Ağrı'ya ne fabrikası kurulacak, fabrikanın sahibi kim?

Ağrı'ya ne fabrikası kurulacak, fabrikanın sahibi kim? Yerel seçimleri kapsamında partisinin Ağrı mitingini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kurulacak büyük bir fabrikanın müjdesini verdi. Ağrı'ya hangi fabrika kurulacak, fabrikanın sahibi kim?

Ağrı'ya ne fabrikası kurulacak, fabrikanın sahibi kim?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
25 Mart 2019 Pazartesi 15:21

Ağrı'ya ne fabrikası kurulacak, fabrikanın sahibi kim? Yerel seçimleri kapsamında partisinin Ağrı mitingini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kurulacak büyük bir fabrikanın müjdesini verdi. Ağrı'ya hangi fabrika kurulacak, fabrikanın sahibi kim? detayları haberimizde.

Ağrı'ya ne fabrika kurulacak, fabrikanın sahibi kim?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ağrı'ya fabrika kurulacak müjdesinin ardından googlede'de Ağrı'ya ne fabrika kurulacak, fabrikanın sahibi kim? sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: Yol medeniyettir. Su medeniyettir. Bundan ne CHP anlar, ne HDP anlar. Bunlar sadece çukur açar. Bundan başka bir şey yok. Ağrı'nın hasretle beklediği Yazıcı Barajı'nı hizmete aldık. Biz eserlerimizle konuşuyoruz. Bu CHP baraj yaparsın karşı çıkar. Biz bunların hiçbirini dinlemedik yolumuza devam ediyoruz. Bunların derdi bu ülkede huzuru kaçırmak. Bunlar benim milletimizin refahına huzuruna düşman. Birlik beraberlik istemiyorlar. Ağrı'ya 2 baraj ve bir gölet daha inşa ediyoruz. Ağrı'ya tekstil merkezi haline getireceğiz. Tekstilcilerimizi gözden çıkarmak bir yana çeşitli teşviklerle destekleyeceğiz. Nike buraya geliyor. Fabrikayı kuruyor. 5 bin kişilik bir istihdam sağlayacak. Bu uluslararası bir marka... Ağrı'yı hedefleriyle buluşturana kadar bize durmak yok.

Nike tarihi

Nike’ın kurucusu olan Phil Knight, spor ayakkabı sektöründe ABD’yi etkisi altına alan Adidas ve Puma ile rekabet edebilmek amacıyla Japonya’nın Onitsuka Tiger markasıyla anlaşma yapmış ve ayakkabılarını Blue Ribbon Sports adıyla ABD’ye ithal etmeye başlamıştır.

Adidas, spor ayakkabılarını 9 dolara satarken Phil Knight, ABD’nin henüz bilmediği Onitsuka Tiger ayakkabılarını 7 dolara satmayı başarmıştı. Bu ayakkabılar önce sporcuların ilgisini çekti sonrasında ise spor üreticileriyle anlaşmaya varıldı.

İşler oldukça iyi giderken beklenmeyen bir şey oldu ve Tiger bir anda anlaşmayı feshetti. Bunun üzerine de Phil Knight, ileride Nike olacak markasını yaratmaya karar verdi.

Phil Knight, ilk çalışanı Jeff Johnson’a markanın adının Dimension 6 olmasını önerdi bunun üzerine ise Jeff Johnson Nike ismini önerdi. Nike isminin logoyla çok uyumlu olduğu düşünüldü ve Phil Knight, Nike isminin kendi önerisinden daha iyi olduğunu kabul etti.

Phil Knight, Yunan mitolojisinde zafer tanrıçası anlamına gelen markanın adının Türkçe okunuşu ile telaffuz edilmesini istedi ancak bu fikir kabul görmedi. Ve markanın ismi Nayk olarak telaffuz edilmeye başlandı.

Nike’ın logosu 35 dolara bir grafik tasarımcısına çizdirildi, fakat bu grafik tasarımcısı çizdiği logoyu kendi de beğenmedi ve bir gün kahve içerken markanın bugünkü logosunu karalama yaparken buldu. Hepimizin bildiği bu meşhur logo; soldan sağa adım adım koşan bir sporcuyu temsil etmektedir.

Nike’ın ilk ayakkabısının tabanı ise, Nike’ın diğer kurucu ortağının, karısı sabah kahvaltısında waffle yaparken waffle tavasının tabanından esinlenmesiyle ortaya çıktı.

NBA maçlarında sadece beyaz ayakkabıların giyilmesine izin verilirken Nike, Michael Jordan’a özel kırmızı ayakkabı tasarladı ve M.Jordan ile anlaşma yaparak, bu ayakkabıları maçlarda giymesini sağladı. Ayrıca her maçında M.Jordan’ın bu ayakkabılar yüzünden yediği para cezalarını da Phil Knight ödedi.

1987’de Nike Air Max ayakkabıları için ilk kez bir Beatles şarkısı TV reklamında kullanılmaya başlandı. Böylece efsanevi Nike tarihi gerçek anlamda erken girişimcilik ve yerinde alınmış kararlarla doğmuş oldu.

Daha fazla marka tarihi için markaların tarihçesi kategorimizi hemen şimdi ziyaret edebilir ve geleceğe ışık tutan gerçek hikayelerden haberdar olabilirsiniz.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar