Yeni başlayan bakanların maaşları ne kadar 2018?

9 Temmuz 2018 itibarı ile Cumhurbaşkanı sistemiyle yeni dönem resmen başladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabinesindeki yeni bakanları açıklamasının ardından bakanların alacakları maaş merak edilmeye başladı. Peki ya göreve yeni başlayan bakanlar ne kadar maaş alacak?

Yeni başlayan bakanların maaşları ne kadar 2018?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
12 Temmuz 2018 Perşembe 09:17

24 Haziran seçimlerinin sonuçlanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı sistemi aktif hale geldi. Milletvekili olanların isimlerinin açıklanmasından ve yeni bakanların isimlerinin açıklanmasının ardından bakanların alacakları ücret yeni sistem kadar merak edilmeye başladı. Yeni dönemde bakan maaşlarının ne kadar olacağına dair çok fazla bilgi yer alıyor. Bu yazımızda yeni sistemde göreve başlayacak bakanların aylık ücretleri hakkında bilgi vereceğiz.

Bakanların maaşları neye göre belirlenir?

En Yüksek Devlet Memuru ifadesi Başbakanlık Müsteşarı için kullanılmaktadır. Dolayısıyla milletvekili ve bakanların maaşlarının kıstas alındığı maaş Başbakanlık Müsteşarı’na ödenen maaştır. Başbakanlık Müsteşarı için ödenecek maaş tutarı ise 3056 sayılı Kanun’da düzenlenmiştir. 3056 sayılı Kanun’un Sözleşmeli Personel başlıklı 35’inci maddesinde; “Başbakanlık merkez teşkilatında, müsteşar kadrolarına atananlar atandıkları kadrolarda sözleşmeli olarak da, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın çalıştırılabilir. Bu şekilde istihdam edilen müsteşara 56.400 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ücret ödenir. Ocak, Nisan, Haziran, Temmuz, Ekim ve Aralık aylarında birer aylık ücreti tutarında ikramiye verilir."

3055 sayılı Başbakan ve Bakanların Temsil Ödenekleri İle Dışarıdan Atanan Bakanların Ödenek ve Yollukları Hakkında Kanun’un 1’inci maddesinde Başbakana ve Bakanlara, 5000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda temsil ödeneği verileceği ifade edilmiştir. Buna göre, milletvekili maaşlarına ilave olarak 5.000 gösterge rakamının maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutarda bakan ödeneği ilave edildiğinde bakan maaşı ortaya çıkmaktadır. Yani bakanlara ödenen maaş milletvekillerine ödenen maaştan 589,7 TL daha fazladır.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile kabineyi oluşturan 16 bakan, göreve başladıkları 10 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere 21 bin 150 lira maaş almaya başlayacak. Bu maaşa ayrıca temsil ödeneği olarak 589 lira 70 kuruş ödenecek. Böylece Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların eline aylık net 21 bin 739 lira 70 kuruş geçecek. Oktay'ın maaşı Cumhurbaşkanlığı ödeneğinden, bakanların maaşı ise yönettikleri bakanlıkların bütçesinden ödenecek. Vekalet durumunda bu tutarlara ilave ödeme yapılmayacak. Milletvekilliğini bırakıp kabineye giren 4 bakan, bakan da milletvekilliğine göre ayda 589 lira 70 kuruş daha fazla ücret almış olacak.

Cumhurbaşkanı, başbakan, milletvekili ve bakanların emekli maaşları nasıl hesaplanır?

5510 sayılı Kanun’un 43’üncü maddesinde; Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, bakanlar ve milletvekillerine emekli maaşının nasıl bağlanacağı detaylı bir şekilde izah edilmiştir. Buna göre bağlanacak emekli maaşı hesabı şu şekilde yapılmaktadır;

2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Cumhurbaşkanı’na verilecek yıllık ödenek 708.000 TL olarak belirlenmiştir. 2018 yılı için belirlenen Cumhurbaşkanı aylık ödeneği ise: 708.000 ÷ 12 = 59.000 TL’dir. Buna göre Cumhurbaşkanı’nın emekli aylığı: 59.000 x % 40 = 23.600 TL’dir.

TBMM Başkanı ve Başbakan’ın emekli aylığı ise Cumhurbaşkanı emekli aylığının % 75’idir. Buna göre Başbakan’a ödenecek emekli aylığı; 23.600 x % 75 = 17.700 TL’dir. Milletvekili emekli maaşı ise; Cumhurbaşkanı’nın emekli aylığının % 45’idir. Bu tutar ise 23.600 x % 45 = 10.620 TL’dir.

YENİ KABİNEDE KİMLER VAR?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Fuat Oktay

Adalet Bakanı: Abdülhamit Gül

Milli Eğitim Bakanı: Ziya Selçuk

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı

Tarım ve Orman Bakanlığı: Bekir Pakdemirli

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kurum

Milli Savunma Bakanı: Hulusi Akar

Ticaret Bakanı: Ruhsar Pekcan

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez

Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank

Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca

İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Mehmet Cahit Turhan

Hazine ve Maliye Bakanı: Berat Albayrak

Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Muharrem Kasapoğlu

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Ali En beğenilen yorum
Cok guzel