Man Adası nerede? Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği Man Adası nerede?

Man Adası! Man Adası nerede? Partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik iddialarını açıklayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği Man Adas

Man Adası nerede? Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği Man Adası nerede?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
28 Kasım 2017 Salı 14:51

Man Adası, İrlanda Denizi’nde yer alan küçük bir adadır. İrlanda ve İngiltere arasında bulunan küçük bir ada konumundaki Man Adası'nın nüfusu yaklaşık 81 bin olarak bilinmektedir. Öte yandan Man Adası'nda krallık yönetimi vardır ve İngiltere’ye bağlı olan krallık 1765 yılında kurulmuştur.

Birleşik Krallık'a bağlı bir ada olan Man Adası, özerk bir yönetim benzer. Yani Man Adası iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde Birleşik Krallık’a bağlıdır.

'KRALİÇE ELIZABETH MAN'İN EFENDİSİ'

Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth aynı zamanda Man Adası’nın devlet başkanıdır. Kraliçe'nin adada kullanılan bir de unvanı var.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Man Adası'ndaki unvanı “Man’ın Efendisi”dir. Söz konusu unvan hem kadın hem de erkekler için kullanılabilirken, Birleşik Krallık ve Hindistan kraliçesi Victoria, “Man’ın Hanımefendisi” unvanını kullanmayı tercih etmişti.

KRALİÇENİN VEKİLİ VALİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin bugünkü grup toplantısında bahsettiği Man Adası'nın resmi yönetimi devlet başkanı olan kraliçenin vekili konumundaki bir valiye (İngilizce: Lieutenant Governor) bağlıdır; fakat son zamanlarda bu merci, adanın yürütme organı olmaktan çıkmış ve daha çok seremoniler ile ilişkili devlet başkanı rolünü almıştır.

Resmi olarak Man Adası egemenliği, adı Tynwald olan, bir parlamentoya dayanır. Tynwald’ın 1000 yılı aşkın bir geçmişi olduğu ve dünyada en eski parlamento tipindeki yasama organı olduğuna dair bilgiler mevcut.

EN ESKİ PARLAMENTOYLA YÖNETİLİYOR

Man Adası'nın yönetimini sağlayan ve en eski parlamento yasama organlarından biri olduğu ifade edilen Tynwald Parlamentosu, İngiltere'de parlamentonun Avam ve Lordlar Kamarası olarak ayrılması gibi iki bölüme ayrılır.

PARLAMENTO İKİYE AYRILMAKTA

Bu yönetim biçiminde parlamento, House of Keys (Anahtarlar Evi) ve Yasama Konseyi'nden oluşur.

House of Keys (Anahtarlar Evi), 5 yılda bir yapılan seçimle gelen 24 mebus üyeden oluşur. Yasama Konseyi ise Tynwald Başkanı, Başsavcı (Attorney-General), Anglikan Sodor ve Man Başpiskoposu, 3 tayinle seçilmiş kişi ve Anahtarlar Evi tarafından seçilen 8 mebustan meydana gelir.

İNGİLTERE'YE BAĞLI ÖZERK BİR ADA

Genellikle Man Adası yasama organı Birleşik Krallık Parlamentosu’ndan geçen yasaları aynen kabul eder; ama bazı konularda özerk yasalar çıkarır. Örneğin; Man Adası asgari evlenme ve otomobil kullanabilme yaşı 16’dır (Birleşik Krallık’taysa 18)

Tynwald’da çoğunluğu bulunan parti başkanı bir Man Adası Hükümeti oluşturur. Man Adası Hükümeti Başkanı, seçtiği Bakanlar Heyeti ve Man Adası devlet daireleri başkanları ile birlikte adanın yürütme mercileridir.
Man Adası Avrupa Birliği üyesi değildir ancak AB ile yapılan antlaşmalar uyarınca sınırlı şekilde mal dolaşımına izin verilmektedir.

MAN ADASI BAYRAĞI VE ARMASI

Man Adası bayrağı ve devlet arması bir üçgen şeklini alan üç bacak göstermektedir.

Öte yandan Man Adası kuyruksuz kedisiyle ünlü olmakla birlikte, bu üç bacaklı şekil ve kedilerin neden kuyruksuz olduğuna dair birçok yerel efsane vardır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar