Zağanos Paşa idam edildi mi, nasıl öldü?

Zağanos Paşa idam edildi mi, nasıl öldü? Sorusu Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde Zağanos Paşa'nın ihanetinin ortaya çıkması ardından merak konusu oldu. Zağanos Paşa idam edildi mi, nasıl öldü? Sorularının yanıtını sizler için derledik.

Zağanos Paşa idam edildi mi, nasıl öldü?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
17 Nisan 2018 Salı 23:23

Zağanos Paşa idam edildi mi, nasıl öldü? Soruları Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin 5. bölümünde Zağanos Paşa'nın Fatih Sultan Mehmed'in ağabeyi Sultan Aleaddin'in ölümünden sorumlu tutulması üzerine izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Zağanos Paşa idam edildi mi, nasıl öldü? Sorularının yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. Zağanos Paşa, 1453-1456 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet'in sadrazamlığını yapmıştır. İşte Zağanos Paşa idam edildi mi, nasıl öldü? Sorularının cevabı.

Zağanos Paşa kimdir?

Zağanos Paşa ismini denizcilikte gözetleme için zağanosdan alır. 1453-1456 yılları arasında Fatih Sultan Mehmed'in sadrazamlığını yapan Zağanos Paşa Eğitimini Edirne Enderun'da yapmıştır. Eğitimi bittikten sonra umera sınıfına dahil olmuştur. II. Murat, oğlu şehzade Mehmed'i Manisa'ya SAncak Beyliği için gönderdiğinde lalası olarak ilk önce Nişancı Mehmet Bey atamış kısa bir sürenin ardından lalalık görevi Zağanos Paşa'ya geçmiştir. Zağanos Paşa bu görevi 1449 yılına kadar yapmış, ardından da görevini Saruca Kasım Paşa'ya devretmiştir.

Zağanos Paşa, İstanbul feth edildikten sonra vezir'i azamlıktan azledilerek idam edilen Çandarlı Halil Paşa'nın yerine vezir-i azamlığa getirilmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu, Belgrad Kuşatması'nda Sırbistan'ın bir çok yerini fethetmesine rağmen şehir feth edememiş şehrin savunucusu János Hunyadi kamutasındaki Macar ordusuna karşı ağır kayıplar verilmiş ve kuşatma kaldırılmak zorunda kalınmıştır. Bu kayıpların hesabı ise Zağanos Paşa'ya kesilmiş ve  vezir-i azamlıktan azledilmiştir.

Bu meselenin ardından bazı kaynaklarda kızı da Sultan Mehmed'in hareminden atıldığı yazmaktadır. Kızını da alan Zağanos Paşa'nın Balıkesir'e sürgün edilmiştir. Zağanos Paşa Balıkesir'e yerleştikten sonra vakıflar kurmuş, cami, medrese, hamam yaptırmış ve şehrin çehresini değiştirmiştir.

Zağanos Paşa'nın hayatının geri kalanı hakkındaki bilgiler ise tam net değildir.

Bazı kaynaklarda ise 1459 senesinde Balıkesir'den geri çağrılan Zağanos Paşa. 1463'te gelişen Osmanlı Donanması'nın başına Kaptan-ı Derya olarak getirilmiş ve 1466 senesinde de Teselya ve Makedonya'ya valilik yapmıştır.

Hakkındaki diğer bir rivayete göre 1461 senesinde Trabzon'un fethinde de bulunmuş ve Trabzon'un fethi esnasında Prenses Anna ile dünya evine girmiştir 1467-1469 yılları arasında ise Trabzon'da sancak beyliği yapmıştır.

Zağanos Paşa idam edildi mi, nasıl öldü?

Zağanos Paşa 1461'de Trabzon'un feth edilmesi sonrası 1462 yılında Balıkesir'de hayatını kaybetmiştir etmiştir. Zağanos Mehmet Paşa Balıkesir'de kendi ismini verdiği Zağanos Paşa Camii'ni yaptırmış ve eşi Fatma Sultan ile bu caminin avlusunda bulunan türbede yatmaktadır.

Bundan başka yine Balıkesir'de camiye ek imaret, medrese yaptırmıştır.
Bursa'da ise camii, mektep ve köprü; Edirne'de mescit ve Tokat'ta kütüphane yaptırmıştır. Hakkında Tarihci Kadir Mısıroğlu tarafından yazılan tarihi bir roman mevcuttur.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar