Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti oldu

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak Kastamonu'nu seçti.

Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti oldu
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
5 Aralık 2017 Salı 15:55

Kazakistan’ın Türkistan kentinde düzenlenen Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Daimi Konseyi 35. dönem toplantısında 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti belli oldu. Buna göre, Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylığı, teşkilata üye ülkelerin kültür bakanları tarafından desteklendi.

'ESKİŞEHİR'DEKİ ŞÖLENİN BİR YENİSİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman, yaptığı konuşmada, Türk Dünyası kültür başkenti uygulamasının kentlerin bir marka değeri kazanmasında önemli bir fonksiyon üstlendiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Türk Dünyası Kültür Başkenti Programı kapsamında 2013 yılında Eskişehir’de gerçekleştirilen Türk halkları kültür şöleninin bir yenisini daha hayata geçirmek niyetindeyiz. Bu vesileyle 2018 yılında güzel ülkemizin eşsiz Türk şehri Kastamonu’nun seçilmesinden büyük memnuniyet duymaktayız."

'900 YILLIK TÜRK YURDU KASTAMONU'

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz de, ilin Anadolu’nun eski yerleşim merkezlerinden olduğuna işaret ederek, "7 bin yıllık tarihiyle kesintisiz bir kronolojiye sahip olan medeniyet şehri Kastamonu, 900 yılı aşkın süredir Türk yurdudur." ifadelerini kullandı.

Karadeniz, ayrıca, kentin tarihte Türkmen beyliği Candaroğulları’nın başkenti, Osmanlı’ya İstanbul’a kadar uzanan önemli bir kent merkezi olarak hizmet verdiğine dikkati çekerek, "Kastamonu, Çanakkale Savaşı ve Türk Milli Mücadelesinin kahraman şehridir." dedi.

KASTAMONU DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE ÖN PLANDA

Yaklaşık 375 bin nüfusa sahip Kastamonu, tarihi ve kültürel yerleri ve doğasıyla turistik bir şehir. Yüzde 65'i ormanla kaplı, geniş flora ve faunaya sahip olan Kastamonu, aynı zamanda çeşitli yaban hayvanlarına da ev sahipliği yapıyor.

170 kilometrelik kıyısıyla Karadeniz’in en uzun sahil şeridinin bulunduğu Kastamonu, dünyanın en önemli kanyonlarından biri olan Valla Kanyonu, dünyanın en büyük mağaralarından Ilgarini Mağarası, Gideros Koyu ve şelaleleri gibi doğal zenginlikleriyle biliniyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar