Tüp bebek tedavisi kaç kez yapılır?

Tüp bebek tedavisine dair merak ettikleriniz haberimizin detayında..

Tüp bebek tedavisi kaç kez yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
18 Ocak 2018 Perşembe 11:37

Her evli çift evliliğinin bir dönemide çocuk sahibi olmak ister. Ancak bazı kadınsal sağlık sorunlarından dolayı çocuk sahibi olamazlar. Çocuk sahibi olmak için birçok tedavi yöntemi bulunuyor bunlardan biri de tüp bebek yöntemi. Günümüzde teknolojinin gelişmesi tüp bebek tedavisine de yansıdı. Birçok sağlık merkezinde tüp bebek tedavisi uygulanıyor.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek tedavisi, normal olarak gebelik şansı olmayan ya da çok az olan çiftlerde gebelik şansını arttıran bir tedavi yöntemidir. Dünyada ilk tüp bebek 1978 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Türkiye’de ise ilk 1989 yılında Ege üniversitesinde ilk tüp bebek doğumu gerçekleşmiştir. Günümüzde çok sayıda çift bu yöntem ile çocuk sahibi olabilmektedir. Basit olarak tüp bebek işlemi, kadından alınan yumurtanın (oosit), erkekten alınan sperm ile laboratuar ortamında dölleyerek embriyo gelişimi sağlayıp, sonrasında embriyoyu kadın rahmine yerleştirme işlemidir. Bu işlem tecrübeli bir ekip ve uygun laboratuar ortamında yapıldığı zaman başarı şansı artar.

Tüp Bebek Neden Yapılır?

Her evli çiftin bebek sahibi olmak hayali vardır. Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerde bu isteğin gerçekleşmesi adına tüp bebek tedavisi destek olmaktadır. Tüp bebek tedavisi, çoğunlukla başarılı sonuçların elde edildiği bir yardımcı üreme yöntemidir. Fakat her zaman başarılı neticeler alınamayabilir. Bu duruma hazırlıklı olmak gereklidir. Ancak günümüzde yeni geliştirilen yöntemler ve uygulamalar sayesinde başarı oranı giderek yükselen tedavinin ilk denemesinde başarı elde edilemezse, yeni denemeler yapılabilir. Bu yöntem doğal yollarla hamile kalamamış, sebebi belli olan veya olmayan infetilite tedavisinde en çok başarı elde edilen tekniklerden biridir.

Kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin uygun koşullar altında vücut dışında döllendirilmesi ve kadının rahmine transfer edilmesiyle gerçekleştirilen tüp bebek tedavisi, kendiliğinden gebe kalamayan kadınlarda gebelik elde edilmesine yardımcı olur. Günümüzde yeni geliştirilen yöntemler ve uygulamalar sayesinde başarı oranı giderek artan tedavinin ilk denemesinde başarı elde edilemezse, yeni denemeler yapılabilir. Bu yöntem doğal yollarla gebe kalamamış, nedeni belli olan ya da olmayan kısırlık tedavisinde en başarılı yöntemlerden biridir.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Yapılır?

Tedavi uygulanan eşler arasında yapılan bir çalışmada, eşlerde hamileliğin gerçekleşmesi için % 95 kadarında tedavinin en az üç kez tekrarlanmasının uygun olduğu tespit edilmiştir. Bunun haricinde kalan grupta tedavinin sayısı hakkında herhangi bir sayı belirlenmemiştir. Bu çalışmaya göre, % 95 çiftte tüp bebek tedavisinin üç kez uygulanması ve bunların başarısız olması durumunda, yeni denemelerde başarı elde etmenin zor olduğu ortaya çıkmıştır. Bu hususta uzmanların önerisine göre, tüp bebek tedavilerinde yapılacak denemelerde eşlerin hekimle görüşme yaparak belirlenmesi yararlı olacaktır.

Eşlerin tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olacaklarına dair yoğun beklentilerinin bulunması halinde, denemelerin sayısını bir hayli arttıran eşler bulunmaktadır. Uzmanlar bu hususta eşlerin kendilerini yıpratmadan yeni denemeler yapmasını sakıncalı bulmamaktadır. Deneme ardından yaşanan başarısızlıkların eşleri olumsuz yönde etkilemesi halinde, uygulamaya ara vermek hatta son vermek gerekli olabilir. Yine çok sayıda deneme ardından tüp bebekle bebek sahibi olabilen eşler bulunmaktadır.

Tüp Bebek Denemeleri Düşükle Sonlanıyorsa Ne Yapılıyor?

Öncelikle düşüklerin sebepleri araştırılmalıdır. Bunlar genetik sorunlar olabileceği gibi bağışıklık sistemindeki bozukluklara da bağlı olabilir. İkinci düşükten sonra mutlaka hem rahim içinin, hem bağışıklık sisteminin, hem de genetik nedenlerin araştırılması gerekir. Kadının yaşının ileri olmasına bağlı düşükler genellikle embriyolardaki kromozom anomalilerine bağlıdır. Bunlar bir sonraki tüp bebek denemesinde ’preimplantasyon genetik tanı’ yöntemiyle önemli ölçüde azaltılabilir.

Tüp Bebek Denemeleri Arasında Ne Kadar Süre Bekleniyor?

Uzmanlar tüp bebek tedavisinde eşlerin yaşadığı başarısız denemeden sonra yapılacak yeni denemelere daha az şans vermektedir. Burada doğru olan yeni denemelere kalkışmadan önce, başarısız denemenin sebeplerinin araştırılması olmalıdır. Saptanan sebeplere göre, yeni bir inceleme yapılarak, tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır. Belirsiz bir şekilde sürekli yeni denemelere girişmek, sadece eşlerin özellikle kadının yıpranmasına sebep olacaktır. Başarısızlığın sebebi saptanmadıkça, yeni bir denemeye girişilmemelidir. Her deneme arasındaki zaman 2 ay kadar bir süre olmalıdır. Bu zaman zarfında eşlerin hazırlanması ve kendilerine vakit ayırarak yeni denemenin başarısına katkıda bulunması uygun olacaktır. Bu hususta en doğru kararın hekimle birlikte alınması önerilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar