KIlıçdaroğlu: Suriyeliler Artık ülkelerine dönmeli

CHP Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu katıldığı bir programda Suriye’de neredeyse çatışmanın bittiğini ve Suriyelilerin artık ülkelerine dönmeleri gerektiğini ifade etti.

KIlıçdaroğlu: Suriyeliler Artık ülkelerine dönmeli
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
30 Mayıs 2018 Çarşamba 12:41

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  Gaziantep temasları sırasında katıldığı bir radyo programında konuştu.

Asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak, bu mümkün. İşveren açısından da mümkün, çünkü vergisiz olacak." diyen Kılıçdaroğlu, bu rakamın işverene ekstra bir yük getirmeyeceğini ifade etti.

Seçim bildirgelerinin üretim ve insan odaklı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Onların seçim bildirgeleri rant odaklı. Son 16 yılda dışarıdan aldığımız borç nedeniyle ödediğimiz faiz 151 milyar dolar. Yani bu ülkenin insanları asgari ücretliler de dahil olmak üzere, faiz olarak dışarıdaki bir grup insana 151 milyar dolar faiz ödedik. Borçla bu ülkeyi kalkındırırsanız buraya gelir. Bunlar 'faiz lobisi' dediğimiz olay." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, neredeyse 81 ilin tamamında Suriyeli sığınmacı bulunduğunu, bu nedenle bazı sorunların oluşabildiğine işaret ederek, bunu çözmenin yolunun "Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı"nı (OBİT) kurmaktan geçtiğini vurguladı.

Türkiye'deki Suriyelileri kendi ülkelerine göndermek zorunda olduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, bu konuda Esed ile görüşülüp görüşülemeyeceği yönündeki soruya şu cevabı verdi:

"Elbette, uluslararası ortak bir sözleşmeye dayalı teşkilat kuruyorsanız zaten Esed ile görüşülecek, Irak ile de... Türkiye gerçek anlamda bölgesine hakim bir güç olacak. Suriye'nin iç işlerine neden müdahale ediyoruz. Irak'ın iç işlerine neden müdahale ediyoruz, asla etmemeliyiz. Biz onlarla oturup barış, kardeşlik ve dostluk ekseninde bir araya gelmeliyiz."

Kılıçdaroğlu, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönderilmesi halinde can güvenliklerinin nasıl sağlanacağı ve Esed yönetiminin gelenleri kabul edip etmeyeceğine ilişkin soru üzerine de "Siz oturacaksınız, yeniden görüşeceksiniz. Suriye'ye gidecek kişiler zaten Suriye vatandaşı. Gelen Suriyelilere 'Ben bunları kabul etmiyorum veya kabul ediyorum' diye bir yöneticinin özelliğinin olmaması lazım. Ayrıca dışlama anlayışının olmaması gerekir. Bunlar Suriyelidir, nitekim büyük bir kısmı bayram dolayısıyla ülkelerine gidiyor. Esed şimdi karşı mı çıkıyor? Suriye'de savaş bitecek, yine oraya gidecekler, evleri onarılacak, hastaneleri yolları olacak. Türkiye onlara yardım edecek. Onlar da bayram da veya tatilde Türkiye'ye gelecekler." diye konuştu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar