Hindistan'da dang humması alarmı: 50 kişi öldü

Koronavirüsün adeta yıkıp geçtiği Hindistan bu kez de orman tifüsü ya da dang hummasına benzeyen hastalık yayılmaya başladı. Özellikle çocukları etkileyen ve kurbanlarını çok hızlı öldürdüğü söylenen hastalık, kısa sürede 30 bin kişiye birden bulaşarak büyük panik yarattı.

Hindistan'da dang humması alarmı: 50 kişi öldü
Son Güncelleme: 4 Eylül 2021 Cumartesi 16:58
4 Eylül 2021 Cumartesi 16:37

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Hindistan'ı şimdi de 'gizemli hastalık' paniği sardı. Bir anda ortaya çıkan ve yüksek ateşle kendini gösteren hastalık ülkenin birçok yerinde görülürken kurbanların çoğunu çocuklar oluşturuyor.

Bir haftadan fazladır Hindistan'ın en kalabalık eyaleti olan Uttar Pradeş'i saran 'gizemli hastalık' paniğe yol açtı. Bu eyaletin ilçelerinde yaşayan birçok kişi, özellikle de çocuklar geceleri terden sırılsıklam olmuş halde ve çok yüksek ateşle uyanmaya başladı.

Hastalıktan etkilenenlerin çoğu eklem ağrıları, baş ağrısı, mide bulantısı ve aşırı susuzluk gibi semptomlardan şikayetçi. Bazı vakalarda kol ve bacaklarda kızarıklıklar da görülüyor.

Çoğu çocuk olmak üzere en az 67 kişi bu hastalık sebebiyle hayatını kaybetti. Yüzlerce kişi ise hastaneye kaldırıldı. Ülkede koronavirüs salgını çok yaygın olduğu için hayatını kaybedenlerin hepsine test yapıldı ve hiçbirinin Kovid-19 olmadığı ortaya çıktı.

Hindistan'ın koronavirüs mücadelesinde rahat bir nefes aldığı ve salgının ikinci dalgasının kontrol altına alınmaya başladığı bir anda ortaya çıkan bu hastalık ülkede panik yarattı ve manşetlerde 'Gizemli Hastalık' yayılıyor başlığıyla yer buldu. Yerel basına göre, Kanpur şehrinde şimdiden yaklaşık 30 bin kişiye gizemli hastalık bulaştı.

Gizemli hastalığın ne olduğu konusunda çelişkili açıklamalar var. Bazı hastaların dang humması testinin pozitif çıktığı bildirildi, ancak bazı uzmanlar hastalığın bir tür tifüs olduğunu iddia ediyor.

Gizemli hastalığın görüldüğü Agra, Mathura, Mainpuri, Etah, Kasganj ve Firozabad bölgelerinde görevli olan doktorlar yaptıkları açıklamada ölümlerin altında yatan sebebin sivrisineklerden bulaşan viral bir humma enfeksiyonu olabileceğinin altını çizdiler.

Doktorlar hastaneye yatırılan birçok hastada kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombosit sayısında büyük bir düşüş görüldüğünü ve bunun da şiddetli humma belirtilerinden biri olduğunu açıkladı.

Firozabad bölgesinin kıdemli sağlık yetkilisi Dr. Neeta Kulshrestha BBC'ye yaptığı açıklamada 'Hastanedeki hastalar, özellikle de çocuklar çok hızlı bir şekilde hayatını kaybediyor' diyerek korkuyu iyice büyüttü. Birkaç gün önce sadece bu bölgede 32'si çocuk 40 kişi aynı hastalık sebebiyle hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Dang humması, dünya çapında tropikal ve subtropikal iklimlerde, çoğunlukla kentsel ve yarı kentsel alanlarda bulunan sivrisinek kaynaklı viral bir enfeksiyon. Dişi sivrisinekler tarafından bulaşan dang, esas olarak tropikal bir hastalık ve Hindistan'da yüzlerce yıldır görülüyor. Birçok enfeksiyon sadece hafif hastalık üretirken, vakalar potansiyel olarak ölümcül komplikasyonlar geliştirebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, en şiddetli haliyle, spesifik bir tedavisi bulunmuyor.

DANG HUMMASI NASIL BULAŞIYOR? 
 
Dang humması, dünyanın en hızlı yayılan sivrisinek kaynaklı hastalık olarak biliniyor. 
 
Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaştırılır. Bu sivrisinek göreceli olarak temiz su kaynaklarını tercih ettiğinden evlerde su basmaları, kanalizasyon boruları gibi yerler bu türün yerleşimi için ideal olabilmekte, bu nedenle salgınlarda kentsel yayılım da gözlenebilmektedir.
 
DANG HUMMASI BELİRTİLERİ NELER?
 
Gribe benzer seyir gösteren hastalık, iç kanama ve ölüme yol açabiliyor. Dang humması nedeniyle çoğu çocuk, yılda 20 bin kişi hayatını kaybediyor.
 
Enfekte sivrisineğin ısırmasıyla Dang virüsü deriden girer, kana karışır ve ateşin yükselmesinden 24 saat sonra hastaların kanında bol miktarda bulunur. Dünya Sağlık Örgütünün son sınıflandırmasına göre Dang enfeksiyonları 4 klinik tipte ortaya çıkabilir:
 
Tanımlanamayan ateş veya viral sendrom
 
Klasik Dang ateşi
 
Dang hemorajik ateşi
 
Dang şok sendromu
 
Dang hemorajik ateşinde tablo, diğer semptomlarla birlikte 2-7 gün süren bir ateş ile karakterizedir. Ateşin düşmesini takiben inatçı kusma, şiddetli karın ağrısı ve nefes almada zorluk gibi belirtiler gelişebilir. Bunlar periferal damarların geçirgenliğinde aşırı artışa bağlı olarak karın ve akciğer zarı boşluklarında sıvı toplanmasıyla sonuçlanacak 24-48 saatlik bir periyodun başlangıç işaretleridir. Eğer tedavi ile düzeltilemezse dolaşım yetmezliği ve şok ile hasta kaybedilir. Dang ateşinin akla getirilmesinde şu öykü ve bulgular yol gösterici olabilir:
 
Ani başlangıçlı en az 2-7 gün süren akut ateşli hastalık,
 
Baş ağrısı, göz arkasında ağrı,
 
Kas ve eklem ağrıları,
 
Döküntü ve kanama bulguları (burun kanaması, dişeti kanaması, cilt altı kanaması…),
 
Aynı yer ve zamanda Dang vakalarının bulunması ve temas öyküsü,
 
Endemik bölgeye seyahat öyküsü,
 
KİMLER İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR?
 
Dang hastalığı birçok ülkede, Doğu Akdeniz, Afrika, Hindistan ve Uzakdoğu’da ayrıca Hawai ve Karayip adalarında, kısmen Amerika Birleşik Devletleri’nin güney eyaletleri ve Avustralya’da görülmektedir. Türkiye’ye komşu Ortadoğu ülkelerinde Dang virüsü 1 ve 2 serotipleri bulunmaktadır. Buralara seyahat edecek yolcular için risk mevcuttur. Yıl boyunca vakalar görülmekle birlikte, vaka yoğunluğu yağışın bol olduğu yıllarda artmaktadır.,
 
HASTALIĞIN TEDAVİSİ VAR MI?
 
Klinik muayene ve kan tetkikleriyle tanı konur. Virüs hastalığın 5. gününe kadar kandan izole edilebilir. Dang hastalarında HIV tarama testleri yanlış pozitif sonuç vere

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar