Yalova’da şap hastalığı görüldü! Şap hastalığı nedir?

Şap hastalığının görülmesi üzerine Yalova karantina altına alındı.

Yalova’da şap hastalığı görüldü! Şap hastalığı nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
24 Şubat 2018 Cumartesi 11:41

Yalova’da şap hastalığının görülmesi nedeniyle il karantina kapsamı altına alındı. Yalova’ya hayvan girişine ve ilden hayvan çıışına izin verilmiyor. Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, şap hastalığının görünmesi üzerine aşılama çalışmalarına başladı. Yalova karantina altına alındı.

Yalova’ya dışarıdan hayvan girişine ve ilden hayvan çıkışına izin verilmiyor. Yalova Jandarması bu konuda güvenlik önlemleri alarak kontroller gerçekleştiriyor. Karantinanın şap hastalığının tamamen ortadan kalkana kadar devam edeceği belirtildi.

Öte yandan, şap hastalığının bulaştığı hayvanlar veteriner kontrolünde tutuluyor. Yetiştiriciler, şap hastalığının yetişkin hayvanlardan çok buzağılara zarar verdiğini ve ölümlerin de buzağılarda meydana geldiğini belirtiyorlar.

 Şap hastalığı nedir?

Hayvanlarda yüksek ateşle, ağızda ve tırnaklar arasında kabarcıklar oluşmasıyla beliren bulaşıcı bir hastalık.

Direk temas, enfekte ve duyarlı hayvanlar arasında en yaygın bulaşma formudur. Şap hastalığı mihraklarının yaklaşık %95' inde bulaşma direk temasla olur. Birbirlerine çok yakın mesafede bulunan hayvanlar arasında oluşan aerosol bulaşma direk temasın en önemli yoludur. Şap virüsü hayvanların soludukları havada enfeksiyondan beş gün sonrasına kadar bulunabilmektedir. Solunan havada domuzların, sığır ve koyunlara oranla daha fazla virus çıkardıkları tespit edilmiştir. Sığırlar geniş solunum hacimleri ile hava yolu ile enfeksiyona en duyarlı olan hayvanlardır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar