2019 fındık destek ödemeleri ne zaman yapılacak? 2019 fındık dönüm parası ne kadar?

Fındıkla uğraşan çiftçiler müjdeli haberi bekliyor. Birçok çiftçi '2019 yılında fındık destek ödemeleri ne zaman yapılacak?' sorusunun yanıtını arıyor. Peki ya fındık destek ödeme tarihleri belli oldu mu? 2019 fındık destek ödemeleri ne zaman yapılacak? İşte 2019 fındık dönüm parası ücretleri

2019 fındık destek ödemeleri ne zaman yapılacak? 2019 fındık dönüm parası ne kadar?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
1 Mart 2019 Cuma 10:02

Devlet tarafından ödenmekte olan fındık destek ödemelerinin 2019 yılı için ne zaman yapılacağı araştırılmaktadır. Azonceoldu ekibi olarak 2019 fındık destek ödemeleri ne zaman yapılacak? sorusunun yanıtı bulabilirsiniz. İşte 2019 fındık dönüm parası ücretleri ile ilgili bilgiler.

2019 fındık destek ödemeleri ne zaman yapılacak?

2019 fındık ve yağlı tohum destekleme ödemeleri için vatandaşların araştırmaları devam ediyor. Çiftçilere yapılan yaklaşık 5 milyar liralık destekleme ödemeleri arasında yer alan fındık desteklemesi, her sene olduğu gibi üreticinin araştırdığı en önemli konulardandır. Peki, Ziraat Bankası üzerinden üreticilerin hesabına yatırılan 2019 fındık ve yağlı tohum destekleme ödemeleri ve 2019 fındık dönüm parası ücretleri bu yıl ne zaman gerçekleştirilecek?

Devlet her yıl üreticilere, yetiştirdikleri ürünlere göre belirli oranlarda ödeme yapmaktadır. Bu ödemeler, Ödeme dönemi öncesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerine mevzuat hükümlerine göre destekleme başvurusu yapan çiftçilere ve üreticilere verilmektedir. Bu kapsamda üreticilerin fındık destekleme parası alabilmesi için ilk şart; üreticinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüğüne başvuruda bulunmasıdır. Geçtiğimiz yıl 835 milyon lira olarak fındık üreticilerinin hesabına yatırılan destekleme ödemeleri, bu yıl çiftçiler tarafından ödeme takvimi ile araştırılmaya devam ediliyor.

Pakdemirli, fındık destekleme ödemelerini öne çektiklerini aktararak, "Mart ayının içerisinde de yaklaşık 70 milyon liraya yakın fındıkta alan bazlı gelir desteği ödeyeceğiz, bu hayırlı, uğurlu olsun. Fındıkta verim ve kaliteden düşmüş bahçeleri yenileme çalışmasını da gündemimize aldık. Böylece fındık bahçelerinde inşallah dekarda 200 kilogram ve üzerinde verim almayı hedefliyoruz." diye konuştu.

AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, fındık üreticilerine destek ödemelerinin yapılacağı müjdesini verdi.

Fındık üreticilerinin umutla beklediği destek ödemelerinin Mart ayının son haftasında yapılacağını açıklayan AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, fındık üreticilerine 179 milyon 527 bin 145 TL ödeme yapılacağını söyledi. Öztürk yaptığı açıklamada, “Fındık ve diğer tarımsal üreticilerin her zaman yanında olduk ve onların sorunlarına çözüm bulmak için yoğun çaba gösterdik.

Hükümetimiz Tarım Bakanlığı aracılığı ile 2009 yılından itibaren fındık üretimine izin verilen alanlarda fındık üretimi yapan üreticilerimize fındık alan bazlı gelir desteği ödemesi yapmaktadır. 2016 yılı ürünü için toplam 75 bin 917 üreticiye 162,2 milyon TL fındık alan bazlı gelir desteği ile 10,4 milyon TL mazot ve gübre desteği ödemesi yaptık. 2017 yılında ise toplam 77 bin 221 üreticiye 164 milyon TL fındık alan bazlı gelir desteği ile 12,8 milyon TL mazot ve gübre desteği ödemesi yaptık. 2018 yılı ürünü için de tarımsal desteklemelerimizin ödemesini Mart ayının son haftasında yapacağız. Toplamda 171 bin 883 çiftçimize 192 milyon 204 bin 706 TL ödeme yapacağız. Bu ödemelerin 179 milyon 527 bin 145 TL'sini fındık üreticilerimize, 12 milyon 660 bin 540 TL'sini hayvancılık yapan üreticimize ve 17 bin 22 TL'sini de su ürünleri üreticilerimize yapacağız. Yapılacak ödemelerin bütün tarım üreticilerimize ve Giresunumuza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

 

FINDIK DESTEKLEMELERİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Fındık desteklemeleri, geçtiğimiz yıl 1 Nisan tarihi itibariyle çiftçilerin hesabına geçmişti. Bu yıl bu tarih hakkında herhangi bir açıklama yapılmasa da, sürecin yine geçtiğimiz yıla benzer bir şekilde ilerleyeceği düşünülüyor.

Birçok tarım ürününün yetiştirilmesine teşvik ve üreticiye destek amacıyla yapılan tarım ürünleri destek ödemeleri her yıl belirli tarihler hesaplara yatırılmaya devam ediyor. Bunlardan biri olan Fındık ve Yağlı Tohum Destekleme Ödemelerinin ne zaman yatacağı de merak konusu oldu. Fındık desteklemelerinin bu yılki ödemelerine dair net bit tarih verilmedi. Ancak geçen yıl yapılan ödemelerden yola çıkılarak 1 Nisan 2019 itibariyle hesaplara yatırılmaya başlanması öngörülüyor.

Devlet tarafından buğday ve arpa ödemelerinde olduğu gibi, çay, fındık, zeytin, hayvan başı ödeme gibi desteklemeler, Bakanlık tarafından belirlenen takvime göre yapılmaktadır. Devlet Fındık ödemeleri, fındık destekleme talebinde bulunan kişilerin Ziraat Bankası hesaplarına yapılmaktadır.

Fındık parası kimlere ödenmez?

-Çks ve fks kaydı olmayanlar,
-Fındık üretim bahçesinde ara ziraatı yapanlar,
-Sahte belge düzenleyerek, gerçeğe uygun olmayan başvuruda bulunanlar,
-Devlet kurumları ve ortakları fındık parası alamazlar.

Devlet fındık destekleme ve alan bazlı gelir desteğinden faydalanmak için;

Alan bazlı gelir desteği ödemesinden faydalanmak isteyen üreticilerin müracaat yılında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı olmaları ve kayıt güncellemeleri gerekmektedir. Fındık destekleme almak isteyenler il/ilçe müdürlüğüne aşağıda belirtilen belgeler ile başvurabilirler.

a) Başvuru dilekçesi (Ek-1), 
b) Fındık üretici belgesi.

Devlet fındık desteklemeleri nasıl yapılır?

Fındık üreticilerine yapılacak olan 2019 yılı desteklemeleri için tüm üreticiler destekleme ödeme tarihini beklemektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince yapılan ödemeler aşağıda belirtildiği şekilde yapılmaktadır.

-Çiftçilerin destekleme başvuruları toplanır.
-Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, her üretici adına alan bazlı gelir desteği dosyası açar.
-Başvuruda bulunan çiftçinin bilgileri Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sisteminden kontrol edilir.
-Tarım müdürlüğü tarafından fındık parasın ödemesine esas olmak üzere yapılan incelemelerin sonuçlanmasını müteakiben, Çiftçi kayıt sisteminden üretici detayında icmali alır ve bu icmalin, köy, mahalle ve ilçe merkezlerinde, 10 gün boyunca askıda bırakılmasını sağlanır.
-Askıya çıkarılan bilgiler hakkında itiraz müracaatları alınır ve eğer itiraz olmaz ise, icmalde ki bilgiler doğru olarak kabul edilir ayrıca daha sonra itiraz kabul edilmez.
Daha sonra yapılan yazışma ve işlemler sonucunda bilgiler BÜGEM’ e gönderilir.
-Tarım Bakanlığı, son aşamada, belirtilen bilgileri Ziraat Bankasına aktarır. Banka tarafından da fındık parası üreticilere ödenir. Eğer bu konuda bir sorun yaşanırsa, bu sorunu çözmekten il veya ilçe fındık komisyonu yetkilidir.

Siz de fındık üreticilerine verilen en uygun hibe kredileri ve desteklemeleri inceleyebilir, Hibe Tarım Kredi başvurusu yapabilirsiniz.

10.000,-TL ve üzerinde destekleme ödemesi alacak müşterilerin hesaplarına TCKN’lerine bakılmaksızın, belirlenen ödeme takviminn son gününde saat 18:00′ dansonra aktarım yapılacaktır. 2019 yılı fındık ve destekleme ödemeleri kesinleştiği zaman sitemizde bildirilecektir.

2018 DESTEKLEME DESTEKLERİ NE KADAR OLMUŞTU?

2017 yılının ödemeleri kapsamında;

Fındık üreticileri alan bazlı gelir desteği için 835 milyon TL, yağlı tohumlu bitkiler (pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi aspir, kanola) desteği için 1 milyar 492 milyon TL, dane mısır desteği için 120 milyon TL, yaş çay desteği için 169 milyon TL, hububat desteği için 360 milyon TL, yem bitkileri desteği için 88 milyon TL, su ürünleri desteği için 5 milyon TL, çiğ süt desteği için 120 milyon TL, buzağı desteği için 850 milyon TL, bombus arısı desteği için 8,5 milyon TL, büyük baş hayvan besi desteği için 75 milyon TL, çay budama masrafı için 2,5 milyon TL, sertifikalı tohum kullanım desteği için 60 milyon TL, sertifikalı fidan kullanım desteği için 10 milyon TL, kırsal kalkınma yatırımları desteği için 15,3 milyon TL olmak üzere toplam 4 milyar 210 milyon liralık hibe desteği verilmişti.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

YAŞARE uslu En beğenilen yorum
Fındıkdesleme parası ne zaman vercek