Tayvan geriliminde ' 'barışçı yollarla birleşme' mesajı

Çin ve Tayvan arasında Halk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümünde 1 Ekim ve izleyen günlerde savaş uçaklarının Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Sahası ilan ettiği bölgeye girmesiyle başlayan gerginlikte 'barışçıl yolla birleşme' mesajı verildi.

Tayvan geriliminde ' 'barışçı yollarla birleşme' mesajı
Son Güncelleme: 9 Ekim 2021 Cumartesi 16:53
9 Ekim 2021 Cumartesi 16:50

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Tayvan'a yönelik açıklamalarda bulundu. Şi, Tayvan sorununun Çin ulusunun zayıf ve kargaşa içinde olduğu bir dönemden kaynaklandığını, ulusal uyanışın gerçeğe dönüşmesiyle sorunun da çözüleceğini belirterek "barışçı yollarla birleşme" mesajı verdi.

Çin haber ajansı Xinhua'nın yer alan habere göre, Devlet Başkanı Şi, Çin Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yolunu açan 1911 devriminin 110. yıl dönümü vesilesiyle Büyük Halk Meclisinde düzenlenen toplantıda konuştu.
Konuşmasında, Tayvan sorununun Çin ulusunun zayıf ve kargaşa içinde olduğu bir dönemden kaynaklandığını, ulusal uyanışın gerçeğe dönüşmesiyle sorunun da çözüleceğini belirten Şi, "Bu sonuç, Çin tarihinin genel eğilimince belirlenecektir fakat daha önemlisi Çin halkının ortak iradesidir" dedi.

Şi, barışçı koşullardaki bir uyanışın Tayvan dahil tüm Çin ulusunun çıkarına olacağına işaret ederek "Tayvan Boğazı'nın her iki yakasındaki vatanseverler, tarihin doğru tarafında konumlanmalı ve Çin'in topyekun birleşmesini, Çin ulusunun topyekun uyanışını sağlamak için el ele vermelidir" ifadesini kullandı.

Tayvan sorununun tamamen Çin'in iç sorunu olduğunu ve hiçbir dış müdahaleye konu edilemeyeceğini vurgulayan Şi, "Ülkemizin topyekun birleşmesi gerçekleştirilebilir ve gerçekleştirilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar