Nebati'den TÜİK tartışmalarına yanıt: Müdahale söz konusu değil

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer'in "TÜİK’e bakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı makamından açıklanacak verilerle ilgili herhangi yazılı ya da sözlü talimat verilmiş midir?" soru önergesine yanıt verdi. Nebati, "TÜİK’in ürettiği istatistiklere hiçbir makam veya merciden müdahale edilmesi söz konusu değildir" dedi.

Nebati'den TÜİK tartışmalarına yanıt: Müdahale söz konusu değil
Son Güncelleme: 7 Temmuz 2022 Perşembe 13:22
7 Temmuz 2022 Perşembe 13:20

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları ile ENAG'ın açıkladığı rakamlar arasında oluşan fark gittikçe artınca CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Sümer, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin cevap vermesi için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre Sümer önergesinde, “Aynı istatistikleri aynı verilerle açıklayan farklı araştırma gruplarının özellikle enflasyon rakamını daha yüksek bulmasının nedenleri nelerdir? TÜİK’e bakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı makamından açıklanacak verilerle ilgili herhangi yazılı ya da sözlü talimat verilmiş midir?” sorularını yöneltti.

Önergeye yanıt veren Nebati, şöyle dedi:

"4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 599’uncu maddesinde ‘Kurum çalışanları ile diğer uygulayıcı birimlere veri kaynakları, istatistiki yöntem ve süreçlerinin seçimi, dağıtımın içerik, şekil ve zamanı ve istatistiki gizliliğin uygulanması başta olmak üzere, hiçbir konuda talimat verilemez’ hükmü yer almaktadır. TÜİK’in ürettiği istatistiklere hiçbir makam veya merciden müdahale edilmesi söz konusu değildir.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar