Kalın’dan Yunanistan kararı açıklaması: Bu kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi gerekir

Yunanistan yargısı 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası ülkelerine kaçan darbecilere iltica hakkı verilmesini kararlaştırdı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Dışişleri Bakanlığı karar hakkında açıklama yaptı.

Kalın’dan Yunanistan kararı açıklaması: Bu kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi gerekir
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
22 Ağustos 2018 Çarşamba 10:46

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz gecesi yapılan darbe girişimi sonrası darbeci askerlerden bazıları kaçarak Yunanistan’a sığınmıştı. Yunanistan kaçan darbeci askerler hakkında nihai kararı verdi.

Danıştay Genel Kurulu, darbecilerden Süleyman Özkaynakçı için verilen iltica hakkına Yunan hükümetinin yaptığı itiraza yönelik nihai kararını açıkladı.

Emsal teşkil edecek kararda, hükümetin itirazı reddedilerek, firari eski askerlere iltica hakkı tanınmasına hükmedildi.

Cenevre Sözleşmesine atıfta bulunulan kararda, Özkaynakçı'nın darbe girişimine katıldığına ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğuna yönelik yeterli delil olmadığı ifade edildi.

Danıştay tarafından verilen kararın ardından, Özkaynakçı için seyahat belgesi temin edilebilecek.

Yunan basınına göre, askeri bir bölgede koruma altında bulunan darbeci askerlerin 3'üne daha Yunan İltica Dairesi tarafından iltica hakkı tanınmıştı. 

“YUNANİSTAN TÜRKİYE’NİN DÜŞMANLARINDAN YANA TAVIR ALMAKTADIR"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik Twitter üzerinden açıklama yaptı. Yunanistan'ın kararını eleştiren Çelik açıklamasında şunları ifade etti:

“Yunanistan'da Danıştay, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan darbecilere iltica hakkı verilmesini kararlaştırdı. Yunan yargısı darbecileri himaye eden skandal bir karara daha imza atmış oldu. Geçmişte darbelerden acı çekmiş Yunanistan’da yargı makamlarının darbecileri himaye eden kararlara imza atması, hukukun bir kenara bırakıldığını, başka amaçlarla hareket edildiğini gösteriyor. Darbeciler milletimizin ve devletimizin en tehlikeli düşmanlarıdır. Yunan yargısı verdiği kararlarla Türkiye’nin düşmanlarından yana tavır almaktadır."

DIŞİŞLERİ'NDEN YUNANİSTAN'IN KARARINA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

Yunanistan Danıştayı, 15 Temmuz hain darbe girişiminin faillerinden Süleyman Özkaynakçı’ya iltica hakkı tanınmasına Yunanistan Hükümetinin itirazını reddederek skandal bir karara daha imza atmıştır.

Yunanistan Danıştayının bu kararı Yunanistan’ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğu gibi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesinin de ihlali niteliğindedir.

Yunanistan, darbeci hainlerin iadesini defalarca reddederek Türk milletinin vicdanını yaralayan bu tür kararlara zemin hazırlamıştır. Yunan makamları, uluslararası yükümlülüklerini dahi çiğneyecek kadar hukuk anlayışından yoksun yargı mekanizmalarına sığınarak darbeciler için ülkelerinin güvenli liman olmasına daha fazla müsaade etmemelidir."

KALIN: BU KARARIN AB DAHİL BÜTÜN TARAFLARCA REDDEDİLMESİ GEREKİR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Yunanistan’ın verdiği karar hakkında, “Yunanistan Danıştayı, bir darbeciye iltica hakkı tanıyarak uluslararası anlaşmaları çiğnemiş ve Yunanistan’ın darbeciler ve teröristler için güvenli bir ülke olduğunu ifade etmiştir. Bu skandal kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi ve kınanması gerekir” dedi

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar