Hilal Cebeci gerçek bir devrimci olmaya çalışıyor!

İtalyan direniş marşı ‘Çav Bella’yı yeniden yorumlayan Hilal Cebeci, Hürriyet'e konuştu. İşte "Gerçek bir devrimci olmaya çalışıyorum" diyen Cebeci'nin röportajından öne çıkan başlıklar...

Hilal Cebeci gerçek bir devrimci olmaya çalışıyor!
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
21 Ekim 2018 Pazar 12:34

İtalyan direniş marşı ‘Çav Bella’yı (Bella Ciao) yeniden yorumlayan Hilal Cebeci, Hürriyet'ten Hakan Gence'ye konuştu. İşte "Gerçek bir devrimci olmaya çalışıyorum" diyen Cebeci'nin röportajından öne çıkan başlıklar...

- 'Çav Bella’yı yeniden yorumlamaktaki amacınız dikkat çekmek miydi?

- Bir sanatçı olarak sevdiğim bu şarkıyı yorumlamak istedim. Tabii amaç ses getirmek, konuşulmak, eğlendirmek, duyguları daha çok paylaşmak, 8 yaşındaki çocuğun diline düşürmek, 15 yaşındaki genci şarkıdan haberdar etmekti.

- Klipteki dans sahnelerine ve popo sallama figürlerinize gelelim. Neden bir direniş şarkısına bunları eklediniz?

- Elektronik dans müziği yaptım. Ben klipte dans etmeseydim insanlar bu şarkıyla dans etmeyecek miydi?

- “Çırpınırdı Karadeniz’i de böyle dans edip söyleyebilir miydi?” diyenlere cevabınız ne?

- ‘Çırpınırdı Karadeniz’i elektro dans müziğiyle söylemeyeceğim gibi dans da etmem. Bizim kültürümüzde bazı şeyler kutsal kabul edilir. Bu tarz eserler de kutsaldır, saygı duyulmalıdır. Dans ederek söylemek saygısızlık değil tabii ancak şarkının ritmine, makamına bağlı kalınmalı diye düşünüyorum.

- Siz solcu ya da devrimci misiniz?

- Kendimi sola daha yakın hissediyor, gerçek bir devrimci olmaya çalışıyorum.

- O halde sizce ideal devrimci nasıl olur?

- İdeal bir devrimci geleneklerine bağlı kalarak çağı yakalamayı bilir. Mesela yenilikçi olmalıdır, hem özgürdür hem de toplumunun özgür ve bağımsız olmasını destekler, sorgular ve sorgulatır. Korkak olmaz, kişilerle değil fikirlerle uğraşır, yasaklarla değil özgürlüklerle anılır.

- En sevdiğiniz sol içerikli slogan?

- Sol içerikli slogan değil ama çağı yakalamakla ilgili felsefem, “Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkûmdurlar”.

- Marx, Engels, Lenin... Bu isimlerden hangisini kendinize daha yakın hissediyorsunuz?

- Bana göre en iyi lider hayatını anlayabildiğiniz ve onu günlük yaşantınıza sokabildiğiniz kişidir. Mustafa Kemal Atatürk’ten daha iyi bir dünya görüşüne sahip, daha iyi bir devrimci açıkçası
tanımıyorum.

"Cüretkâr hiçbir fotoğrafım yok"

"Zamanında çok özel pozlar vermediğimin farkındayım. 50 yıl önce Türkan Şoray, Nükhet Duru, Ajda Pekkan gibi değerli sanatçılarımızdan daha cüretkâr hiçbir fotoğrafım yok. Bu denli akılda kalıyor olmasının sebebini anlıyorum; estetik bir görüntü kolay unutulmuyor. Kariyerim boyunca cinselliği hiç kullanmadım. İlk klibim yayımlandığında 'Bu kız çok seksi' dediler, oysa klipte cinsellik yoktu. Demek ki bir bakış da seksi olabiliyor."

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar