Kurum: Türkiye Yüzyılında, “Bisiklet Ağları İle Örülmüş Bir Türkiye’yi” hep birlikte yaşayacağız

Bakan Kurum, “Nefes alan şehirler ve hareketli insanlar” konseptiyle bugün tam 1.615 kilometre bisiklet yolunu, 1.200 kilometre yeşil yürüyüş yolu ve çevre dostu sokağı, yine 11 bin metrekare gürültü bariyerini vatandaşlarımıza sunduk. Şimdi kalan bisiklet yolları ve yeşil yürüyüş yolu için hızla çalışıyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılında, “Bisiklet Ağları İle Örülmüş Bir Türkiye’yi” hep birlikte yaşayacağız” dedi.

Kurum: Türkiye Yüzyılında, “Bisiklet Ağları İle Örülmüş Bir Türkiye’yi” hep birlikte yaşayacağız
Son Güncelleme: 9 Kasım 2022 Çarşamba 14:28
9 Kasım 2022 Çarşamba 14:24

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı.

81 ilde gerçekleştirilen millet bahçeleri hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, “Medeniyetimizin bahçe kültürünü, şehirlerimizin kalbinde, en değerli alanlarında yeniden canlandırıyoruz. Ecdadımızın bizlere emanet ettiği en değerli şehircilik mirası, insan, doğa ve çevre merkezli bir anlayışla yaptığımız, 81 ilimizde 81 milyon metrekare hedefiyle fidanlarla buluşturduğumuz millet bahçelerimizdir.” ifadelerini kullandı.

“Millet bahçelerimizin şu anda 152’sini halkımıza kazandırdık, 310’unun da çalışmaları sürüyor”

Millet Bahçeleri içerisinde yer alan bisiklet yolu ve yeşil yürüyüş yollarında hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, “Millet bahçelerimiz içerisinde yer alan 105 kilometre uzunluğundaki bisiklet yolu, 160 kilometre uzunluğundaki yeşil yürüyüş yolunda yüzbinlerce kardeşimiz sağlıklı bir hayatı adımlıyor. On binlerce öğrenci kardeşimiz, şu saatlerde, her yaşa hitap eden kütüphanelerde ders çalışıyor. Bugün ülke genelinde 71.2 milyon metrekare büyüklüğe ve 462 sayısına ulaştırdığımız millet bahçelerimizle, hem yeni afet toplanma alanları üretiyor hem de kirliliği emecek karbon yutak alanlarımızı arttırıyoruz, iklim değişikliğiyle mücadelemize katkı sunuyoruz. Cumhuriyet tarihimizin genişlik ve sayı olarak en büyük yeşil alan adımı olan millet bahçelerimizin şu anda 152’sini halkımıza kazandırdık, 310’unun da çalışmaları sürüyor.” diye konuştu.

“Bugün Türkiye, korunan doğal alan büyüklüğünü yüzde 10,3’ten, yüzde 12,58’e çıkarmıştır”

Türkiye’nin yeşil hayat damarları olan ve 22 ili kapsayan ekolojik koridor çalışmalarının da hızla devam ettiğini bildiren Bakan Kurum, “Bugün Türkiye, korunan doğal alan büyüklüğünü yüzde 10,3’ten yüzde12,58’e çıkarmıştır. Bu oranı, OECD ortalaması olan yüzde 17’ye ve daha da üzerine çıkarmak, gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakmak için gayretle çalışıyoruz. Bu noktada Ayder ve Salda Gölü’müze ayrı bir parantez açmak isterim. Ayder Yaylamızda, doğal dokuyu korumak amacıyla çok titiz bir çevre ve doğa koruma projesi yürütüyoruz. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, otel ve yerin altındaki otoparkıyla; göreni hayran bırakan Ayder’i eski günlerine taşıyoruz. İnşallah 2023 yılı başında milletimiz bambaşka bir Ayder’le karşılaşacak. Doğa harikası Salda Gölü'müzü koruma bölgesi ilan ettik. Tüm kaçak yapıları yıktık. Çöp dağlarını ve konteynerleri ortadan kaldırdık. Beyaz Adalar’a ziyaretçiyi sınırlandırdık. Araç girişini tamamen engelledik. Vatandaşımız için temel ihtiyaçları giderecekleri alanları yaptık. Ve bugün Salda’mız bambaşka bir güzellikte geleceğe yürüyor. Hem iklim değişikliğine uyum hem de sağlıklı nesiller için mikromobiliteyi teknik ve finansal açıdan destekliyoruz.” dedi.

“Türkiye Yüzyılı’nda, “Bisiklet Ağları İle Örülmüş Bir Türkiye’yi” hep birlikte yaşayacağız”

“Nefes alan şehirler ve hareketli insanlar” konseptiyle; Türkiye’ye 3 bin kilometre bisiklet yolu ve 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu kazandırmak için yola çıktıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Bugün tam 1.615 kilometre bisiklet yolunu, 1.200 kilometre yeşil yürüyüş yolu ve çevre dostu sokağı, yine 11 bin metrekare gürültü bariyerini vatandaşlarımıza sunduk. Şimdi kalan bisiklet yolları ve yeşil yürüyüş yolu için hızla çalışıyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı’nda, “Bisiklet Ağları İle Örülmüş Bir Türkiye’yi” hep birlikte yaşayacağız.” ifadelerine yer verdi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar