31 Mart 2019 anket sonuçları İstanbul Ankara İzmir Yerel seçim son anket sonuçları hangi parti önde

31 Mart 2019 anket sonuçları kim önde? 2019 Yerel seçim sonuç ne olur? Bu haberimizde 2019 Yerel seçim son anket sonuçları hangi parti önde? sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Peki İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Aydın, Hatay, Mersin 2019 yerel seçim anket sonuçları hangi parti önde?

31 Mart 2019 anket sonuçları İstanbul Ankara İzmir Yerel seçim son anket sonuçları hangi parti önde
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
22 Şubat 2019 Cuma 12:23

2019 yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde? sorusu yerel seçim 2019'da AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti ve HDP'den yarışacak isimlerin belli olmasıyla merak edilmeye başladı. Her yıl partiler arasında rekabet olduğu gibi anket firmaları arasında da rekabet olmaktadır. Peki ama Bursa Aydın Mersin İstanbul Ankara İzmir Hatay Büyükşehirlerinde 2019 yerel seçim son anket sonularında hangi parti önde? Kararsız seçmenlerin anket sonuçlarına göre oy verdiği de bir gerçektir. İşte 2019 yerel seçimleri için yapılan son anket sonuçlarında hangi parti önde, kim önde? sorusunun yanıtı...

2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?

‘2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?’ sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz. Anketler açıklandıkça güncellenecektir. Yerel seçimler 31 Mart 2019'da yapılacak. İşte 2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde? sorusunun yanıtı...

26-10-2018 Yerel seçim son anket sonuçları

Gezici Araştırma Şirketi’nin kurucusu Murat Gezici, son yaptıkları yerel seçim anketi sonuçlarını değerlendirdi. AK Parti’nin 81 ilde yüzde 40’ın altında olduğunu; İstanbul’u kazanmak için Kürt oylarına talip olacağını; tek başına hareket ederse 3 büyük şehirden hiçbirini alamayacağını belirtti.

RS FM’ye konuşan Murat Gezici son araştırmalarından bazı verileri de ilk kez paylaştı. “Her beş seçmenden biri ben Kürt kökenliyim diyor. Yani yüzde 20 demek bu; ve bu seçmenin en yoğun yaşadığı yer de İstanbul. İstanbul’da seçimin belirleyicisi Kürt seçmen olacak ve Kürt seçmenler ekonomik krizi diğer gruplara göre daha ağır hissediyor” diyen Murat Gezici şöyle konuştu:


Gezici yerel seçim anketi: AK Parti 81 ilde yüzde 40’ın altında
“Ekonomik sıkıntıların faturasını bu iktidara kesiyor. Türkiye genelinde 81 vilayetin hepsinde AK Parti’nin oy oranı yüzde 40’ın altındadır. Konya, Kocaeli ve Kayseri gibi yerlerde bile AK Parti’nin oyu yüzde 40’ın altında.

“Üç büyük şehir için Kürt oyları gerekli”
AK Parti bu sıkıntılı süreci görüyor ama en önemli 3 il var. İstanbul, Ankara ve İzmir. AK Parti buraları MHP ile ittifak ile alabileceğini görüyor ama Kürt seçmenleri de rahatsız ettiğini görüyor.”

“AK Parti içinden de MHP’ye karşı bir tavır gelişmeye başladı”
“Kürt seçmenin bir kısmının İyi Parti’ye bir kısmının da HDP’ye oy verdiğini görüyoruz. MHP ile ittifakın, Cumhur ittifakından sonra da devam etmesi AK Parti seçmenini de rahatsız ediyordu. MHP’nin ‘devletin başı’ gibi bir görüntü vermesinden, ‘derin devlet’ gibi görünmesinden de AK Parti tabanı rahatsızdı. Kanaat önderlerinde de var bu rahatsızlık.”
Adi suçlara kısmen af konusunun Türk seçmeni için hassas bir konu olduğuna dikkat çeken Murat Gezici, hiçbir iktidarın uyuşturucu satıcılığı gibi suçlara af getirmeyi göze alamayacağını vurguladı. “Hükümet ve MHP de bir şekilde bu süreci danışıklı veya dövüşüklü ayrıldığı görüntüsü ile yönetti” dedi ve şöyle devam etti:


“AK Parti kendi başına hareket ederse üç büyük şehirden hiçbirini alamaz”
“Stratejik adım atabilecekler, ben hala gol atabileceklerini görüyorum. Çünkü AK Parti ve MHP beraber 81 ilden 70’ini alabilirler. Tabanda ittifak devam edecektir çünkü AK Parti kendi başına üç büyük ilden hiçbirini alamaz, ama MHP ile birlikte hareket ederse, ki ben hala edeceğini düşünüyorum, İzmir dahil, Eskişehir dahil pek çok sürpriz ili kazanabilirler.”

“Yeni nesil AK Parti’ye oy vermiyor”
AK Parti’nin genç tabanında MHP’ye oy kayması olduğunu da vurgulayan Murat Gezici şöyle konuştu:

“AK Parti ile yetişen nesil AK Parti’ye oy vermiyor. En büyük sorun nedir diye sorduğunuzda 3. Sırada Eğitim geliyor. Bu yüzyıldır böyle. Demek ki AK Parti bunu çözememiş. Pekçok ilde İmam Hatipler boş kalıyor. Anadolu Liselerinden Üniversitelere giriş çok düşük. Bunun faturasını yeni nesil, eğitim alamama, işsiz kalmayı iktidara kesecek.

“Milliyetçi oylar artıyor”
“Milliyetçi oylarda ciddi anlamda bir yükseliş var. Şehir merkezlerinde artıyor. Değerler üzerinde hassasiyet oluşursa, uzlaşı yaratılırsa muhalefet partileri de de ortak aday ve değer üzerinde hareket ederlerse, Kayseri gibi Mersin gibi birçok ili kazanma ihtimalleri var.”

Bu pazar seçim olsa sonuçlar nasıl çıkıyor? AK Parti'nin anketlerde oyu ne kadar?

Metropoll şirketinin 13 Ekim'de yeni anketi açıklandı. Yerel seçim çalımları devam ederken anket şirketleri de yaptığı çalışmaları paylaşıyor. Metropoll ekim ayı anketini açıkladı. Ünlü anketçi Adil Gür ise elindeki verilerle yerel seçimde hangi partinin nerede ne yapabileceğini anlattı.

Metrolpoll anketinde hangi parti ne kadar oy aldı? Hangi şehirde hangi partilerin oyu yüksek?

Metropoll ekim ayı anketini yayınladı. Buna göre bugün seçim olsa kararsızlar dağıtılmadan AK Parti'nin oy oranı yüzde 34.1... CHP yüzde 21.3, MHP yüzde 10.3, HDP yüzde 8.3, İYİ Parti yüzde 7.7 oy alabiliyor. Saadet Partisi yüzde 1.6 oy alırken, kararsızlar yüzde 4.9, 'oy vermeyeceğim' diyenler ise yüzde 5.6'da kalıyor.


Metropol'un ekim ayı anketinde kararsızlar dağıtılınca AK Parti'nin oy oranı yüzde 41, CHP'nin oy oranı yüzde 25, MHP'nin oy oranı yüzde 12, HDP'nin oy oranı yüzde 10 ve İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 9 çıkıyor.

Metropoll'ün ekim 2018 anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a görev onayı verenlerin oranı yüzde 39.8... Cumhurbaşkanı'nın görev yapış tarzını onaylıyor musunuz?" sorusuna 'hayır onaylamıyorum' cevabı verenlerin oranı ise yüzde 46.2... Fikrim yok diyenlerin oranı ise yüzde 14.0 çıktı...

 

Türkiye'de ekonomik kriz var mı?

Metropoll anketinde katılımcılara "Türkiye'de bir ekonomik kriz yaşandığını düşünüyor musunuz?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 80.4'ü 'evet düşünüyorum' cevabı verirken, yüzde 19.6'sı 'hayır düşünmüyorum' cevabı verdi.

Ekonomide en büyük şikayet ne?

Vatandaşların ekonomiyle ilgili en çok enflasyondan şikayet ettikleri görüldü. Ankete kalınların yüzde 46.2'si ekonomiye yönelik en büyük şikayetinin enflasyon olduğunu söylerken, yüzde 17.3'ü dövizin yükselmesi, yüzde 11.6'sı işsizlik, yüzde 8.8'i stokçuluk/fırsatçılık, yüzde 9.5'i ise ekonominin kötü yönetimi cevabını verdi.

“İstanbul'u alan Türkiye'yi alır”

Ünlü anketçi Adil Gür de yaptıkları son araştırmanın sonuçlarına göre yerel seçimlerle ilgili şu tahminlerde bulundu:

“'İstanbul'u alan Türkiye'yi alır' derler, çünkü İstanbul toplam nüfusun yüzde 20'sini barındırıyor. Türkiye'deki her 10 seçmenden 2'si İstanbul'da yaşıyor. İstanbul Türkiye'nin aynası gibidir. İstanbul'u kazanamıyorsanız zaten Türkiye'de çoğu şehri kaybetmişsiniz demektir.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de kıyasıya bir yarış olacak, her seçimde öyle oluyor. İstanbul'da AK Parti, İzmir'de CHP nispeten daha rahat. Bu yarış olmayacak anlamına gelmemeli, kıyasıya bir yarış olursa da şaşırmamak lazım.

AK Parti ile İzmir arasında bir iletişim problemi olduğunu araştırmalarda görüyorum. Yerelde AK Parti kazanırsa İzmirliler bunun yaşam tarzlarına etkileri olacağını düşünüyorlar. Bu da AK Parti'nin İzmir'i kazanmasını zorlaştırıyor. AK Parti bu konuda İzmirli seçmenlerin yargılarını değiştirebilirse ve hizmet eksikliklerini tamamlayabileceği konusunda da ikna ederse ve bu da iyi bir adayla birleşirse yarışa ortak olunabilir diye düşünüyorum.

Türkiye'de çok partili hayat boyunca Orta Anadolu'yu alan Türkiye'yi kazanıyor. Bu benim çok dikkatimi çekti, yani Orta Anadolu'yu kaybeden Türkiye'yi kazanamıyor. AK Parti, İç Anadolu ve Karadeniz'de gücünü önemli oranda koruyor. 24 Haziran'da buralardan MHP'ye birtakım oy geçişleri oldu. Şayet güçlü ve doğru adaylarla AK Parti bu bölgelerde yola çıkarsa buralardaki gücünü korumaya devam edecektir.

AK Parti 2014'te Adana'da bir puanla, Hatay'da yarım puanla kaybetti, hatta Mersin'de bile kazanan parti ile arasında 2-3 puanlık oy farkı vardı. Antalya'yı kazandı, Aydın'da ciddi oy alıyor gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Özetle AK Parti sahillerde söylendiği gibi kötü değil. Yaklaşan yerel seçimlerde Adana, Hatay gibi illerde AK Parti oldukça iddialı. 24 Haziran seçim sonuçlarına bakarak bunu rahatlıkla söylemek mümkün.

Bu seçimin diğerlerinden farkı ne olacak?

Bu seçimde geçen seçime göre en önemli fark şu olacak: Adana'da, Mersin'de veya Aydın'da daha önceki seçimlerde olduğu gibi üçlü bir yarış mı olacak, yoksa seçmen kazanacak adaylar etrafında mı birleşecek buna bakmak lazım. İşte tam da bu nedenle tabanda ittifakı sağlayacak adayları bulup çıkarmak sahillerde çok çok önemli olacak."

14 Kasım Çarşamba günü yayınlanan son seçim anketinde hangi parti önde?

Yerel seçim tarihi yaklaşırken anket şirketleri de çalışamlarını hızlandırdı. Medipoll ‘den sonra şimdi de Optimar Araştırma şirketi seçim için yaptığı anketi açıkladı.

 Peki ankette hangi parti ne kadar oy aldı?

Son açıklanan anket Optimar Araştırma Şirketi'nin 3-4 Kasım tarihleri arasında, 27 şehirde bin 539 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptığı “Türkiye gündemi” araştırması oldu. Buna göre kararsızlar dağıtılmadan önceki oranlara göre AK Parti yüzde 39.6, CHP 21.4, MHP 13.2, İYİ Parti 3.2, HDP 2.1, SP 1.7, BBP 1.6, Vatan Partisi ise 0.2 çıkıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 12.7.

Ankete katılanlar "Yerel seçimde oyunu neye göre veriyorsun?" sorusuna yüzde 59 oranında "Partime göre", yüzde 34.9 oranında ise "Beğendiğim adaya göre" yanıtını veriyor.

Yerel seçimlerde AK Parti'ye oyunu vereceğini söyleyenlerin yüzde 73.4'ü "Partimin adayına oy veririm" diyor. "Beğendiğim adaya oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 22'de kalıyor. HDP'lilerin yüzde 75'i, İYİ Parti seçmenlerinin ise yüzde 73.5'i partisinin adayına oy vereceğini söylüyor.

Cumhur İttifakı’nın sona ermesi

24 Haziran seçimlerine "cumhur ittifakı" olarak katılan AK Parti ile MHP'nin yerel seçimlerde ittifak yapmayacağı açıklanmıştı. İttifakın sona ermesini olumsuz bulanların oranı yüzde 32.7 olurken, olumlu bulanların oranı ise yüzde 45.6'ya yükseliyor.

AK Parti seçmenlerinin yüzde 39.7'si yerelde cumhur ittifakının bitmesini olumlu bulurken yüzde 42'si olumlu bulmuyor. MHP seçmenlerinde bu yüzde 42.7'yle daha yüksek bir oranda gerçekleşmiş. MHP'lilerin yüzde 35.9'u ise olumsuz buluyor.

Yüzde 60 ittifak istiyor

AK Parti ile MHP, yerel seçimlerde ittifak yapamadı ama araştırmada yerel seçimlerde ittifak yapılmasını isteyenlerin oranı yüksek çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 60.6'sı ittifak yapılmasını isterken, yüzde 26'sı hayır diyor.

AK Parti ve MHP seçmenlerinin bu soruya yanıtı ise farklı çıkıyor. AK Parti seçmeninin yüzde 72.1'i ittifak yapılmasını isterken, bu oran MHP seçmenlerinde yüzde 38.9'u buluyor. MHP seçmeninin yüzde 48.9'u yerel seçimde ittifaka olumlu bakmazken bu oran AK Parti'ye oy vereceğini beyan edenlerde yüzde 15.9'a kadar geriliyor.

Ankette 'Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna yanıt ise yüzde 47.5'le ekonomi ilk sırada çıkıyor. Ekonomiyi yüzde 17.6'yla terör, 9.7'yle işsizlik ve 8.7'yle eğitim takip ediyor" ifadesiyle devam etti.

Ankette “Türkiye'de en güvendiğiniz kurum hangisi?" sorusuna yanıt ise şöyle:

“Burada iğneyi başkalarına batırırken çuvaldızı kendimize batırmak istiyorum. İlk sırada yüzde 18.4'le Cumhurbaşkanlığı çıkıyor. Onu yüzde 13.5'le Emniyet, yüzde 8.4'le Anayasa Mahkemesi ve 7.7'yle Türk Silahlı Kuvvetleri takip ediyor. Peki medya nerede yer alıyor? Medya 0.4'lük güvenilirlik oranı ile 12'inci sırada geliyor. Yani en dipteyiz."

Adil Gür 2019 yerel seçim anketi

31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala A&G Araştırma Şirketi sahibi Adil Gür, 2019 yerel seçimlerine dair yaptıkları son anketin sonuçlarını değerlendirdi. Kazananın yüzde 47-48'lik bir oy oranıyla belirleneceğini söyleyen Gür, Ankara ve İstanbul'daki son durumu anlattı. Seçim boyunca gözlerin 3 büyükşehirde olacağı belirtilirken Adil Gür İstanbul ve Ankara için seçim anketlerine göre kimin kazanacağını belirtti.

Bir televizyon programına konuk olan A&G Araştırma Şirketi sahibi Adil Gür, Mart 2019 yerel seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Adil Gür, yaptağı açıklamada "Kazanan parti yüzde 47-48 ile kazanacak" dedi.

Yaptıkları son anketin sonuçlarını da canlı yayında paylaşan Gür, "İstanbul'da Binali Yıldırım'ın adaylığı kesin ve beklenti yüksek. İstanbul, Türkiye'nin en muhafazakar şehri ve her yıl biraz daha muhafazakarlaşıyor. Dolayısıyla Binali Yıldırım'ın kazanma olasılığı çok güçleniyor." dedi.

Gür, "CHP'de Ekrem İmamoğlu'nun adı ön planda ve kuvvetle muhtemel de aday ancak o İstanbullular tarafından tanınmayan bir isim. Muharrem İnce'nin adaylığının yeniden gündeme geleceği kanaatinde değilim." ifadelerini kullandı..

Gür, "Nitekim Sayın İnce, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci sonrasını çok kötü yönetti" şeklinde konuştu.

Ankara'da yarışın heyecanlı olacağını belirten Gür, anket sonuçlarına göre Mehmet Özhaseki'nin de Ankara'da önde gözüktüğünü dile getirdi.


GEZİCİ YEREL SEÇİM ANKETİ 2019 (06.02.2019)

GEZİCİ: "İstanbul, Ankara, Aydın, Adana ve Hatay’da Cumhur İttifakı, Bursa’da Millet İttifakı Önde, İYİ Parti’nin tek Büyükşehiri Mersin"

Yerel seçimlere yaklaşırken büyükşehirlerdeki oy dağılımlarını, ittifakların söylemlerinin belirlediğini söyleyen Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici “Kutuplaştırma yerine sorunları çözmeye dönük söylem adayın puanını arttırıyor. Buna göre; İstanbul, Ankara, Aydın, Hatay Cumhur İttifakı AK Parti adayları, Adana Cumhur İttifakı MHP adayı, Bursa Millet İttifakı CHP adayı ve Mersin’de İYİ Parti adayının önde olduğu görülüyor”.

Gezici: "İyi Parti’nin Tek Büyükşehiri Mersin"

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici yerel seçimlerdeki oy eğilimlerini belirlemek üzerine 7 büyükşehirde kamuoyu araştırması yaptı. Ankara, İstanbul, Bursa, Adana, Mersin, Aydın, Hatay genelinde 26 - 27 Ocak 2019 tarihlerinde yapılan araştırmaya göre; İstanbul, Ankara, Aydın, Hatay’ı Cumhur İttifakı AK Parti adayının aldığı, Adana’yı Cumhur İttifakı MHP adayının aldığı, Bursa’yı Millet İttifakı CHP adayının aldığı ve Millet İttifakının uzlaşamadığı Mersin’i de İyi Parti adayının aldığı görülüyor. İyi Parti’nin tek kazanacağı Büyükşehir, Mersin olarak görünüyor.

 

7 Büyükşehir'de Araştırma

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici araştırmanın örneklemini şöyle açıkladı: “TÜİK 2014 Yerel Seçim Sonuçları ve 24 Haziran 2018 Milletvekili Genel sonuçları dikkate alınıp, her ili temsil edecek nitelikte oluşturularak düzenlenmiştir. Araştırma 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere her ilde ortalama 4200-4300 kişi ile yürütülmüştür. Yapılan çalışmada tüm veriler hanelere gidilip yüz yüze görüşme metodu ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan halkın, Mart 2019 seçimlerinde sandığa gitme gerekçeleri göz önüne alındığında, yaşadığı ilin değişime ihtiyacı olduğu, daha iyi hizmetler, yenilikler, yaşam standartlarının yükseltilmesi gibi nedenler göze çarpmaktadır. Halk, geçmişte yapılanları değil de gelecekte nelerin yapılacağını, ne gibi projelerin olacağını, yaşamına ne katacağı ve neyi nasıl iyi yapacağını aramakta ve bununla birlikte yaşadığı bölgeye getirilecek yeniliklere odaklanmış durumdadır.

Anadolu'daki kararsız seçmen oranı daha yüksek

Araştırmaya katılan halkın yaş grubu ve 2019 Yerel seçimlerde kime oy vereceği arasındaki ilişkiyi incelediğimizde Türkiye genelinde “28-43 yaş arasında kararsız seçmenin yoğun olduğu görülmektedir. 18-27 yaş arası genç seçmenin çoğunluğunun tercihinin belirlendiği, onları ikna etmenin zor olduğu görülmektedir. Anadolu şehirlerinde yaşayan 18-27 yaş arası kararsız seçmen, diğer metropol şehirlere göre genç ve kararsız seçmene göre oransal açıdan çok daha yüksektir.

Eve kapanan seçmen artıyor

Seçmen kutuplaşması konusunda görüşlerini bildiren Gezici şunları ifade etti: “Seçmen nasıl bir yol izleyecek, seçimler sadece büyük şehirlerde değil Anadolu’da dahi her bir ilde kıyasıya yarış olacak. Seçmeni kutuplaştıran karnesine eksi yazacak, seçmene sağduyu ile yaklaşan aile bağlarına önem veren, geçmişe özlem duyan bu seçmene nostalji yaşatan, hatırlatan önem kazanacak. İnanç, eve kapanma, evde zaman geçiren seçmenin de hızla artığı görülüyor, seçmene ulaşmak zorlaşıyor. Seçmen aslında küçük mutluluklar peşinde! Aile içinde zaman geçirmeyi son dönemde daha yoğun yaşadığı görülüyor ve çevreye duyarlılık, sokak hayvanları konusu önemli bir ölçüde arttığı görülüyor. Seçmen daha duyarlı daha hassas bir yapıda, önceki yıllara ait yerel seçmenin tercihleriyle şu anki seçmenin tercihleri aynı değil. Farklılıkların, ayrılıkların ayrımcılığa konu edilmeyeceği taahhüt edilmelidir. Hizmette temel ayrımın zengin-fakir, güçlü-güçsüz, küçük-büyük, yandaş-muhalif tanımlamalarına göre değil, hakeden-haketmeyen, doğru-yanlış şeklinde olacağı, zayıfın, güçsüzün, dezavantajlının, az olanın, ihtiyacı olanın pozitif ayrımcılık yapılarak sosyal adalet hedefinin gözetileceği teminat altında olmalıdır”


Muhtarlıklar önemli

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre “Yerel sorunlar mevcut başkanların ve belediyenin yanlışları ile kendisinin ve partinin doğruları karşılaştırılmalı olarak anlatılmalıdır. İktidarın özünde doğru ve güzel görünen işlerinin vatandaşa dokunan ve onları mutlu eden yönüyle yapılmasının uygun olduğunu ama aynı işlerin daha ekonomik, daha faydalı, daha sürdürülebilir, daha verimli nasıl yapılabileceği anlatılmalıdır. Aday adayı veya aday her zaman neyi değiştirecek, nasıl değiştirecek, kimlerle değiştirecek? Sorularını kendisine sormalıdır. Muhtarlıklar ve belediyeler, halkın devletle ilişkisinde kendisine fiziken en yakın olan ve ayrıca yöneticilerini kendileri seçtikleri için sorunlarını en iyi anlamalarını ve en kısa zamanda çözüme kavuşturmalarını şart gördükleri kamu kuruluşlarıdır. Dolayısıyla adayın en büyük vurgusu var olan sorunları çözmeye yönelik olmalıdır.”

7 Büyükşehir'de araştırma sonuçlarına göre;

İstanbul, Ankara, Aydın, Hatay Cumhur İttifakı AK Parti Aldığı

Adana Cumhur İttifakı MHP Aldığı

Bursa Millet İttifakı CHP Aldığı

Mersin İyi Parti aldığı görülüyor (İyi Parti’nin tek kazanacağı Büyükşehir Mersin olacak)


İSTANBUL CUMHUR İTTİFAKI AK Parti ADAYI BİNALİ YILDIRIM %54,2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 54,2’si AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı Binali Yıldırım’a oy vermek istediğini % 45,8’i ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Ekrem İmamoğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir, özellikle İstanbul anlamında seçimlerin neticelenmesine yakın sağ refleksin tekrar devreye gireceği öngörülmektedir. Özellikle Refah Partisi ve akabinde AK Parti ile birlikte gelen yerel yönetim anlamındaki başarı ve bu başarıyı sağlayan 1990’lı yıllardaki İstanbul Belediyesi’nde yaşanan olumsuzlukların çöp dağlarının ve su sorununun halihazırda seçmen bilincinde hala canlı olarak yaşadığı görülmektedir. İstanbul’da bunu yapsa yapsa AK Parti yapar diyen seçmen azımsanmayacak boyutta olduğu görülüyor. DEHAP / HDP destekli ve adayı görüntüsü millet ittifakına zarar vermiştir. Ana sebep İyi Parti ve MHP seçmeni HDP destekli aday görüntüsünü kabullenememiştir. Geçmişte iktidara bir şekilde kızan farklı partiye oyu kerhen oy veren Türk milliyetçisi ve ülkücü seçmenler Ankara, İstanbul, Adana, Aydın, Hatay’da tekrar Cumhur İttifakı’nda daha güçlü olmak için oy verdiği görülüyor. HDP Millet İttifakı’nı destekleme kararının sonucunda İyi Parti ülkede alternatif olmak yerine halkın asla oy vermem dediği parti ile yan yana görüntü vermesine halk tepki vermekte Millet İttifakı’nın Türkiye geneline yansıyacak olumsuz sonuçlar oluşturacaktır.

ANKARA CUMHUR İTTİFAKI AK Parti ADAYI MEHMET ÖZHASEKİ %52,2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,2’si AK Parti + MHP Cumhur İttifakı’nın AK Parti adayı Mehmet Özhaseki’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 47,8’i CHP + İyi Parti Millet İttifakı’nın CHP adayı Mansur Yavaş’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. Ankara’da özellikle Melih Gökçek gibi önemli bir siyasi figürden sonra Mehmet Özhaseki gibi belediyecilikte örnek gösteren bir kişinin aday gösterilmesi oy yüzdesinde yükselmeye sebep olmuştur. Mansur Yavaş’ın daha çok Melih Gökçek’le olan siyasi sürtüşmesi ile gündemde yer aldığı gözükmektedir.

ADANA CUMHUR İTTİFAKI MHP ADAYI HÜSEYİN SÖZLÜ %57,7

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre HDP’nin Zeydan Karalar’ı destekleme kararı alması Adanalılardan tepki topladı. Zeydan Karalar’ın yakın zamanda PKK terör örgütü mensubunun cenaze törenine katkı araç ve lojistik destek vermesinden adayın yıprandığı görülüyor. Adana’da kendini merkezde gören Milliyetçi, Atatürkçü seçmenin Hüseyin Sözlü’ye oy verdiği görülüyor. Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 57,7’si AK Parti + MHP Cumhur İttifakı’nın MHP Adayı Hüseyin Sözlü’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 42,3’ü CHP + İyi Parti Millet İttifakı’nın CHP adayı Zeydan Karalar’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. İyi Parti seçmeninin çoğunlukla ve CHP’deki Atatürkçü seküler kesimin Adana özelinde HDP ile işbirliğine olumsuz baktığı görülmektedir.

Adana 2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?

BURSA MİLLET İTTİFAKI CHP ADAYI MUSTAFA BOZBEY %51,2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 48,8’i AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı Alinur Aktaş’a oy vermek istediğini % 51,2’si ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Mustafa Bozbey’e oy vermek istediğini ifade etmektedir.

Bursa 2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?

MERSİN İYİ PARTİ ADAYI BURHANETTİN KOCAMAZ %33,2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 33,2’si İyi Parti Adayı Burhanettin Kocamaz’a % 30,2’i CHP adayı Vahap Seçer’e, % 27,2 AK Parti + MHP Cumhur İttifakı’nın MHP Adayı Hamit Tuna’ya oy vermek istediğini ifade etmektedir. Mersin özellikle siyasal anlamda çok parçalı bir yapı teşkil etmektedir oyların özellikle geçirgenliği adayların şahsiyeti ve bireysel özellikleri Mersin seçimlerin tahmini güçleştirmektedir.

Mersin 2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?

AYDIN CUMHUR İTTİFAKI AK Parti ADAYI MUSTAFA SAVAŞ %52,2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre CHP+İYİ Parti ve HDP yakınlaşmasına Aydın ilinde ciddi tepki olduğu görülüyor, Aydın ilindeki İyi Parti ve MHP tabanın % 85 ortalama oranla Mustafa Savaş’a oy verdiği görülüyor. Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,2’si AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı Mustafa Savaş’a oy vermek istediğini, % 47,8’i ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Özlem Çerçioğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir. HDP Seçmeninin Özlem Çercioğlu’nu desteklediği görülüyor.

Aydın 2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?

HATAY CUMHUR İTTİFAKI AK Parti ADAYI İBRAHİM GÜLER %53,8

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’ye göre araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 53,8’i AK Parti + MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı İbrahim Güler’e oy vermek istediğini, % 43,5’i ise CHP + İyi Parti İttifakı’nın CHP Adayı Lütfü Savaş’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. Lütfü Savaş’ın milliyetçilerden yeteri kadar destek alamadığı onun yerine İbrahim Güler’i MHP tabanı ve ülkücülerin desteklediği görülüyor. Hatay’da ciddi bir yarış olmayacağı İbrahim Güler’in seçimi rahat kazanacağı görülüyor. HDP seçmenin Lütfü Savaş’ı ciddi oranda desteklemesine rağmen Millet ittifakının adayı Lütfü Savaş’ın % 43’ü geçemediği görülüyor.

Hatay 2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?
MAK 14.02.2019

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 31 Mart 2019'da düzenlenecek yerel seçime dair değerlendirmelerde bulundu. Elindeki verileri AK Parti ve CHP adaylarıyla paylaştığını belirten Kulat, "Bizim elimizdeki verilerde Mansur Yavaş 5-6 puan kadar önde gidiyor" dedi.

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, TV5'te yayınlanan 'Kulis Ankara' programında yerel seçim anketlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kulat, yerel seçim anketlerine ilişkin şu şekilde konuştu:

"ÖZHASEKİ'NİN İSMİ İLK ÜÇTE ÇIKMADI"

"Yerel seçim anketleri yapıyoruz. Elimizdeki verilere göre muhalefet hiç olmadığı kadar önde çıkıyor Ankara'da. Muhalefet önde görünüyor Ankara'da. Bizim henüz Mehmet Özhaseki'nin isminin açıklanmadığı dönemde yaptırdığımız araştırmalarda Özhaseki'nin ismi hiç ilk üçte çıkmadı. Süleyman Soylu, Veysel Tiryaki ve Mustafa Tuna ve isimleri çıkıyordu."

"ÖZHASEKİ'NİN KENDİSİNE DE ANLATTIM"

"Şimdi anlatacağım konuları sayın Mehmet Özhaseki'nin kendisine de anlattım. Rakibi olan sayın Mansur Yavaş'a da anlattım. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu ile de konuştum. Bizim elimizdeki verilerde Mansur Yavaş 5-6 puan kadar önde gidiyor. Kararsız seçmen oranının yüksekliği bana göre kararsız olmaktan değil kararını farklı endişelerinden dolayı ifade etmeyen seçmenden kaynaklanıyor. Kararsız seçmenin çokluğu da iktidarın aleyhine bir fotoğraf oluşturabilir."2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?
22 Şubat 2019'da yayınlanan anketlere göre;

Yerel seçimler için yapılan son anket çalışmasını Ada Araştırma Şirketi duyurdu. 10-17 Şubat tarihleri arasında 6 büyükşehiri kapsayan anket çalışmasında, AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Mehmet Özhaseki ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ipi göğüslüyor.

Anket çalışması, seçmenin yerel seçim gündemini nasıl değerlendirdikleri, gündemdeki olayları nasıl algıladıkları, Mart ayında yapılacak yerel seçimlerine yönelik parti tercihleri, parti tercih kriterlerini ve aday tercih kriterlerini ölçmek ve değerlendirmek için gerçekleştirildi. Araştırma, 6 büyükşehirde yaşayan, 18 yaş ve üzeri toplam 6 bin 500 katılımcıyla önceden hazırlanmış soru formuna bağlı olarak (C.A.T.İ) bilgisayar destekli telefonla anket yapma tekniği ile gerçekleştirildi. Elde edilen veriler, kontrol edildikten sonra bilgisayar ortamına aktarıldı, SPSS istatistik paket programı yardımıyla çözümlemeler yapıldı. Araştırma örnekleminin oransal dağılımı, 6 büyükşehirde yer alan seçmen büyüklüğüne göre tespit edildi. Araştırma örnekleminin, demografik bilgilere göre dağılımında TÜİK verileri, lokasyon dağılımında ise genel seçimlerdeki seçmen sayısı baz alındı.

Araştırmanın yüzde 47,9'u kadın, yüzde 52,1'i ise erkek profilden oluştu. Siyasi düşünce olarak tanımlanan kimliğin yüzde 32,1'i Atatürkçü, yüzde 29,2'si milliyetçi, 16,4'ü muhafazakar, 11,6'sı sosyal demokrat, 5,3'ü sosyalist, 3,8'i laik, 1,6'sının ulusalcı kesimden oluştu.

Yüzde 66,7'lik kesim oy vereceği parti ya da adayını kesinleştirdiğini belirtirken, sandık başında karar veririm diyen kesim 6,2 oldu. Son gece karar veririm diyen yüzdelik dilim ise 4,8 oranında oldu.

İSTANBUL'DA BİNALİ YILDIRIM ÖNDE

Araştırmada, vatandaşa 'Bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verecekleri' soruldu. Yüzde 40,6'lık kesim AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım, yüzde 36,2'lik kesim CHP'nin adayı ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dedi.

ANKARA'DA AK PARTİ KAZANIYOR

'Bugün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verecekleri' sorulan vatandaşlardan yüzde 48,6'lık kesim AK Parti'nin adayı Mehmet Özhaseki, yüzde 47,9'luk kesim ise 'CHP'nin adayı Mansur Yavaş' dedi.

İZMİR'DE YİNE CHP!

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer'in yüzde 40,9, AK Parti'nin adayı Nihat Zeybekci'nin ise yüzde 28,9 oy alacağı öngörüldü.

ADANA'DA ZEYDAN KARALAR ÖNDE

Anket çalışmasında, Cumhur İttifakı'nın Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hüseyin Sözlü'nün yüzde 37,4, CHP'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterdiği Zeydan Karalar'ın ise 40,6 oy alacağı öngörüldü.

Seçim kampanyası kapsamında vatandaşlara rahatsız oldukları iletişim araçlarının neler olduğu da soruldu. Yüzde 39,1'lik kesim hiçbiri derken, yüzde 25,4'lük kesim anons araçları, yüzde 13,3'lük kesim ise sosyal medya cevabını verdi. En etkili iletişim aracının ise yüzde 48,6 ile sosyal medya, yüzde 38,4'le televizyon olduğu belirlendi. Vatandaşlar sosyal medya araçlarından Facebook'u daha çok kullanıyor. Yüzde 43'lük kesim Facebook, yüzde 34,5'lik kesim ise İnstagramı kullanıyor. Sosyal medya aracını kullanma sıklığı ise yüzde 78,5 olarak belirlendi. Vatandaşların siyasi gelişmelerden sosyal medya ve televizyon aracılığı ile haberdar olduğu tespit edildi. Sosyal medya yüzde 34,2, televizyon ise 32,8 olarak belirlendi.

Seyit Torun Anket açıklaması 22 Şubat

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İYİ Parti ile ittifakın CHP’ye 5 ile 15 puan arasında katkısı olacağını söyledi. Torun, devamında "Ankara’da 5-6 puan öndeyiz. Ekrem İmamoğlu da 1-2 puan öne geçti" ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'ya konuştu.

'Kazanmak, kazanamıyorsak AK Parti'ye kaybettirmek' formülüyle kurulan ittifakın CHP'ye seçim bölgelerine göre kimi yerde 5, kimi yerde 10, kimi yerlerde de 15 puan katkı yapacağını söyleyen Torun, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çok sayıda ilde de sürpriz yapacaklarını anlattı.Nergis Demirkaya'nın soruları ve Seyit Torun'un yanıtlarından bazıları şöyle:

- Kurduğunuz ittifakın sahadaki etkisini ölçtünüz mü?

İttifakın bize yarattığı 5 ile 10 puan arasında bir fark var. Kimi yerde 5, kimi yerde 10, kimi yerde 15 olan yerler var. Cumhur İttifakı'ndan daha çok Millet İttifakı sahada başarılı olmuş görünüyor. Çünkü MHP tabanının belli bir kısmı AK Parti'ye yönelmiyor. AK Parti tabanının belli bir kısmı MHP'ye yönelmiyor.

‘BURSA ANKETLERİ BİZİ DE KAYGILANDIRDI'

- Sürpriz iller bekliyor musunuz? Bursa çok konuşuluyor…

Bursa sürpriz değil. Biz Bursa'yı kazanacağımıza inanıyoruz. Samimi söylüyorum. Son anket sonuçları geldi. Biz de inanamıyoruz. "Acaba anketörlerde mi sorun var, acaba hatalı mı yapıldı" diye kaygıya kapılıyoruz. Ama ölçtüğümüz bütün sonuçlar birbirine yakın. Antalya 2-3 puan önde. İnanıyorum ki daha da açacak. Adana açık ara önde. Mersin şu anda öne geçiyor. İyi gidiyor. Hatay'da sorunumuz yok zaten. Eskişehir'de tek adaya düşülünce kaygılıydım ama son anket sonuçları Eskişehir'in de çok iyi olduğunu gösterdi.

Muğla'da sadece büyükşehirde ittifak yapıldı. İlçelerde ayrı girilmesinin sıkıntı yaratabileceği konuşuluyor.

Biz orada da son ana kadar ilçeler bazında da işbirliği kurulması düşüncesindeydik. Zorladık ama örgütümüz, milletvekillerimiz ve büyükşehir belediye başkanımız en doğru formülün böyle olacağını ifade ettiler. Tabiri caizse bastırdılar.

‘BUCAK'IN ADAYLIĞI TÜRKİYE GENELİNİ ETKİLEMEZ'

- Bucak'ın adaylığı çok tartışıldı. Siverek kazanılsa da batı oylarını olumsuz etkileyeceği konuşuluyor?

Ben çok gündemde kalacağını, bir yerdeki adayın Türkiye genelini etkileyeceğini düşünmüyorum. Geçmişte de yaşanmış birçok örneği var. Daha önce söylediğimiz gibi bu konuyla ilgili Urfa milletvekili ve örgütünün bir talebi oldu ve bu gerçekleşti.

- Ordu'da ittifak yok. İYİ Parti aday çıkarmadı. Saadet Partisi eski Bakan İdris Naim Şahin'i gösterdi. Ordu'da ne olur?

Ordu çok bilinmeyenli bir denkleme doğru gidiyor. 3'lü bir yarışa döndü. Artık sonucuna bakacağız. Biz kendi oyumuzu alır üzerine de katarız. Ama ilçelerde ittifak kurduk. Büyükşehirde de resmi olmasa da gayri resmi ittifak var.

‘YAVAŞ VE İMAMOĞLU'NUN OYU, PARTİ OYUNUN ÜSTÜNDE'

- İstanbul ve Ankara sonucu merak konusu. Sahafa durum nasıl?

Adaylarımız çok başarılı. Partinin önüne geçtiler. Tek sorunumuz onları partinin oyuna yaklaştırmak. Parti oyu ile onları birleştirmek. Aday olarak başarılı bir profil çiziyorlar. Seçmen Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu diyor ama bunu CHP anlamında yaklaştırmaya çalışıyoruz.

- İstanbul ve Ankara için anket sonucu var mı?

Ankara'da 5-6 puan öndeyiz. Ekrem Bey de 1-2 puan öne geçti.

- Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım güçlü bir aday değil mi?

Binali Yıldırım'ın geçmiş dönemlerinden dolayı etkili olacağını düşünebilirsiniz ama sahada şunu soracak insanlar: Siz 16 yıldır iktidardasınız, 25 yıldır da belediyedesiniz. Ulaştırma Bakanlığı yaptınız Başbakanlık yaptınız. İstanbul'un sorunları çözülüyordu da elinizi tutan mı vardı? Niye çözmediniz? Şu an içinde bulunduğumuz sorunların sorumlusu kim? Ne iddia koyacaksınız? Yeni ne söyleyeceksiniz? Onlar yapamadı biz mi yapacağız diyeceksiniz. Ya da biz bilmiyorduk mu diyeceksiniz? Kandırıldık mı diyeceksiniz. İstanbul'a ne diyeceksiniz. Bir de şu var. Zorla gittiği her halinden belli. Sahada ona nöbet verildi. Türkiye genelinde nasıl İzmir'de, Ordu'da, birçok yerde nöbete gönderildilerse Binali Yıldırım da İstanbul'a nöbete gönderildi. Nöbeti bittiğinde, seçimi kaybettikten sonra herhalde Saray'da kendisine etkili bir görev verirler.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

uğur kk En beğenilen yorum
Anket bana yalan gibi geldi. Diğer seçimlerde de böyle denmişti olmadı biraz gerçekçi tahmin yapılmalı bence indeks doğru seçilmeli.
mahmut demirkoll
pkk ile mücalede ederkenpkk lılar hdp den aday oldular.pkk nın tehditleri kandırmaları şantajlarıyla bu militanlar seçilebilir. Kürt kardeşlerimiz oy veriyor ama adayları nın kandillin adayı olduklarını bilmiyor..seçilirsese kürtler zarar görecek.o yöre gelişemeyecek. sonuçta hdp ye oy veren ihanet içindedir.oy veren ihanet içindedir.kürdistan diye anırarak sokaklarda salya akıtana oy verilmez.diyarbakır ağrı batman hakkarı var mardin siirt vge tuncelide =pkk lı olmayanlar yani vatanseverler başkan olmalı
rıdvan234
tayyibin görev yapış tarzını onaylamıyorum bende eyt denim şimdiye kadar hep tayyibe oy vermiştim bundan sonra kominist partiye oy vericem 234
münir
adıl gür anketi taraftır ve gerçek dışıdır 24 haz.secimlerinde yüzde 12 hata payı ile yerlerde sürünen bir firmanın sahibidir anketleri realiteden uzaktır.
hasan
eyt çözümü yoksa kimseye oy yok bu böyle biline...