için kaldı

Mesaj ve arama engelleme servisi açıldı!

Tüketiciden gelen şikayetler üzerine oluşturulan ve ticari SMS, e-posta ile sesli aramaların tek tıkla engellenebileceği Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) kullanıma açıldı.

Mesaj ve arama engelleme servisi açıldı!
Son Güncelleme: 9 Ocak 2021 Cumartesi 13:32
9 Ocak 2021 Cumartesi 12:28

Ticaret Bakanlığı, 7 Ocak'ta yaptığı yazılı açıklamayla tüketicilerin istenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalar gibi ticari elektronik iletileri engelleyebilmesi amacıyla oluşturulan İleti Yönetim Sistemi'nin (İYS) kullanıma açıldığını duyurdu. Firmalar artık reklam, tanıtım içerikli telefon mesajı ve elektronik postaları denetimsiz veya izinsiz olarak tüketiciye gönderemeyecek. Tüm kuruluşlar sahip oldukları dataları İYS'ye yüklemek ve izinlerini onaylatmak zorunda.

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasında 150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen sürenin de 31 Aralık 2021 tarihinde sona erdiği hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Vatandaşlarımız ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını bugünden itibaren 16 Şubat 2021 tarihine kadar e-Devlet üzerinden veya ‘www.iys.org.tr’ adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecektir.

Tüketicilerimiz söz konusu onayları 1 Haziran 2021-16 Temmuz 2021 tarihleri arasında kontrol edebilecektir. Belirlenen süreler içinde vatandaşlarımız tarafından ret hakkının kullanılmaması halinde, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ye aktarılan veriler onaylı sayılacaktır.

Söz konusu süreler mevcut onayların kontrolüne ilişkin olup, bu tarihlerden sonra da tüketicilerimiz diledikleri tarihte İYS üzerinden ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecektir."

Engelleme işlemi nasıl yapılacak?

1- İYS ana sayfasına buradan ulaşın.

2- Sayfanın sağ üst köşesindeki 'Vatandaş Girişi‘ne tıklayın.

3- Bu adımda isterseniz e-Devlet üzerinden isterseniz de telefon numaranız ya da e-posta adresiniz ile giriş yapabilirsiniz.

4- Telefonunuza SMS ile gelen doğrulama kodunu onayladıktan sonra ekranda SMS gönderme ve arama izni bulunan firmaların listesi çıkıyor. Bu listeden gönderimini iptal etmek istediğiniz şirketin üzerine tıklayın.

5- Karşınıza seçtiğiniz şirkete hangi tarihte ileti ve arama onayı verdiğinizi gösteren bir ekran çıkacak. Bu sayfada hangisini iptal etmek isterseniz, onay tikine basıp RET konumuna getirin ve kaydedin.

İşlem gerçekleştikten sonraki 3 iş günü içinde iletişim adresinize ticari elektronik ileti gönderimi durdurulacaktır. Listede size ileti ve arama izni olan bir şirketi göremiyorsanız henüz İYS’ye kaydolmamış olabilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar