Et fiyatları düşer mi? Bakan Kirişci'den açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ankara'da gazetecilerle bir araya geldi. Et ve süt ürünleri fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Kirişci, "Normalleşme dönemi bekliyoruz" dedi. Bakan Kirişci, barajlardaki doluluk oranlarını da açıkladı.

Et fiyatları düşer mi? Bakan Kirişci'den açıklama
Son Güncelleme: 9 Ocak 2023 Pazartesi 16:11
9 Ocak 2023 Pazartesi 16:09

Piyasada et ve süt bulmak zorlaşacak mı? Kurak kış, su kaynaklarını nasıl etkiledi? Tarımsal üretim azalacak mı?

Bu soruların yanıtını Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci verdi.

Bakan Kirişci'nin mesajlarını, toplantıyı takip eden gazetecilerden NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen canlı yayında aktardı.

Kirişci, et ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışı şu sözlerle değerlendirdi:

''Arz güvenliği noktasında problem yoksa fiyatla ilgili problem de olmamalı. Süt ve et fiyatları son günlerde gündemde. Normalde etin kilogram maliyeti 115 lira. Şu anda aslında bir denge oluştu.''

"Etle ilgili bir normalleşme dönemi bekliyoruz'' diyen Kirişci, kırmızı et ithalatı yapılacağını açıkladı.

Bakan Kirişci, ''Bulunurluk konusunda ne etin ne de sütün eksiği yok. Etle ilgili spekülatif hareketlerin önlenmesi için tedbir alındı. Kasaplık hayvan tedariki için bağlantılar yapıldı. Bazı ülkelerle ilişkiler var. Bosna mesela. 1000 tonluk kasaplık hayvan ithalatı için anlaşma var'' diye konuştu.

Bakan Kirişci, Türkiye'nin kurak bir dönemden geçtiğini söyleyerek, barajlardaki doluluk oranlarını da açıkladı.

Kirişci, ''Şu anda yüzde 33,3 doluluk oranı. Hiç su gelmemesi halinde bile üç buçuk aylık su rezervi var.  Ankara, daha şanslı. Yüzde 18,9 doluluk oranı. Hiç su gelmese bile 6 aydan fazla ihtiyacı karşılayacak kapasitede şu anda. İzmir, doluluk oranı yüzde 19.1. 7 aydan fazla yetecek içme suyu, talebi karşılayacak kapasite var'' ifadelerini kullandı.

Karadeniz'de oluşturulan tahıl koridoru hakkında da bilgi veren Bakan Kirişci, bugüne kadar 633 gemiyle, 16, 9 milyon ton tahıl ve gıda ürünün taşındığını söyledi.

Kirişci, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bu yıl, 6 bine yakın yeni personel istihdam edeceklerini de açıkladı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar