PKK'nın Öcalan'dan sonraki lideri öldürüldü!

PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın, "Benden sonra yerime geçecek" dediği terörist Ali Haydar Kaytan öldürüldü. Peki, Ankara'daki Merasim Sokak ve Güvenpark saldırılarının da talimatını veren PKK'lı teröristin örgüt için önemi neydi? İşte bu sorunun cevapları...

PKK'nın Öcalan'dan sonraki lideri öldürüldü!
Son Güncelleme: 18 Kasım 2021 Perşembe 14:37
18 Kasım 2021 Perşembe 14:33

PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın "kendisinden sonra örgütte sözü geçecek kişi" olarak tanımladığı PKK/KCK'nın kurucularından "Fuat" kod adlı Ali Haydar Kaytan'ın etkisiz hale getirilmesi için terörle mücadeledeki en uzun soluklu operasyonlardan biri gerçekleştirildi.

Operasyon korkusuyla sürekli yer değiştiren sözde KCK Yürütme Konseyi Üyesi Kaytan'la ilgili MİT tarafından çok yönlü bir istihbarat çalışması yapıldı. Bu kapsamda insansız hava araçları da kullanılırken ayrıca sahadan da farklı istihbarat bilgileri toplandı. Uzun süreli bir çalışmanın sonucunda MİT ve TSK'nın, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği ortak operasyon sonucu Kaytan'ın konumu tespit edilerek, öldürüldü.

PKK'NIN ÖCALAN'DAN SONRAKİ LİDERİ

Peki, Ankara'daki Merasim Sokak ve Güvenpark saldırılarının da talimatını veren PKK'lı teröristin örgüt için önemi neydi? Bu sorunun yanıtını SuperHaber yazarı Ceyhun Bozkurt verdi.

Bozkurt, MİT ve TSK'nın başarılı operasyonu hakkında, "MİT-TSK ortak operasyonuyla etkisiz hale getirilen Ali Haydar Kaytan, 1972 yılında teröristbaşının tanıştığı ilk elebaşıdır. Öcalan, Kaytan ile tanıştıktan sonra ilk örgütsel çalışmalarına başlıyor. Yani elebaşı Kaytan, terör örgütünün tarihidir ve örgütte çok etkilidir." değerlendirmesinde bulundu.

PKK'NIN ALEVİ KANADININ TEMSİLCİSİYDİ

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ise operasyon hakkında, "PKK/KCK’nın en önemli adamlarından biri Kod Fuat, Ali Haydar KAYTAN da artık ölümsüzleştirildi! 55 masumun canını verdiği ve tam 436 masumun yaralandığı Ankara Merasim Sokak ve Güven Caddesi eylemlerinin sorumlusuydu. PKK/KCK en üst yönetim organı Yürütme Konseyi üyesiydi." yorumunu yaptı.

Diğer yandan öldürülen Kaytan'ın, PKK'nın Dersim-Alevi kanadını temsil ettiği de biliniyor.

ALİ HAYDAR KAYTAN KİMDİR?

PKK'nın kurucu kadrosunda yer alan KCK Yürütme Konseyi üyesi.

Tunceli doğumlu olan Kaytan, 12 Eylül Darbesi'nden sonra yurt dışına kaçtı ve PKK'nın Kuzey Irak'taki eğitim kamplarından birinin komutanlığını üstlendi.

Ardından PKK'nın merkez komitesine seçildi. Örgüt kararıyla evlendiği "Seher" kod adlı Cemile Merkit, Mayıs 1982'de Bekaa Vadisi'nde öldürüldü.

Kaytan daha sonra örgüt temsilcisi olarak Avrupa'ya gönderildi.

1988'de Batı Almanya'da tutuklandı.

1994'te serbest bırakıldıktan sonra örgütün lider kadrosuna yeniden alındı.

28 Ekim 2015'ten beri, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "en çok aranan teröristler" listesinin kırmızı kategorisinde yer alıyordu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar