Suriye Gelecek Partisi nedir? SGP'nin kurucusu kimdir?

Suriye Demokratik Güçleri, 'Suriye Gelecek Partisi' adında yeni bir parti kurdu. Partinin 'Demokratik, çoğulcu, merkezi olmayan Suriye' istediği açıklandı.

Suriye Gelecek Partisi nedir? SGP'nin kurucusu kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
29 Mart 2018 Perşembe 16:37

Suriye Demokratik Güçleri ABD'nin desteği doğrultusunda Suriye Gelecek Partisi'nin kurdu. Peki ya partinin amaçları nedir? Kurucusu kimdir?

Suriye Gelecek Partisi nedir?

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri, Suriye'de yeni bir parti kurdu. Suriye Gelecek Partisi adıyla kurulan partinin sloganı "Demokratik, çoğulcu, merkezi olmayan Suriye" olarak belirlendi. Rakka'da El Fırat Stadyumu'nda 27 Mart'ta yapılan kuruluş konferansının ardından dün kurulduğu duyurulan partinin, ABD ve Türkiye arasında Suriye'deki Kürtlerle ilgili yaşanan anlaşmazlıkları çözmeye yönelik bir girişim olduğu üzerinde duruluyor. Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre yerel kaynaklar partinin Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) uzantısı olacağını, "Arap, Türkmen ve Süryanileri saflarına katacağını" açıkladı. Habere göre Rakka, Deyrezzor, Haseke ve Halep'ten 700 "siyasetçi, toplum önderi ve medya figürü" partinin kuruluş konferansına katıldı.

'ABD'NİN TALİMATIYLA KURULDU'

Jiroun'a konuşan Bağımsız Kürtler Derneği (AIK) başkanı Abdülaziz el-Tamu, Suriye Gelecek Partisi'nin ABD'nin talebiyle kurulduğunu açıkladı. ABD'nin partinin kurulması için PYD ve SDG yönetimine talimat verdiği, yeni kurulacak partinin eski sloganları ve isimleri kullanmamasını istediği belirtildi. Abdülaziz el-Tamu, ABD'nin "Türkiye'yi kışkırtmamak" ve SDG'ye desteği sürdürmek için yeni partinin kuruluşunu istediğini aktardı. Suriye Gelecek Partisi'nin kuruluşunun, ABD ile Türkiye arasındaki Menbiç görüşmelerine denk gelmesi dikkat çekerken, Suriye Çalışma Grubu'ndan Bessam el-Kavtli, "PYD'nin ismini Suriye Gelecek Partisi yapması önemsiz, isim değiştirmenin halkın fikrini değiştireceğine inanmıyoruz" dedi. Başbakan Binali Yıldırım, da Suriye Gelecek Partisi'ne ilişkin benzer bir açıklamada bulunarak, "Bazı dostlarımızı geçici bir süre kandırabilirler ama Türkiye'yi kandıramazlar" demişti.

ABD'nin "Suriye Gelecek Partisi" adımına karşın, SDG kontrolündeki bölgelerde gerilimin devam ettiği bildiriliyor. Sputnik'in haberine göre SDG kontrolündeki Rakka'da Araplarla Kürtler arasında yaşanan sorunlarda ABD'nin de rolü var. ABD ve SDG'nin bölgede mayın temizliği yapmaması sebebiyle siviller evlerine dönemezken, bölgeye gelen yardımların da çok kısıtlı olduğu söyleniyor. Rakka'nın ABD harekatı sırasında ağır hasar aldığı, kentin neredeyse tamamen yıkıldığı biliniyor. Haberde bölgede yaşanan ihtilaflar sebebiyle yeni çatışmalar yaşanabileceği aktarılıyor. Deyrezzor'da da Arap nüfusla Kürtler arasında sorunlar olduğu bilinirken, Suriye Gelecek Partisi'nin sorunu çözmek için ne gibi adımlar atacağı bilinmiyor.

SGP'nin kurucusu kimdir?

Suriye Gelecek Partisi’nin bugün gerçekleşen Kuruluş Kongresi’nde yeni yönetim belirlendi. Kongrede parti programı üzerine yapılan tartışmaların ardından parti başkanlığına İbrahim Kaftan ve genel sekreterliğe ise Hevrin Halef (Hevrîn Xelef) seçildi.Hevrin Halef, Cizre Kantonu Ekonomi Konseyi Eşbaşkanı olup Kürttür. İbrahim Kaftan Minbic (Münbiç) Kurucu Yürütme Meclisinin Eş Başkanı olup Arap'tır. Parti yönetimi 81 kişi tarafından yapılan seçimlerle belirlendi. Partinin temsilciliklere göre belirlenen yönetime göre Cizre Bölgesi’nden 21, Dêrazorê’den 7, Reqa’dan 7, Tebqa’dan 5, Kobanê, Sirîn ve Girê Spî’den 8, Minbic’ten 7, Idlib’ten 4, Heleb’ten 5, Şehba’dan 4 ve Efrîn’den 7 kişi temsilciliklerin yönetimine seçildi.

Tüm Suriye halklarını kapsayacak ulusal bir partinin yokluğu nedeniyle Suriye Gelecek Partisi’nin kuruluşu kararlaştırıldı.

Partinin amaçları şunlardır;

*Ulusal birlikteliğin güçlendirilmesi

*Demokratik ve merkezi olmayan bir Suriye’nin kurulması. Yönetmeliğinde özgürlük, çok renklilik, eşitlik ve insan hakları koruma altına alınmıştır.

*Şovenizmin her türlüsü kesinlikle ret edilir. Kürt sorunu da dahil olmak üzere ulusal sorunların uluslararası kanunlar çerçevesinde çözülmesi amaçlanır.

Birinci Madde

Siyasi Alan: Parti Suriye halklarının birliğini ve ülkenin parçalanmasına karşı mücadeleyi amaçlar.

İkinci Madde

Toplumsal Alan: Toplumsal dava, her anlamında yaşamsal bir davadır. Barınma hakkı, yurttaşların ihtiyaçlarının karşılanması, sağlık çalışmalarının güçlendirilmesi, Kadın rolünün aktifleştirilmesi, aile ve çocukların korunması ve ülkenin kuruluşunda gençlerin katılımını amaçlar.

Üçüncü Madde:

Ekonomik Alan: Ülkenin ve kurumların güçlenmesi için insani ve toplumsal ihtiyaçların yaratılması ve maddi ve tekniki ihtiyaçların giderilmesini amaçlar.

Dördüncü Madde:

Yasama Alanı: Yargının güçlenmesi, yargılamanın bağımsızlığını ve mahkemeler için bağımsız bir kanun amaçlar.

Beşinci Madde:

Basın Alanı: Basın özgür olmasını amaçlar.

Altınca Madde:

Eğitim Alanı, Bilimsel Çalışmalar ve Öğrenim: Parti demokratik prensiplerle verilen eğitim materyallerinin güçlendirilmesi, öğrenim, bilim ve eğitim materyallerinin yaratılması için çalışır.

Yedinci Madde:

Kültür Alanı: Parti Suriye’deki dillerin araştırılıp, geliştirilmesi ve ülkedeki tüm halkların kültürünün araştırılıp geliştirilmesini amaçlar.

Sekizinci Madde:

Ekolojik Savunma: Parti ekolojik savunmanın geliştirilmesi için çalışır.

Dokuzuncu Madde:

Savunma ve İç Güvenlik Alanı: Parti Suriye’de barışçıl ve ulusal yeni bir ordunun kurulması ve Suriye’de İç Güvenlik Kurumlarının kurulması için çalışır. Yine Güvenlik Güçleri’nde çalışan kadınlara yönelik evlilik kanunun iptali için çalışır.

Onuncu Madde:

Dış Siyaset: Dış ülkelerdeki ulusal ve demokratik güçlerle çalışılacak.

Kongre, programa yönelik tartışmalarla basına kapalı bir şekilde sürüyor.

*Her yurttaşın ulusal kimliği, dini ve inancına göre yaşamaya hakkı vardır.

*Komşu ülkeler ile iyi ilişkiler kurulmasını amaçlar. Yine DAIŞ çetelerinden arındırılan bölgelerde yaşayan yurttaşlara destek verilmesini amaçlar.

Kongre’de şu kararlar alınmıştır;

*Parti Suriye halklarının menfaatleri ve Suriye topraklarının birliğinin savunulması için kurulmuştur. Hiçbir bölgesel ve uluslararası devletin planları ya da hiçbir parti ve siyasi oluşumun menfaatleri doğrultusunda hareket edilmemelidir.

*Ülkedeki savaşın durdurulması ve bölge güvenliği için ortak bir çalışma yürütülmek üzere Suriye muhalefeti ile sağlam ilişkiler kurulabilinmelidir.

*Savaş koşulları nedeniyle yaşam alanlarından göç etmek zorunda kalan yurttaşların ihtiyaçları karşılanmalıdır.

*Suriye’nin birliği korunmalı ve tüm bölücü projeler ret edilmelidir.”

Kongre 81 kişiden oluşan Parti Genel Meclisi’nin kurulmasıyla sona erdi.

Yıldırım'dan 'Suriye Gelecek Partisi' açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Bosna Hersek'e hareketi öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin soruları yanıtladı. Yerel seçimlere ilişkin MHP ile ortak bir çalışmalarının olmadığını söyleyen Yıldırım, Suriye Gelecek Partisi'nin kuruluşuna ilişkin de "Sınırlarımızın etrafında böyle oluşumlar hayat bulamaz. Buna imkan vermeyiz" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar