Yurt dışı oyları nerede saklanıyor, ne zaman sayılacak?

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışındaki vatandaşlar 7-19 Haziran tarihleri arasında oylarını kullandılar. Türkiye’ye getirilen oylar nerede saklanıyor, ne zaman sayılacak? Detaylar haberimizde.

Yurt dışı oyları nerede saklanıyor, ne zaman sayılacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
21 Haziran 2018 Perşembe 10:58

Cumhurbaşkanı ile milletvekili seçiminin birlikte yapılacağı 24 Haziran'da, 6 cumhurbaşkanı adayı yarışacak, seçime 8 siyasi parti katılacak. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri takvimine göre yurt dışında oy kullanma işlemi 7 Haziran’da başladı 19 Haziran’da 09.00-21.00 saatleri arasında sona erdi. 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27'inci Dönem Milletvekili genel seçiminde kullanılan oylar Türkiye'ye getirildi.

Yurt Dışında Kaç Kişi Oy Kullandı?

Yurtdışında, seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 47 bin 323 seçmen için 60 ülke, 123 temsilcilikte sandık kurulurken, seçmenlerin 1 milyon 486 bin 408'i 24 Haziran için oy kullandı.

Yurt Dışı Oyları Nerede Saklanıyor?

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27'inci Dönem Milletvekili genel seçimleri için yurt dışındaki seçmenlerin kullandığı oylar, akşam saatlerinde Ankara'ya getirilmeye başlandı. Oyların bulunduğu ilk uçak, saat 21.30 sıralarında Türk Hava Yolları'na ait uçakla Esenboğa Havaalanı'na getirildi. Burada yetkililer tarafından teslim alınan oy sandıkları, polis eskortu eşliğinde TIR'larla Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi'ne götürülerek özel depolara yerleştirildi. Oy sandıklarının karşılanmasında parti temsilcileri de yer aldı.

Yurt Dışı Oyları Ne Zaman Sayılacak?

Yurt dışındaki oylar tek günde kullanılmadığı için oy pusulaları ve zarflar aynı gün sayılıp YSK’ya teslimi yapılmıyor. Her temsilcilikte oy verme işlemi tamamlandığında mühürlenen çuvallar üç kilitle açılan bir odaya kilitleniyor ve ertesi gün oy verme kaldığı yerden devam ediyor. Seçimin son günü, zarflar "açılmadan sayılarak" çuvallar ATO'ya ulaştırılmak üzere yola çıkıyor ve Türkiye'deki seçim işlemlerinin tamamlanmasına kadar da orada açılmayı bekliyor. Yurt dışında kullanılan oylar, THY'ye ait uçaklarla Ankara'ya getirildi. Tüm oy torbaları, ATO Kongre Merkezi'ndeki özel güvenlikli salona götürüldü. Oy kullanma işleminin sona ermesine kadar muhafaza edilecek. Yurt dışı oyları, 24 Haziran'da saat 17.00'de oy verme işleminin sona ermesinin ardından sayılmaya başlanacak.

24 Haziran seçimlerinde yurt dışı oylarının dağılımı nasıl olacak?

Bir seçim bölgesine aktarılacak yurt dışı oy sayısı, o seçim bölgesindeki geçerli oy sayısı ile doğru orantılı olacak. Yurt dışında kullanılan oyların toplamının 1 buçuk milyon olduğu varsayılırsa, örneğin Kayseri'ye il genelindeki geçerli oy sayısının oranı kadar oy gönderilecek. Bu oran yüzde 5 ise, yurt dışı oyların toplamının yüzde 5'i bu kente aktarılacak.. Gurbetçi, oyunu bir ittifak yönünde kullanmışsa ittifakın oyuna dahil edilecek.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar