Oy pusulasının fotoğrafını paylaşmanın cezası nedir?

Türkiye bugün büyük bir seçim için sandık başında. Milyonlarca seçmen oyunu kullanmak için saat 8.00’den itibaren oy kullanacakları okullara gitti. Peki ya oy kullanan kişinin oy pusulasının fotoğrafını sosyal medyadan paylaşmasının cezası nedir?

Oy pusulasının fotoğrafını paylaşmanın cezası nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
24 Haziran 2018 Pazar 15:42

Türkiye bugün sabah saat 8.00’den itibaren sandık başına giderek oyunu kullandı. Oy kullanma saatinin sonra ermesine saatler kaldı. Birçok kişi oy kullanmaya gittiğinde kullandığı oy pusulasının fotoğrafını sosyal medyadan paylaşıyor. Ancak oy pusulasının sosyal medya üzerinden paylaşılması yasal değil.

Oy pusulasının fotoğrafını paylaşmanın cezası nedir?

Milyonlarca seçmenin sandık başına gittiği 24 Haziran’da, sosyal medyada paylaşılan oy pusulaları tartışma konusu oldu. Yasaya göre, cep telefonu veya her hangi bir, görüntü kaydedici cihaz ile kabine girmek yasak. Hukukçular, kullandığı oyun pusulasını sosyal medya hesaplarında paylaşan kişilerin, yasaya göre suç işlediği uyarısı yaptı. Uzmanlar, oy kabinine cep telefonlarını sokan ve oy pusulasının fotoğraflarını sosyal medya hesaplarına paylaşan kişilere ise uyardı. Yasaya göre, söz konusu kişiler hep hapis cezası hem de idari para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Yasaya göre, kullandığı oyu sosyal medyada paylaşan kişi 250 TL idari para cezası kesilir. Yasanın 130’ncu maddesine göre, de bu kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilir. Seçmenler, oy pusulalarının fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşamaya devam ederken, kanun, seçmenin oy verme kabinine cep telefonu ya da herhangi bir görüntü kaydedici ile girmesini açıkça yasaklıyor.

8 Nisan 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun ile milletvekili seçimi kanununda değişiklik yapılmasına dair kanunun 18'inci maddesinde bu durum için şöyle deniliyor:

"Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasaktır. Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilir ve oy kullanma işlemi bittikten sonra seçmene iade edilir."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar