Soyağacı tekrar açıldı mı, soyağacı sorgulama nasıl yapılır?

Bir süre önce e- devlet üzerinden hizmete sunulan ve yoğun talep üzerine kapatılan Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama işlemi yeniden hizmete girdi. Peki sorgulama işlemi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…

Soyağacı tekrar açıldı mı, soyağacı sorgulama nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
15 Şubat 2018 Perşembe 07:28

 Hizmete girdikten sonra yoğun talep üzerine kapanan Alt-Süt Soy Bilgisi Sorgulama hizmeti yeniden açıldı.

Teknik çalışmalar yüzünden kullanılamayan soyağacı sorgulamaya artık erişim sağlanabiliyor. Peki, e-Devlet soyağacı sorgulama nasıl yapılır? İşte e-Devlet Alt-Üst Soy Bilgisi sorgulama işlemleri…

Alt-üst soy bilgisi sorgulama

E-Devlet üzerinden gerçekleştirilen soyağacı sorgulama yeniden aktif hale geldi. Yoğun ilgi gören Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama hizmetini kullanmak isteyen vatandaşlar, soyağacı sorgulama nasıl yapılır, sorusuna yanıt arıyor. Hizmetten faydalanabilmek için öncelikle e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonuna 'Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama' yazın ve gelen ekrana tıklayın. Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. Hizmete tıkladıktan sonra, Alt-Üst Soy Belgesi karşınıza çıkacak. Sistem 1800'lü yıllara kadar soy bilgisi gösteriyor.

E Devlet soyağacı sorgulama nasıl yapılır? Alt-Üst soy bilgisi sorgulama

Vatandaşlar kullanıcı adı ve şifreleriyle E Devlete giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altyapısı üzerinden alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmetini kullanabiliyor.

Sisteme giren vatandaşlar "belge oluştur" diyerek geçmiş yıllara ait soy ağaçlarını görebiliyor.

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği hizmet sayfasının ise yaşanan yoğunluk nedeniyle zaman zaman kilitlendiği görüldü.

E-Devlet resmi sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr adresini açarak, kullanıcı girişi bölümünden giriş seçeneklerinden birini seçerek giriş yapınız.

Daha sonra "Hizmetler" kısmına gelerek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kategorisini seçiniz. Bu bölümde alt kategorilerinde "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" seçeneğini seçin.

E-DEVLET SOYAĞACI SORGULAMA İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYIN

Soy ağacı Nedir?

Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiştir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi "Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler." hükmündedir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.

Bu nedenle, kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21'inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8'inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar