2018 Askerlik tecil işlemleri nasıl yapılır? Askerlik erteleme işlemleri

Askerlik tescil işlemleri nasıl yapılır? Askere gidemeyenlerin başvurduğu askerlik erteleme işlemeleri nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde..

2018 Askerlik tecil işlemleri nasıl yapılır? Askerlik erteleme işlemleri
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
2 Şubat 2018 Cuma 13:11

Ülkemizde her 20 yaşını doldurmuş kişi askerlik görevini yapmakla yükümlüdür. Askere gidicek erlerin askerlik öncesinde askerlik tecil işlemlerini yapması gerekir. Çeşitli nedenlerden dolayı askerlik görevini yerine getiremeyecek ya da belli bir süre sonra askerlik yapacak olan adayların yapacakları askerlik erteleme işlemlerinin detayları haberimizde.

Askerlik Yaşı Kaçtır?

20 yaşına gelen her bir erkek vatandaş için askerlik yoklaması, muayene, sevk ve celp dönemleri başlar.

Askerlik Tecili Nedir?

Ülkemizde 20 yaşını doldurmuş, her erkek Türk vatandaşının geçerli bir sağlık problemi yahut devam eden bir eğitimi olmaması durumunda askerlik ödevini yerine getirmesi zorunludur. Askerlik görevinin yerine getirilmesinin bir süre ertelenmesi mümkün olup, bu ertelemeye askerlik tecili adı verilmektedir.

2018 Askerlik Tecili Nasıl Yapılır?

Askerlik tecili nerede yapılır? Sorusu çok fazla yöneltilmektedir. Askerlik tecili askerlik şubelerinden gerçekleştirilmektedir. Bu işlem için tecil işleminizi kanıtlayacak belgeleri de yanınızda bulundurmanız işlemlerinizin hızlı yürümesi açısından son derece önem arz etmektedir. Askerlik tecil işlemlerinin online olarak gerçekleştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. E- devlet üzerinden dahi bu işlem gerçekleştirilememektedir. Tecil işlemlerinizi herhangi bir askerlik şubesinden gerçekleştirmeniz mümkün olup, bu işlemi yerleşim yerinize yahut ikametgah adresinize yakın bir askerlik şubesinde yapmanız gerekmemektedir.

2018 Askerlik Tecil İşlemlerinde İstenilen Belgeler Neler?

Öğrenci iseniz öğrenci kimliği, öğrenci belgesi mezun olmuş iseniz diplomanızın aslı yahut noter onaylı bir örneği
1 numaralı maddede sayılan evraklarının 4 adet fotokopisi
Nüfus Cüzdanı yahut ehliyetin asılların ve 4 er adet fotokopileri
6 adet biyometrik fotoğraf (Pek çok şubede fotoğraf çekim işlemi gerçekleştirilmektedir.)
Tecil işlemleri sırasında size verilecek 2 adet formu eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir. Sağlık problemleri sebebi ile askerliğini tecil ettirmek isteyen adaylardan aile hekiminden sağlık raporu istenebilmektedir. Bu işlemler sonucunda gerekli şartları taşıyorsanız askerliğinizin kaç yılına kadar tecil edildiğine dair evrak size anında teslim edilecektir. İşlemler şubelerin yoğunluğuna göre 30 dakika ile 2 saat arasında sürebilmektedir.

Askerlik Tecil Süreleri Neidr?

Askerliğin tecilli ertelenmesi için birçok sebep bulunabilir. Bununla ilgili olarak sağlık sebepleri, doğal afet gibi nedenler olabileceği gibi kişinin kendinden kaynaklanan eğitim, sağlık, ailevi nedenler olabilir. Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksek okullarda öğrenim görmekte olan kişilerin askerlikleri 29 yaşını geçmemek suretiyle mezun oluncaya veya ilişkileri kesilene kadar ertelenebilir.

Lise ve dengi okul mezunları askerliklerini 3 sene mazeretsiz olarak tecil ettirebilmektedirler. Üniversiteyi bitirip ilgili yüksek öğrenim kurumu ile tüm ilişkisini kesen kişiler askerliği 2 sene süre ile tecil ettirilebilir. Staj, yüksek lisans, doktora gibi programlarda üst yaş sınırı 35 yaş olacak şekilde 1 sene daha tecil ettirebilmektedir.

2018 Askerlik Tecil Ettirme Şartları Neler?

Lise veya Üniversiteye devam eden kişiler 29 yaşına kadar askerlikleri tecil ettirebilirler

Yurt içi veya yurt dışında staj yüksek lisans veya doktora yapanlar 33 yaşına kadar askerlikleri tecil ettirebilirler.

Fazla kilolu kişiler bir sonraki yila kadar askerlikleri tecil ettirebilirler.

Lisanslı sporcular 33 yaşına kadar askerlikleri tecil ettirebilirler.

Abisi yada kardeşi askerlik yapan kişiler onun askerliği bitene kadar askerliklerini tecil ettirebilirler.

Yüksek öğrenim mezunlarından çalıştıkları bilim dallarında yurt içi veya yurt dışında dünya ölçüsünde yenilik ve ilerleme getirdikleri çalıştıkları ilmi müesseselerce tasdik edilenler 36 yaşına kadar askerlikleri tecil ettirebilirler..

Yabancı bir ülkede çalışma ve oturma iznine sahip olanlar belgelerle bulundukları yerlerdeki Türk Konsolosluklarına başvururlarsa 38 yaşına kadar askerlikleri tecil ettirebilirler.

Zamanla veya tedavi ile geçecek hastalıkları olduğu Yoklama Heyeti doktorları tarafından yapılacak muayene neticesi anlaşılanlar askerliklerini tecil ettirebilirler.

Askerlik Tecil İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Üniversiteyi yeni kazanmış olan öğrencilerin askerlik şubesine giderek herhangi bir tecil işleminde bulunmaları gerekmemektedir. Kazanmış olduğunuz okula gidip kayıt yaptırmanız yani okulun öğrenci olmanız durumunda okul sizin yerinize Milli Savunma Bakanlığına yazacakları yazı ile sizin okulda öğrenci olduğunuzu bildirir otomatik olarak okul bitimine kadar askerliğiniz tecil edilmiş olur.

Üniversiteyi bitirmiş ve 2 yıllık tecil sürenizi kullanmak istemeniz durumunda üniversiteyi bitirmenizden itibaren en geç 2 ay içinde tecil işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir. Üniversiteyi bitirmeniz durumunda okulunuzdan Milli Savunma Bakanlığına eğitiminizi tamamlandığınız bir yazıyla bildirilecektir. 29 yaşını doldurmamış olmanız durumunda 2 yıl askerliğiniz tecil edilebilir, fakat 29 yaş üzeri kişilerin üniversite eğitimlerini tamamladıktan sonra 2 yıl askerliklerini tecil ettirmeleri mümkün değildir.

Üniversite Askerliği Tecil Ettirir mi?

En çok sorulan sorulardan birisi de 2. Üniversitenin askerliği erteleyip, ertelemediğidir. İkinci bir üniversiteye veya mezun olduğu üniversitenin denk veya aşağısında bir eğitim kurumunda eğitimine başlayan kişilerin bu eğitiminden dolayı tecil hakları bulunmamaktadır. Bunun yanında çift ana dal veya yan dal gibi programlarla eğitim gören kişilerin programlarından dolayı uzayan eğitim süreleri hakkında askerlik şubesine bilgi vermesi ve başvuruda bulunması gerekmektedir.

Açık Öğretim Fakültesi ( AÖF ) Askerliği Erteler mi?

Milli Savunma Bakanlığı’nın 19 Eylül 2012 tarihli yazısına göre; lise ve dengi okul ile daha üst seviyedeki yüksek öğretim kurumlarında öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaş sonu esas alınarak, okullarına devam ettikleri sürece ertelenecektir. Yani AÖF öğrencileri yoklama kaçağı veya bakaya kalmadan önce okullara kayıt yaptırmaları durumunda okula devam ettikleri süre boyunca askerlikleri ertelenir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar