Kuzey Kore felaketin eşiğinde: Aşılama oranı sıfır ve gerekli ilaçlar yok

Kuzey Kore'de koronavirüs vaka sayısı 1.72 milyona ulaşırken 6 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 62'ye yükseldi . Ülke 'yüksek ateş' dediği şeyle boğuşurken uzmanlar Kuzey Kore'nin bir Covid-19 felaketinin eşiğinde olduğunu belirtiyor.

Kuzey Kore felaketin eşiğinde: Aşılama oranı sıfır ve gerekli ilaçlar yok
Son Güncelleme: 18 Mayıs 2022 Çarşamba 12:50
18 Mayıs 2022 Çarşamba 12:47

Küresel pandeminin başlangıcından bu yana ilk enfeksiyonu geçtiğimiz Perşembe günü doğrulayan Kuzey Kore'de ölü sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.

Tıbbi ekipman yetersizliği nedeniyle vaka sayısının tespit edilemediği değerlendirilen ülkede, acil durum ilan edilmiş ve son olarak ordunun salgınla mücadeleye destek vermek üzere görevlendirildiği bildirilmişti.

KORONAVİRÜS YERİNE 'YÜKSEK ATEŞ'

Ülke Koronavirüs enfeksiyonunu kabul etse de hastalığı 'yüksek ateş' olarak tanımlıyor. Son gelişme ile birlikte nedeni bilinmeyen yüksek ateş belirtisi gösteren hasta sayısı 1.72 milyona ulaşırken, 6 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ülkede yüksek ateş nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 62'ye yükseldiği bildirildi. Kovid-19 hasta sayısına dair net bir açıklama ise henüz yapılmadı.

COVİD-19 TEDAVİ REHBERİ

KCNA sağlık otoritelerinin aşırı dozda ilaç kullanımı ve diğer yanlış müdahaleleri önlemeyi amaçlayan bir Kovid-19 tedavi rehberi geliştirdiğini duyurdu. Rehberin farklı hasta türleri için kişiselleştirilmiş tedavileri içerdiği belirtilirken, tedavi programlarında hangi ilaçların yer aldığına dair bilgi ise paylaşılmadı.

AŞI TEKLİFLERİNİ REDDETTİLER

Kuzey Kore pandeminin başlangıcından bu yana sınırlarını kapalı tutarak virüsü dışarıda tutmayı amaçlamıştı. Ülke yönetimi hem Çin yapımı Sinovac aşısı hem de AstraZeneca aşıları için kendisine yapılan teklifleri reddederek nüfusuna bir Kovid-19 aşı programı uygulamadı. Bu nedenle pek çok ülkede sonuna gelinen pandeminin bu ülkede etkisi sürdürmesinden korkuluyor. 

AŞI YOK, İLAÇ YOK, KITLIK İNSANLARI SAVUNMASIZ HALE GETİRDİ

Tamamen aşısız bir nüfusa sahip olan ülkenin diğer ülkelerde Kovid-19'u tedavi etmek için kullanılan antiviral ilaçlara erişimi olmadığı düşünülüyor.

Kuzey Kore hastanelerinin ciddi vakaları tedavi etmek için çok az yoğun bakım ünitesi var ve yaşanan kıtlık nedeniyle yetersiz beslenme 26 milyonluk nüfusu ciddi hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirdi.

UZMANLAR UYARIYOR: FELAKETİN EŞİĞİ, EN KÖTÜSÜNÜ YAŞAYABİLİRLER

Uzmanlar hasta sayısının neredeyse 1,5 milyona yükseldiğini belirtirken aşı ve ilaç tedavisi sağlamak için hızlı önlem alınmadığı takdirde Kuzey Kore'nin koronavirüs felaketi yaşayacağını belirtiyor.

Kore Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden profesör Kim Sin-gon konuya ilişkin "Kuzey Kore'de güçlü bağışıklık sistemi olmayan pek çok savunmasız insan var. Resmi aşılama oranı sıfır ve gerekli ilaçlar yok. Ülke, nüfus büyüklüğüne göre pandeminin en kötü ölüm ve enfeksiyon oranlarını görebilir" dedi.

ELEŞTİRİ SESLERİ YÜKSELİYOR

KCNA, dün iktidardaki Kore İşçi Partisi'nin Politbüro toplantısına başkanlık eden Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un hükümet kurmaylarını eleştirdiği kaydedilen haberinde, "Zaman hayattır prensibinin geçerli olduğu pandemi döneminde, devletin krizle başa çıkma kapasitesindeki yetersizlik zorlukları artırdı" sözlerine yer verildi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar