Karlov suikastıyla ilgili iddianame mahkemeye gönderildi

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastı iddianamesi mahkemeye gönderildi

Karlov suikastıyla ilgili iddianame mahkemeye gönderildi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
23 Kasım 2018 Cuma 14:55

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un suikast sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlanarak hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi.

FETÖ Elebaşı Fetullah Gülen, FETÖ Firarileri Emre Uslu ve Şerif Ali Tekalan’da şüpheliler arasında bulunduğu iddianamede çarpıcı tespitlere yer verildi. Buna göre, suikastın FETÖ ve arkasındaki istihbarat örgütlerince gerçekleştirildi. Amaç ise uçak krizi sonrası gerilen Türk-Rus ilişkilerini koparmak ve iki ülkeyi savaş konumuna getirmek olduğu belirtildi.

Suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş’ın hayatına dair tüm detayların en ince ayrıntısına dair irdelendiği iddianamede, saldırı öncesi ve sonrasına dair çarpıcı detaylara yer verildi.

“Saldırı 2016 yılı ocak ayında planlandı”

Suikastın Fetullahçı Terör Örgütü ve bu örgütün arkasındaki yabancı istihbarat örgütlerince gerçekleştirildiği belirtilen iddianamede, saldırı planın 2016 yılında ABD’de düzenlenen örgütsel toplantılarda hazırlandığı vurgulandı. İddianamede bu husus şu ifadelerle anlatıldı:

“2016 yılı ocak ayı içerisinde ABD’de bazı otellerde yapılan örgütsel toplantılar sonrasında, Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesi hususunda karar alındı. Bu karar sonrası örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in de onayı alındı. Bu aşamadan sonra suikast için istihbarat, sergi organizasyonu, saldırı sonrası hedef alınacak dini grup, kişi, örgütlerle ilgili ve katille ilgili çalışmalara başlandı.”

İddianamede, saldırı istihbaratının toplanma sürecine dair de önemli tespitlere yer verildi. Buna göre, Karlov hakkında koruma kullanıp kullanmadığına dair istihbaratı FETÖ’nün MİT mahrem yapılanmasında yer alan isimlerce Şubat 2016’da toplandı. Bu durum iddianamede şöyle anlatıldı:

"FETÖnün MİT mahrem yapılanması içerisinde faaliyet gösteren ve FETÖ üyeliği nedeniyle kurumdan ihraç edilen Vedat (kod) isimli Vehbi Kürşad Akalın'ın ilgili istihbaratı topladıktan sonra bu bilgileri abisi konumunda bulunan BTK çalışanı Yusuf (kod) isimli Hüseyin Kötüce'ye iletti. Şüpheli Hüseyin Kötüce'nin ise kendisinden istenilen bilgileri kendisinin üst pozisyonunda olan Sadık (kod) isimli Cemal Karaata isimli örgüt üyesine iletti. Bu kişi vasıtasıyla MİT İmamı olarak görev yapan Vedat (kod) isimli Cengiz Özkan’a ulaştırılan bilgiler, silsile içerisinde örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'e kadar gönderildi."

“Amaç: İki ülkeyi olası bir savaş durumuna getirmek”

Peki örgüt saldırı ile neyi amaçlıyordu? İddianamede, Kasım 2015 tarihli uçak krizi sonrası örgüt ve arkasındaki istihbarat örgütlerinin saldırıyı Türk-Rus ilişkilerini tamamen koparmak için gerçekleştirdiğini ifade edildi. İddianamede buna ilişkin, “iki ülke arasındaki bütün siyasal ilişkileri koparmak, her iki ülkeyi olası bir savaş durumuna getirmek, Suriye ülkesinde yaşanan iç karışıklığı çözümsüz hale getirmek ve siyasi bir sonuç alınmasını engellemek, Suriye ülkesini daha da istikrarsız hale getirmek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin büyükelçilerin dahi korunamadığı güvensiz bir ülke olduğu yönünde olumsuz bir izlenim yaratmak amacıyla suikast gerçekleştirildi” değerlendirilmesine yer verildi.

“Farklı dini gruplarla irtibatlandırıldı”

İddianamede elde edilen bilgilerin örgütün MİT mahrem yapılanmasından, emniyet mahrem yapılanmasına aktarıldığı anlatıldı. Bu süreçten sonra ise suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş’ın seçilerek, saldırı için hazırlık sürecinin tamamlandığı ifade edildi. İddianameye tüm bu hususları kapsayan bir örgüt şeması da girdi. Örgütün Altıntaş’ı diğer dini gruplarla irtibatlandırdığı ve suikastın bu gruplar tarafından işlendiği yönünde algı operasyonu gerçekleştirdiği de detayları ile anlatıldı.

İlk büyükelçiler iftarı için hazırlanılmış

Saldırın ilk olarak Haziran 2016'da AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen büyükelçiler iftarı sırasında planlandığı suikastçı Altıntaş'ın bu kapsamda internette başbakanlık koruma rozeti araştırdığı tespit edildi. Ancak o tarihte yurtdışında bulunan Karlov'un iftar programına katılmaması nedeniyle örgütün saldırı planını ertelediği ve fotoğraf sergisini organize ettiği kaydedildi.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar