Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey

Doğu Ekspresi hakkında merak edilen her şeyi haberimizde sizler için derledik. Doğu Ekspresi'ne giderken almanız gerekenler, Doğu Ekspresi seyahati hakkında detaylar, Tren yolculuğu hakkında bilmeniz gerekenler.

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
8 Kasım 2018 Perşembe 17:31

Demiryolu ulaşımı özellikle genç neslin pek aşina  olmadığı bir seçenekti, ta ki Instagram’ın katkılarıyla Doğu Ekspresi’nin meşhur olmasına kadar.

Evet son birkaç yıldır Doğu Ekspresi oldukça popüler. Hatta öyle ki Kasım ayından Mart ayına kadar neredeyse boş yer bulmak mümkün değil. Özellikle üniversite öğrencilerinin Doğu Ekspresi’ne inanılmaz bir ilgisi mevut. Bu ilgide şüphesiz Instagram’ın etkisini görmezden gelemeyiz. Yani muhteşem bir doğanın eşliğinde kültürel ve tarihsel bir yolculuk dışında Instagram için birkaç kare fotoğraf alayım derdinde olanların sayısı da hiç azımsanmayacak kadar fazla ne  yazık ki…

Neyse biz asıl konumuza dönelim ve sizlere İstanbul’dn başlayan, 30 saat sonra Kars’ta son bulan Doğu Ekspresi maceramızı ve tecrübelerimizi anlatacağız.

İstanbul Pendik’ten YHT ile sabah saatlerinde yola çıktık. Doğu Ekspresi için İstanbu’dan Ankara’ya gidenler için bizim önerimiz YHT ile Ankara’ya geçmeleri. Hem YHT Garı ile eski Ankara Garı yan yana hem de bu bir demiryolu seyahati değil mi neden başka bir ulaşım seçesiniz ki…

YHT hakkında soruları olan arkadaşlar için biraz YHT’yi anlatmamız gerekirse; aslında ismi sizi yanıltmasın hiç de Yüksek hızlı bir tren yok ortalıkta… Aslında var da en yüksek hızı saatte 250 Km ama onu da sadece çok uzun olmamakla birlikte 2-3 kere görebildik. Yani aslında YHT’nin ortalama  hızı saatte sanırım 120Km falan olması gerek. 4 saatte Ankara Garı’nda oluyorsunuz. Ama çok ilginç bilette ne yazıyorsa küsuratına kadar tam  o sürede Ankara Garı’nda olduk.

Konfor konusunda otobüsten pek bir farkı yok. Hatta otobüslerde önünüzde mini televizyonlar oluyor, YHT’de bu imkan yok. Belki masalı koltukları seçebilirseniz onun diğer koltuklara göre konfor oranı bir nebze daha yüksek. En azından elinizdeki çayınızı, kitabınızı koyabilecek bir  yer buluyorsunuz.

Kısacası YHT’ye puanımız 10 üzerinden 5 oluyor bizim…

Biz sabah 10:00’da İstanbul’dan hareket ettik 14:00’da Ankara Garı’ndaydık. Doğu Ekspresi de Ankara Garı’ndan 17:55’de kalkıyor. Yani bizim gibi erken saatte yola  çıkarsanız yaklaşık 4 saat kadar Ankara’da zaman geçirecek vaktiniz kalır. Bu vakti Doğu Ekspresi’ndeki yolculuğunuz için alışveriş yapmak için kullanmanızı tavsiye ederiz.

Ne yazık ki tüm alışverişinizi Ankara Garı’ndan çıkmadan yapamayacaksınız…

Ankara Garı’nda mini bir AVM mevcut. İçerisinde kitapçıdan Migros Jet’e kadar her şey var lakin manav eksik…

Migros Jet’in tek raflık manav reyonunda sadece muz ve salatalık vardı ve açıkçası pek de taze durmuyorlardı. Biz de bu nedenle Taksiyle en yakın manava gittik geldik 10₺  gibi bir ücret ödedik taksiye. Diyorsanız ki biz manav alışverişi yapmayacağız o halde Ankara Garı’ndan çıkmanıza pek de gerek yok. Migros Jet’ten tüm ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz. Hatta kişisel temizlik malzemeleriniz için Migros Jetler tam olarak ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa Gratis Rossman gibi kozmetik mağazaları da Ankara Garı’nın içerisinde mevcut.

Doğu Ekspresi için Muhakkak Yanınıza Almanız Gerekenler

Evet 25 saatlik Doğu Ekspresi yolculuğunuzun en önemli aşaması aslında ön hazırlık ve yanımıza ne  almamız gerektiği konusu. Zira Yolculuğunuzun eğlencesi yanınıza alacaklarınızla da yakından ilgili…

  • Kişisel temizliğiniz için muhakkak ama muhakkak ıslak mendil ve peçete almalısınız. Tuvaletler ilk başlarda oldukça hijyenik. Zaten tıpkı uçaklardaki gibi basınçlı tuvaletler kullanılıyor. Sular akıyor. Tuvaletlerde peçeteler mevcut. Tuvaletlerde el yıkamak için lavabolar, sabunlar mevcut ancak yolculuğun ilerleyen saatlerinde tuvaletler biraz pis olabiliyor. Ve oradaki imkanlarla kendinizi yeteri kadar temiz hissetmeyebilirsiniz o yüzden bir ıslak mendil ihtiyacı doğabilir.
  • Mutlaka su ısıtıcı almalısınız. Zira sürekli çay ve kahve tüketim ihtiyacı hasıl oluyor. E tabii ki sallama çayınızı ve kahvenizi de yanınızda bulundurmalısınız. Trende bir kafe bölümü mevut. Ancak Kafe vagona uzaktaysanız ki aslında uzakta olmasanız bile odalarınıza çayı dökmeden götürmeniz pek mümkün olmuyor çünkü tren dönüşlerde sarsıldığı için savruluyorsunuz. Ben kafede çayımı içerim diyorsanız sizin bileceğiniz bir şey ama bize sorarsanız muhakkak bir su ısıtıcısı yanınıza almalısınız. Odalarda fiş mevcut.
  • Fiş demişken her odada 1 fiş olduğu için yanınıza çoğaltıcı da almalısınız. Yoksa Aynı anda bilgisayarınızı şarj ederken telefonunuzu şarj edemeyebilir, arkadaşınızla da şarj kavgası yapabilirsiniz.
  • Market alışverişinizi yapmalısınız. Trenin kafe bölümünde atıştırmalık gofretler krakerler kuruyemişler satılıyor ama hiçbir şeyin büyük boyu olmadığı için birkaç tane almak durumunda kalıyorsunuz ve bu da hiç ekonomik değil.  Bu arada unutmadan kafede çay 2018 Kasım ayı fiyatı 2 TL
  • Bu maddemiz İnstagram tutkunları için. Muhakkak oda süsü ışıklardan, aksesuarlardan almalısınız. O İnstagram’da gördüğünü havalı fotoğrafların havalı çıkmasının yegane nedeni o aksesuarlar ve süsler. Yoksa ham halinde pullmanların çok da estetik olduğu söylenemez.

 

PULLMANLAR HAKKINDA GENEL BİLGİ

2 kişilik yataklı pullmanlar ve 4 kişilik yataklı pullmanlar mevcut. Yataklı olmayan vagonlar hakkında pek fazla bilgi vermemize gerek yok zira 25 saat orada geçmez, zaten orayı da genelde kısa mesafe yolcuları kullanıyor.

Biz 4 kişi çıktığımız yolculuğumuzda 2 adet 2 yataklı pullman tuttuk. Doğru mu yaptık yanlış mı yaptık bu aslında sizin ne  beklediğinize göre değişir. Nedenini soracak olursanız 2 kişilik yataklı pullmanlar trenin sizlere sunduğu en lüks yerler. İçerisinde buzdolabı, masa, lavabo, eşyalarınızı koyabileceğiniz bir mini göz mevcut. Ranza şeklinde açılır kapanır 2 adet yatak mevcut. Alt kattaki yatak kapadığında oturduğumuz koltuklar ortaya çıkıyor. Şimdi gelelim bizim 2 kişilik pullman tuttuktan sonra yaşadığımız pişmanlığa. İlk olarak üstte yatacak arkadaş hiçbir manzara ile hemhal olamayacak. Çünkü trenin camının üstüne  denk geldiği için üst tarafta manzara sıfır. Alt tarafta yatan arkadaş için yolculuk çok daha iyi geçiyor. Ancak o zaman da şöyle bir durum oluyor koltuklar pek rahat olmadığı için alt koltukları yatağa çevireceksiniz. Bu sefer de tüm yiyeceğinizi yatakta yiyorsunuz ve oda arkadaşınız da sizin yatağınızda oturuyor ayağı ile basıyor ve bu da sizi haliyle rahatsız ediyor. Ben rahatsız olmam. Üstte yatan arkadaşım da manzara kaçırdığı için rahatsız  olmaz, bizim için odada buzdolabı, masa lavabo olması çok önemli diyorsanız sorun yok. Ama buzdolabı, lavabo, masa bizim için önemsiz ikimizde güzel bir manzara tadarak yolculuğumuzu geçirelim düşüncesindeyseniz 4 kişilik pulmanlardan tutmalısınız. Ama tabii ki 4 kişinin biletini de almalısınız ki pullmanınızda hiç tanımadığınız 2 kişi ile 25 saat yolculuk yapmayın.

Toplamda 450₺ gibi bir ücretle 4 kişilik pullmanı 2 kişi tutabilirsiniz.

Dediğimiz gibi odalarda fiş mevcut, ayarlanabilir klimalar mevcut ama burada bir not düşelim 28 dereceye dahi ayarlasanız ki en yüksek  28 derece oluyor gece üşürsünüz. O yüzden kalın giyinin bizden söylemesi.

Neyse pullmanları tanıtımımıza devam edecek olursak; yatak çarşafları ve yastık yüzleri zaten yeni oluyor. Oldukça hijyenik hiçbir sıkıntısı yok. 2 kişilik odalarda 2 4 kişilik odalarda 4 terlik var ama çok da kaliteli olduğu söylenemese de iş görüyorlar.

Tren Yolculuğu Hakkında Merak Edilenler

Tren yolculuğu, ulaşımların aslında en güvenlisi ve bizce en rahat ve dinlendiricisi. Biraz yavaş olduğu doğru ama  o kadar güzel ve dinlendirici manzaraların içinden geçiyorsunuz ki inanın yolculuğunuz bittiğinde tadı damağınızda kalıyor. Tren yolculuğunuz yataklı pullmanlarda evinizde olmanızdan çok da farklı değil aslında. Sıkıldığınız zaman uzanabilir, uyuyabilir, kalkıp trenin içinde gezebilirsiniz. Trenin en başından en sonuna  gitmeniz 10 dakikanızı alacaktır.

Gece trenin gürültüsü biraz fazla olabiliyor ve yatarken tren biraz fazla  sarsılabiliyor lakin uyutmayacak boyutlarda bir durum söz konusu değil. Pullmanların ses yalıtımı orta düzeyde. Yani geceleri biraz düşük volumede konuşmanız gerekebilir. Odalarınızın kilidi mevcut. O yüzden güven içerisinde uyuyabilirsiniz.

 

Doğu Ekspresi’nin en büyük eksiği aslında çok da sosyal bir ortam olmaması. İstisna durumlar dışında  genelde yolcular odasında takılıyor.Trenin kafe bölümünde nerdeyse kimse olmuyor bu da sosyal bir ortam oluşmasına engel oluyor. Herkes kendi pullmanında arkadaşlarıyla takılıyor. En sosyal ortam tren istasyonlarda durduğu zaman oluyor. Çünkü genelde yolcuların çoğu trenden iniyor fotoğraf çekiliyor.

Doğu Ekspresi Hangi Duraklarda Duruyor?

Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve son olarak Kars Doğu Ekspresinin durakları. İlçe istasyonlarında da dursa da oralarda daha kısa süreli bekliyor. Ama ana  İstasyonlarda 10-15 dakika  arası bekleme  yapıyor.

İstasyonlarda seyyar satıcılar görmeniz mümkün. Genelde yolcular alışveriş yapıyor.

Tabii ki Erzurum istasyonunda cağ kebabı siparişleri oluyor. Biz bunun için GEL-GÖR  Kebab’I tercih ettik. Bazı seferlerde vagon görevlisi siparişleri toplayıp toplu veriyormuş ama  bizde böyle bir durum olmadı hatta görevliden numara  istediğimizde kendilerinde numara olmadığını söylediler. Biz internetten bulduk numarayı. Biz burada paylaşalım. GEL- GÖR KEBAP 0442 213 32 53  afiyet olsun…

Yolculuğun en sıkıntılı aşaması internet. Yolculuğun 4/3’ünde internet çekmiyor.

Bizim Doğu Ekspresi yolculuğuna puanımız 10 üzerinden 7.5

Neden 10 üzerinden 10 vermediğimizi merak ediyorsanız da açıklayalım. Böylesi marka değeri yüksek bir olayın TCDD tarafından yeteri kadar önemsenmemesi, gerekli iyileştirmelerin yapılmaması yolculuğunuzu biraz gölgeliyor açıkçası.

Şimdiden sizlere iyi yolcuklar diliyoruz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar