Organik çay nedir, faydaları nelerdir, neden organik çay tarımına geçmeliyiz?

Organik çay nedir, faydaları nelerdir, neden organik çay tarımına geçmeliyiz soruları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rize mitinginde organik çaya geçeceğiz açıklamaları sonrası merak konusu oldu. Organik çay nedir, faydaları nelerdir, neden organik çay tarımına geçmeliyiz sorularının cevapları.

Organik çay nedir, faydaları nelerdir, neden organik çay tarımına geçmeliyiz?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:53
13 Haziran 2018 Çarşamba 19:04

Organik çay nedir, faydaları nelerdir, neden organik çay tarımına geçmeliyiz? Soruları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize mitinginde yaptığı konuşmada "Organik çaya geçeceğiz" sözlerine yer vermesi sonrası merak konusu oldu. Organik çay nedir, faydaları nelerdir, neden organik çay tarımına geçmeliyiz sorularının yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. İlk organik çay üretme fikri 1980'li yılların başında ortaya çıkmıştır.

"Organik çaya geçeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rize mitingiden organik çay ile ilgili açıklamalar şöyle;

"Çalışmalar başladı. Ülkemizde ilk defa hibrit ameliyathane de yer alacak. Bu hastanemiz yakın coğrafyamızdan gelecek yabancı hastalara da hizmet verecek. İhtiyaç sahiplerini asla kaderlerine terk etmedik. Rize'nin 2050 yılına kadarki içme suyu ihtiyacı karşılanacak. Rize-Artvin havalimanı 2021'de hizmete açılacak. Organik çaya geçeceğiz."

Organik çay nedir?

İlk organik çay üretme fikri 1980'li yılların başında ortaya çıkarken; ilk üretim 1986 yılında Sri Lanka’da gerçekleşti. Dünya piyasasına sunulması ise 1990'lı yıllarının başlarında oldu. Organik çay ne kadar üretildiyse o kadar satıldı. Bio çay olarak da adlandırılan organik çay üretiminin toplam kuruçay üretimindeki payı 2000'li yıllara kadar %0,2'lerde iken 2010'lu yıllarda %1'lere çıktı. Üretici ülkeler arasında, Sri Lanka’nın dışında Çin, Japonya, Şili, Tanzanya, Kenya, Malawi ve Arjantin ve Türkiye’de yer almaktadır.

AB'de geleneksel tarımdan ekolojik tarıma doğru bir yönelme var. Organik tarım için EEC Nr.2092/91 standartları oluşturulmuş olup, politika ve desteklemeler bu yöndedir.

Piyasada tüketilmekte olan pek çok çay organik olma özelliği göstermemektedir. Çünkü organik çayın elde edilebilmesi için büyük bir emek harcanmalıdır. Organik çayın elde edilmesi noktasında en çok dikkat edilmesi gereken husus gübre aşamasıdır. Organik çayın yetişmiş olduğu tarlada doğal gübre kullanılmakta ve sulama noktasında da yine doğal olan kaynak suyu tercih edilmektedir. Böylece elde edilen çay tamamen organik olma özelliği gösterecektir.

Organik çay nasıl tüketilir?

Bütün organik ürünlerde olduğu gibi organik çayda da dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi taze olarak tüketilmesi gerektiğidir. Ancak çay belli bir süre bekledikten sonra fermantasyonu daha iyi gerçekleşeceğinden dolayı maksimum 1 sene içerisinde tüketmek gerekmektedir.

Neden organik çay tarımına geçmeliyiz?

Organik çay tarımına geçerek,ürününüzün tamamını Çaykur’a verme garantisi ile daha yüksek gelir elde edebilir,böylelikle gelecek nesiller ve kendiniz için daha sağlıklı bir çevrenin oluşumuna katkı sağlayabilirsiniz.

Organik çayısın satışı kolay mı?

Organik ürünler artık değişen tüketici tercihleri sonucunda ”aranan ve istenilen ürünler” konumundadır.Dolayısıyla satılma ve ihraç edilme olanağı da bir hayli yüksektir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar