Erdoğan: İran'ın yanında olacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, ABD'nin yaptırımlarına karşı İran'ın yanında olacaklarını söyledi.

Erdoğan: İran'ın yanında olacağız
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
20 Aralık 2018 Perşembe 14:51

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  ikili ilişkiler hakkında konuştu.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Karşılıklı üst düzey ziyaretlerimizde yakaladığımız ivmeyi her iki ülkenin de menfaatlerine hizmet edecek sonuç alıcı adımlar olarak düşünüyorum. İkili ticaret hacmimiz 2017'de yaklaşık 11 milyar dolar 2018 yılı ekim ayı itibariyle ne yazık ki 8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. 30 milyar dolar hedefine ulaşmak için çok daha çalışmamız gerektiğine inanıyorum.

"İran'ın yanında duracağız"

İki ülke arasında sınır güvenliği konusunda teknik ve siyasi düzeyde iyi bir işbirliği söz konusudur. Bölgemizin güvenliğini hedef alan hiçbir oluşuma müsamaha göstermedik göstermeyeceğiz. Çatışmaların sona erdirilmesi barış ortamının tesis edilmesi için Türkiye ve İran'ın birlikte atabileceği çok adımlar vardır. Bu işbirliğinin sonuçlarını Astana sürecinde başlatmış bulunuyoruz. Türkiye olarak kapsamlı ortak eylem planı tüm tarafların anlaşmaya sadık kalmalarıyla planın devamının uluslararası barış ve güvenliği hizmet edeceğine inanıyoruz.

ABD'nin anlaşmadan çekilmesini doğru bulmuyoruz. Amerika'nın İran'a yönelik yaptırım kararının bölge güvenliğini tehlikeye attığını Türkiye olarak bu kararları desteklemediğimizi bir kere daha vurgulamak isterim. İran'a yönelik haksız bulduğumuz baskıların arttığı bu dönemde kardeş İran’ın yanında durmaya devam edeceğiz.”

Ruhani'nin açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Yaptığımız bu ülkeler arası 5. yüksek düzeyli toplantıdır. İki ülkenin katılımlarıyla yapılıyor ve ekonomik ve ticaretin gelişmesi, engellerin kaldırılması için güzel bir toplantı yaptık. Bölgesel ve uluslararası konuları ele aldık. İki ülkenin ilişkilerinin temeli, tarihi, dini, ortak çıkarlar, bölgenin kalkınması üzerine kurulmuştur. Hiçbir üçüncü ülke bu samimi ilişkilerimizi bozamaz.

"ABD'nin yaptığı terörist uygulamadır"

Amerika'nın tek taraflı uyguladığı zalimce, kanunsuz uygulamaları uluslararası hukuka, ortak çıkarlara aykırıdır, yüzde yüz terörist uygulamadır. Şirketleri korkutuyor bu durum. 2231 no'lu kararname olarak İran ile ticaret yapmalarını söylüyoruz. Birkaç ülke Amerika'nın düşüncesine katıldı. Çıkarları doğrultusunda karar alıyorlar."

Suriye kararının sadece Suriye halkı tarafından verilmeli. Bu konuda iki ülke hemfikiriz. Yemen konusuyla ilgili, Yemen halkının geçirdiği çok zor koşullarla ilgili barış ve diyalog kurulması için karar aldık."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar