Erdoğan'a Polonya ziyaretinde Polonezköy muhtarı eşlik etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonyalı mevkidaşı Duda ile düzenlediği basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'a Polonya ziyaretinde Polonezköy muhtarı eşlik etti

Erdoğan'a Polonya ziyaretinde Polonezköy muhtarı eşlik etti
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:44
17 Ekim 2017 Salı 18:55


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Polonya ziretinde kendisine Polonezköy muhtarının da eşlik ettiğini belirtti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz, Polonya'yı Polonezköy'den tanırız. Biliyorsunuz, Polonezköy, çok narin, çok şirin bir mahalledir. Muhtarımız da bizimle birlikte bu seyahatte bulunuyor. Ben dostum Duda'ya söyledim; görmeniz lazım, çok şirin bir yer" dedi.


Polonezköy'ün kuruluş hikayesi


18. yüzyılın sonunda Rusya Polonya’yı işgal etti. Rusya ile adım adım savaşa gidilen bu dönemde Lehlere sahip çıkan Osmanlı İmparatorluğu, İstanbul’da bir Polonya kolonisinin kurulmasına izin vermiş.


1842 yılında bugünkü Polonezköy’de ilk evler inşa edilmiş. Polonyalı yerleşimciler burada bir köy kurmuşlar. Gelenler arasında Osmanlı ordusunda generalliğe kadar yükselenler olmuş. Yalnızca seferlerde değil, iç ve dış işlerde de büyük yararlar sağlamışlar. İçlerinden birinin adı ise Polonezköy’le özdeşleşmiş.


Polonezköy’ün kurucusu olarak kabul edilen Michal Czajkowski, köyün adını Prens Adam Czartoryski’ye ithaf ederek Adampol koymuş. Halen anıt mezarı Polonezköy’de bulunan Czajkowski, sonraki yıllarda Müslüman olarak Mehmed Sadık Paşa adını almış ve Osmanlı ordusuna Polonya birliklerinin komutanı olarak atanmış.

Adampol sakinleri, 1908 tarihli anayasada Türk köyleriyle hak ve özgürlükler konusunda eşit kılınmış. Polonya ile Türkiye arasında yeni bir dostluk anlaşmasının imzalandığı 1923 yılında köye resmen Polonezköy adı verilmiş.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar