavirüs) nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?

Coronavirüs (koranavirüs) nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hayvandan insana geçtiği sanılan Coronavirüsün insandan insana bulaştığı belirlendi. Coronavirüs (koranavirüs) nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?

Coronavirüs (koranavirüs) nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?
Son Güncelleme: 22 Ocak 2020 Çarşamba 10:40
22 Ocak 2020 Çarşamba 09:14

Coronavirüs (koranavirüs) nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? soruları Çin’de ortaya çıkan ve birçok kişinin ölmesine neden olduğu için çok araştırılan konular arasında yerini aldı. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hayvandan insana geçtiği sanılan Coronavirüsün insandan insana bulaştığı belirlendi. Uzakdoğu ülkelerinde hızlı yayılan ABD'yi alarma geçiren Coranavirüs dünyanın gündeminde. Peki, Coronavirüs (koranavirüs) nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Detaylar haberimizde…

Coronavirüs (koranavirüs) nedir?

Tüm dünyanın gündeminde olan Coronavirüs, Çin’de ortaya çıktı. Hayvandan insana geçtiği bilinen Coranavirüs bir hafta içerisinde yüzlerce kişiyi etkiledi. Çin başta olmak üzere ABD dahil 4 ülkeye sıçrayan Coranavirüs bugüne kadar altı kişinin ölümüne yol açtı. Zatürre benzeri bir hastalığıa yol açan yeni bir coranavirüsten kaynaklandığı açıklanan virüsle ilgili Dünya Sağlık Örgütü harekete geçti. Çin'de Aralık ayında ortaya çıkan Coranavirüsün tüm dünyaya yayılabileceği uyarısında bulunuldu. Corona virüsler, insanların genellikle bir anda karşı karşıya kaldığı virüs çeşididir. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün'de görüldü.

Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre; Coronaviruslar tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir

Coronavirüs (koranavirüs) nasıl bulaşır?

Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.

 Coronavirüs (koranavirüs) belirtileri nelerdir?

Çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları belirtileri olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş olabilir. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği veya yaşlı olan kişilerde daha sık görülür. Klinik belirtiler hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle çok sık kullanılmaz. Ancak gerektiğinde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) gibi laboratuvar testleri kullanılabilir.

Coronavirüs (koranavirüs) tedavisi var mı?

Coronavirüs hastalığı çoğu kişide hafif seyrettiğinden ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşme mümkündür. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Başka hastalığı bulunan ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar