İran’ın birçok kentinde Mahsa Amini için protestolar sürüyor

İran’ın birçok kentinde Mahsa Amini’nin katledilmesine yönelik protesto gösterileri düzenlendi. Meydanları terk etmeyen kadınlar, dans eşliğinde taktıkları başörtülerini yaktı. Giderek büyüyen gösterilerde şimdiye kadar 5 kişinin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu öldüğü çok sayıda protestocunun yaralandığı belirtiliyor.

İran’ın birçok kentinde Mahsa Amini için protestolar sürüyor
Son Güncelleme: 21 Eylül 2022 Çarşamba 14:05
21 Eylül 2022 Çarşamba 13:57

İran’da geçen hafta başını tam örtmediği için ahlak polisinin işkencesine uğradığı ve hayatını kaybettiği öne sürülen 22 yaşındaki Mahsa Emini için yapılan protestolar başkent Tahran’ın ardından birçok şehre yayıldı. Protestocular rejim karşıtı sloganlar atarken, polis cop ve biber gazı kullanarak eylemlere sert müdahale etti. En az 5 göstericinin hayatını kaybettiği, 100’e yakın eylemcinin de yaralandığı belirtildi. İran Meclis Başkanı Muhammed Bekir Kalibaf, düşmanların bu olayı kullanıp “ülkede kaos ve karmaşa yaratmayı planladığını” iddia etti.

Vali Zareikuşa, silahlı kuvvetlerin, söz konusu 2 kişinin ölümüne neden olan türde bir silah kullanmadığını söyledi.

Öte yandan muhalif medyaya yansıyan haberlerde ise gösterilerde 5 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı ileri sürüldü.

İran’ın başkenti Tahran’da da çok sayıda yurttaş sokaklara çıkarak gösterilere katılım çağrısında bulundu. Tahran'da sokağa çıkan halk "diktatöre ölüm" sloganları attı. Protestocular, caddelerde ateş yakıp barikat kurdu.

İlam kentinde yapılan gösterilerde Hamaney karşıtı sloganlar atıldı. Zencan’da yapılan gösterilerde rejim güçleri göstericilere doğrudan ateş açtı. Tebriz’de göstericiler ve rejim güçleri arasında çatışmalar çıktı.

İran’ın en önemli turistik bölgelerinden olan Kiş Adası’nda polisler, protestocuların üzerine ateş açtı. Bandarabbas şehrinden ise protestocular "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atıldı. Sari şehrinde ise belediye binasında asılı olan İmam Humeyni’nin ve Ayetullah Hameneyi’nin resimleri protestocular tarafından indirildi.

Gösterilerin devam ettiği tüm kentlerde rejim güçleri göstericilere sert bir şekilde saldırıyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar